Als je gaat beginnen met sporten is het nodig om bijpassende kleding te kopen. Ben je opzoek naar wat advies, lees dan snel verder!

Tips bij het kopen van sportkleding

Bij het kopen van sportkleding moet je op een aantal factoren letten. Ik voorzie je van een aantal tips.

  • Koop sportkleding die je lekker zit en waar je je prettig in voelt. De kleding moet niet knellen en schuren, je moet je er ook vrij in kunnen bewegen zonder irritaties door naden en ritsen. Voordat je kleding koopt is het dus ook handig om het even te passen en jezelf erin te bewegen. Kleding met een lichte en rekbare stof is erg fijn, je kan er erg vrij in bewegen.
  • Goede schoenen zijn van belang. Klik hier om ons advies te bekijken over alle soorten van hardlopen en welke schoenen je daarbij nodig hebt.
  • Koop sportkleding met een ademde functie. Dit zorgt ervoor dat je goed kan transpireren indien je in een warme omgeving sport. Anders krijg je erg plakkende kleding en dat is niet fijn. Als je kleding het zweet niet goed afvoert houd je je lichaamstemperatuur niet constant.
  • Vermijd kleding van katoen. Katoen neemt zweet op maar voert dit vervolgens niet goed af. Hierdoor krijg je ‘zware’ kleding en koel je snel af na het sporten.
  • Kleding van een synthetische vezel is aan te raden. Deze kleding voert je zweet af, blijft droog en zit comfortabel. Een combinatie tussen katoen en synthetische vezel is ook prima.
  • Bij het wassen van sportkleding krimpt je kleding vaak. Dit komt veel voor bij katoen of een combinatie van katoen en synthetische materialen. Het is dus verstandig om bij je aankoop te gaan voor een maatje groter.
  • Dat iets duurder is betekent niet altijd dat het beter is. Laat je dus niet teveel leiden door de prijs maar kijk wat je zelf fijn vind. Kijk altijd of er aanbiedingen zijn.
  • Laat je niet leiden door het uiterlijk van sportkleding. Stel het comfortabele belang voorop.
  • Zorg voor goede sokken. Met sporten ben je toch vaak aan het lopen en daarom is het belangrijk dat je geen wrijving in je schoen hebt. Een sok van kunstvezels heeft de voorkeur omdat die zweet absorbeert. Nieuwe synthetische materialen laten vocht door waardoor zweet kan verdampen, mits de schoen van hetzelfde materiaal is.

Onderhoud van je sportkleding

Was je sportkleding nooit met een wasverzachter. Het klinkt misschien gek, maar dit tast de ademende structuur van de stof aan. De resten van de wasverzachter verhinderen dat de speciale stof van je hardloopkleding het vocht van je lichaam kan wegwerken.

Stop het hierna het liefst niet in de droger, maar laat het in de lucht drogen, zoals buiten aan een waslijn.

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter met je tip!

Geef een reactie