groente-afvallen-experts

Wil je snel vermageren en hou je van groenten? Probeer dan zeker het groentedieet. Het groentedieet is uiteraard niets voor vleeseters. Je eet immers uitsluitend groenten gecombineerd met aardappelen en sojabonen.

Zoals de naam van dit dieet het zegt vormen alle mogelijke soorten groenten de basis van het groentedieet. Het groentedieet is een vetarm en vooral een gezond dieet dat barst van zowel eiwitten als koolhydraten.

Groenten zijn veruit onze belangrijkste bron van gezonde voedingsstoffen waaronder vooral vitaminen, mineralen en onmisbare voedingsvezels. Met het groentedieet zal je dus zeker geen tekort hebben aan deze gezonde voedingsstoffen.

Dieet van duizend calorieën

Dit groentedieet is goed voor amper duizend calorieën per dag. Op deze manier zal je dus zeker van je overgewicht verlost geraken. Het gevolg van weinig calorieën is dat je lichaam zijn broodnodige energie haalt uit zijn vetvoorraad. Met dit groentedieet kan je naar hartenlust combineren. Als je graag groenten eet, hou je dit groentedieet gemakkelijk een tijd vol.

Spijsvertering

Groenten zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Hun hoge concentratie aan onmisbare voedingsvezels zorgen daar voor. Alle groenten bevatten nauwelijks calorieën zodat je in dit groentedieet onbeperkt kunt eten.

Volgens sommige voedingscoaches mag je het groentedieet eventueel aanvullen met caloriearme fruitsoorten. Volgens anderen is dit dan weer niet toegelaten. Het groentedieet geeft weinig vervelende nevenwerkingen. Door de vele voedingsvezels kan je wel last krijgen van winderigheid.

Gezonde voedingsstoffen

Calcium: eet regelmatig peulvruchten zoals erwten, bonen, linzen en kikkererwten, noten en/of sojaproducten om je voorraad aan calcium op een gezond peil te houden.

Vitamine A: groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, groene kool of savooikool en waterkers zijn belangrijke bronnen van vitamine A.

Vitamine D: je lichaam maakt alleen vitamine D aan onder invloed van het zonlicht. Om een tekort aan vitamine D te vermijden is een voedingssupplement op basis van vitamine D tijdens het groentedieet aangewezen.

Het groentedieet

Vegetarisch eten: met het groentedieet eet je geen vlees en dus volledig vegetarisch. Groenten zijn rijk aan gecompliceerde koolhydraten, nauwelijks vetten en essentiële eiwitten. Groenten zijn tevens caloriearm en zitten boordevol vitamines, mineralen en spoorelementen die je fit en gezond houden.

Horen zeker thuis in je groentedieet: in je groentedieet horen alle mogelijke groenten thuis. Je mag daarbij zoveel afwisselen, variëren en combineren als je zelf wilt. Voorkeur genieten vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, groene kool, savooikool en waterkers, witloof, alle koolsoorten, peulvruchten zoals alle soorten boontjes, erwten, linzen en kikkererwten, bietjes en zeker ook rauwkost.

Voordelen van het groentedieet: met het groentedieet kan je eindeloos combineren zodat je dagelijks voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels naar binnen krijgt.

Nadelen van het groentedieet: het groentedieet is zeker niet geschikt voor vleeseters. Door het gebrek aan vlees kan je je tijdens de eerste dagen van dit dieet flauw voelen. Door de grote dosis aan voedingsvezels zal je meer last krijgen van winderigheid.

Ervaring: heb je ervaring met dit groentedieet? Deel dan zowel je positieve als je negatieve ervaringen met onze lezers.

Geef een reactie

7 comments

 1. Kimberly Saldiën

  Hallo,
  ik ben op zoek naar een geschikt dieet voor me,
  en dit ziet er ideaal uit!
  Graag had ik geweten hoeveel je er gemiddeld per week mee kunt afvallen.

  Vriendelijke groetjes,
  Kimberly Saldiën.

  • Nadia Bievinck

   Beste Kimberly,

   Zelf heb ik geen ervaring met het dieet, maar dit zal altijd afhankelijk zijn van je huidige gewicht en je huidige eetpatroon.
   Bepaalde mensen kunnen nou eenmaal meer verbeteren in het eet- leefpatroon waardoor er sneller effect te zien is.

   Mochten er lezers zijn die ervaringen met het dieet hebben, laat even weten hoeveel je er mee afgevallen bent zodat Kimberly hier wat mee kan!

   Groetjes,
   Nadia

 2. kimberley pex

  Ik ben nu met mn groentedieet bezig. Ik weet dat ik dan gemakkelijk ’n paar kilo afval. Maar t is n ander dieet als hierboven beschreven staat. Wel vlees vis eieren en noten, géén koolhydraten, en heel veel groentemaaltijden.

 3. ijsthee

  Ik ben bezig met het groente dieet… en eet smorgens een stuk fruit, hierbij eet ik wel 1 keer in de week een keer een tartaarje of een stukje kipfilet of vette vis… en heel soms een beker magere joghurt ( ook ongeveer 1 a 2 keer per week) ik ben nu 1.5 maand bezig en ben van 72 naar 62.5 afgevallen. Op het werk heerste een behoorlijke griep ben 1 van de weinige die hier niet Door geveld is… voel me energiek en het is makkelijk vol te houden omdat je niet echt op hoeft te Letten hoeveel je eet… savonds vind ik het nog wel eens lekker om groente te grillen als snack… Bijvoorbeeld courgette, aubergine en paprika, echt heerlijk.

  • Nadia Bievinck

   Super om te horen dat je gezonde eetpatroon zo goed werkt. Het is namelijk echt een mooi resultaat wat je bereikt hebt. Probeer het lekker vol te houden, want zoals je zelf al aangeeft: gezonder eten zorgt ervoor dat je makkelijker kunt afvallen, maar je ook lekker in je vel zit!

   Groetjes Nadia

   -1
  • Irisshh

   Beste IJSTHEE,

   Ik zou graag hetzelfde bereiken wat jij hebt gedaan. Hoe ziet jou dag eruit qua eten? Ik vind het moeilijk om een goede indeling te maken waar ik me ook aan kan houden. Zijn er tussendoortjes die je eet? en wat voor zijn dit dan?

   Ik zou graag een reactie van je zien.

 4. Willem

  Het zijn meestal vrouwen die reageren en een dieet volgen, hier dan een reactie van een man die het groente dieet nu bijna 11 maanden heeft gedaan. Voorheen at ik ook alles maar omdat ik wat ouder werd en minder actief ging alles goed aanzetten en ik voelde me steeds slechter. Na drie maanden aan de groenten (en dat waren geen kleine porties, 800 gram aan witlof. tomaten, courgette, paprika,s enz) begon ik me fitter te voelen en viel ik ook redelijk af. Ben nu 11 maanden verder en totaal gewend aan de groenten en wil niet anders meer. Ben ruim 40 kilo kwijt en ben ook een stuk positiever, dus het is absoluut aan te raden en het is geen dieet als zodanig maar gewoon een andere levens-stijl.