Wist je dat bijen voor zover bekend de enige insecten zijn die producten maken die de mens kan consumeren? En wist je ook dat deze producten ontzettend gezond zijn?

Misschien vraag je je af: hoezo producten, in het meervoud? Bijen maken toch alleen honing? Honing is inderdaad het meest bekende bijenproduct, en ontzettend goed voor je. Net als andere zoetigheid geldt voor honing wel dat je het met mate moet consumeren, maar het is een heel gezond alternatief voor suiker.

Honing staat al eeuwenlang bekend om zijn medicinale werking. Net als andere superfoods zoals cacao en de gojibes zijn er veel verhalen en legendes rondom dit product. Honing is in het Romeinse Rijk wel eens als betaalmiddel gebruikt, en het is in de geschiedenis ook vaak gebruikt bij religieuze ceremonieën.

Een minder bekend bijenproduct dat ook geschikt is voor consumptie, is bijenpollen. Bijenpollen bestaat uit kleine korreltjes stuifmeel van bloemen. Strikt genomen kun je dus zeggen dat het niet een product van bijen is, maar van bloemen. Toch heeft het alles met bijen te maken: bijen verzamelen het stuifmeel namelijk. Ze maken er kleine korreltjes van.

cta-light-recepten

De voordelen van bijenproducten

Waarom zou je bijenhoning en bijenpollen moeten gaan eten? Nou, omdat het supergezond is! Het is met name goed voor je weerstand. Daarnaast is honing natuurlijk een gezond alternatief voor suiker.

Bijenpollen is echt supergezond omdat het boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Het is een heel compleet product en bevat alle 22 essentiële aminozuren die de mens nodig heeft. Daarnaast bevat het de vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E, en K. Voor mensen die geen vlees eten is het heel geschikt omdat er veel vitamine B12 in zit.

Een bijkomend voordeel van het bijenpollen is dat het de eetlust remt. Het kan dus ook een  heel handig goedje zijn voor als je wilt afvallen!

Tenslotte zijn er ook nog twee andere producten die we te danken hebben aan de bijen: propolis en royal jelly. Dit zijn heel bijzondere en schaarse stoffen. Propolis is het materiaal waarmee bijen de korf afsluiten. Het is een soort was en wordt beschouwd als een soort natuurlijke antibiotica, omdat het ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is het heel gunstig voor het immuunsysteem.

Royal jelly is helemaal bijzonder, omdat het een product is van de bijenkoningin. Het is niet bekend hoe deze melkachtige stof ontstaat, maar het is geroemd om de verjongende kracht. Het zou een gunstige werking hebben bij artritis en een vergelijkbaar effect hebben als koffie, maar dan zonder de ongunstige bijwerkingen.

Hoe te consumeren?

Je merkt het al, die bezige bijtjes in de korf kunnen ons heel wat goeds brengen! Maar hoe kun je deze producten tot je nemen? Honing gebruik je gewoon in plaats van suiker. Denk er wel om dat biologische honing de beste optie is. Bijenpollen kun je overal doorheen roeren, en van propolis kun je een kleine hoeveelheid oplossen in dranken. Royal jelly kun je gewoon zo eten. Een heel kleine hoeveelheid is al genoeg.

Honing kennen we allemaal, maar heb je ook wel eens een van die andere miraculeuze producten geprobeerd? Laat het me weten!

Klik hier om bijenpollen te kopen

Lees ook de volgende blog uit deze Superfoods lijst: Algen
Lees ook de vorige blog uit deze Superfoods lijst: Maca

Geef een reactie