Glutenvrij eten

Willen die lastige overtollige kilo’s maar niet verdwijnen en ben je eigenlijk een beetje ten einde raad? Probeer dan eens een proteïne dieet. Het is namelijk mogelijk om door middel hiervan op een gezonde manier af te vallen. Wij geven je graag wat tips hoe je optimaal van een proteïne dieet kunt profiteren en de beste resultaten kunt bereiken.

Wat is een proteïne dieet?

De eerste vraag die we stellen is natuurlijk de meest voor de hand liggende vraag: Wat is een proteïne dieet? Je kunt het ook wel een eiwit dieet noemen, want een andere benaming voor proteïnen is eiwitten. Daarom zijn de twee termen met elkaar af te wisselen. Schrik dus niet als we het af en toe over een eiwit dieet hebben—dit is hetzelfde als een proteïne dieet.

Meer eiwitten

Dit dieet werkt op basis van proteïnen, oftewel eiwitten. De nadruk ligt dus vooral op het gebruik van veel eiwitten. Dit kan gebeuren in de vorm reguliere voeding. Er zijn namelijk talloze natuurlijke voedingsmiddelen die eiwitten bevatten, zoals zuivelproducten, eieren, vlees en vis. Je kunt bovendien ook gebruik maken van eiwitshakes om meer eiwitten binnen te krijgen.

Minder koolhydraten

Naast een verhoogde inname van eiwitten wordt de inname van koolhydraten juist verminderd. Van de verkeerde soort koolhydraten (de snelle koolhydraten) kun je namelijk sneller aankomen en dat wil je met elk dieet (om af te vallen) natuurlijk vermijden. Overigens kan een proteïne dieet ook gebruikt worden om aan te komen of om meer spierweefsel te kweken, wanneer naast het normale voedingspatroon (waarbij je dus niet minder eet) extra proteïnen worden genuttigd. Dit is echter een ander verhaal, omdat wij ons in deze blog richten op het gezond afvallen met een proteïne dieet.

Hoe kun je gezond afvallen met een proteïne dieet?

Gezond afvallen met een proteïne dieet doe je door niet te hard van stapel te lopen, maar alles met mate te doen. Bij een dieet om af te vallen gaat het erom dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal, omdat je anders niet afvalt. Maar tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je wel voldoende voedingsstoffen tot je neemt, zoals vitaminen en mineralen (en dus eiwitten).

Eiwitten zijn noodzakelijk voor een goed herstel van de spieren na lichamelijke inspanning, zoals sporten. Spieren zijn weer noodzakelijk om af te kunnen vallen. Als je af wilt vallen zonder dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, gaat er iets mis. Je lichaam zal dan je spieren gaan afbreken doordat het te weinig calorieën (en eiwitten) binnenkrijgt. Dat wil je dus voorkomen door meer eiwitten te eten.

Een proteïne dieet implementeren

Je kunt op een paar verschillende manieren te werk gaan bij het implementeren van een eiwitrijk dieet. Denk hierbij aan de volgende methoden:

  • Door het gebruiken van maaltijdshakes met eiwitten
  • Door het eten van eiwitrijke producten

Je kunt er dus voor kiezen om per dag bijvoorbeeld één of twee maaltijden te vervangen door maaltijdshakes die veel eiwitten bevatten. Je krijgt dan veel eiwitten binnen waardoor je sneller zult afvallen. Andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten krijg je tijdens die maaltijd niet binnen. Kies je voor eiwitshakes, let er dan op dat je gezonde shakes neemt die wel voldoende andere voedingsstoffen bevatten (de mineralen en vitamines). Zorg er daarnaast ook voor dat je minimaal twee stuks fruit per dag eet en dat je (onbeperkt) rauwe of gekookte groentes eet. Fruit en groente zijn namelijk van nature rijk aan vitaminen en mineralen en die heeft ons lichaam nodig.

Het tweede wat je kunt doen is producten eten die rijk zijn aan eiwitten en minder producten met (snelle) koolhydraten eten. Eiwitrijke producten zijn onder andere:

  • Vlees
  • Vis
  • Melk
  • Kaas
  • Eieren
  • Peulvruchten
  • Noten

Afvallen doe je niet alleen met een dieet

Zoals overigens bij elk dieet geldt: afvallen doe je niet alleen door te diëten, maar door je voedingspatroon structureel aan te passen én door daarnaast genoeg te bewegen. De beste manieren om af te vallen combineer je met elkaar. Daarom is gezonde voeding nummer één, maar daarnaast is genoeg bewegen (minimaal 30 minuten per dag) ook heel belangrijk. En wist je dat voldoende slaap en ontspanning ook helpen bij het afvallen? Meer tips die jou kunnen helpen je ideale gewicht te bereiken vind je op onze website.

Geef een reactie