Huh? Vetten om af te vallen? Inderdaad. Het is een grote misvatting dat alle vetten uit den boze zijn als je kilo’s kwijt wilt. Dit is een grote generalisatie en niet juist. Sommige vetten zijn heel gezond, sterker nog, je hebt ze echt nodig. Als je alle vetten uit je voedingspatroon bant, ben je dus niet goed bezig!

Er is niet één soort vet. Als we het woord vet horen, denken we: daar word je dik van. Maar nee, vet is een verzamelnaam voor allerlei stoffen. Je kunt vetten in ieder geval onderverdelen in twee  categorieën: verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Over deze typen vetten is een heleboel discussie en eigenlijk kunnen mensen het maar moeilijk eens worden. We hebben altijd geleerd dat verzadigde vetten slecht zijn, en (enkelvoudig of meervoudig) onverzadigde vetten goed. Maar recente studies hebben uitgewezen dat er geen bewijs is voor de bewering dat verzadigde vetten zo slecht zouden zijn.

Sterker nog: de onverzadigde vetten zouden juist slechter voor je zijn!

Verzadigde vetten zaten altijd al in ons dieet

Het verhaal over de vetten is heel  scheikundig en vrij ingewikkeld. Dat sla ik dus even over, if you don’t mind! In het kort komt het erop neer dat meervoudig onverzadigde vetten vrij onstabiel zijn en dus slecht voor de gezondheid.

Ze zouden zelfs de katalysator kunnen zijn van bepaalde gevaarlijke ziekten. Het is dus niet het verzadigd vet dat ons de das om doet, maar juist de meervoudig onverzadigde vetten!

Deze vetten zitten in ons moderne eetpatroon omdat we in fabrieken de techniek van moderne oliepersing hebben. Vroeger bevatte ons dieet verzadigde vetten (bijv. dierlijk vet) en enkelvoudig onverzadigde vetten (uit bijv. olijfolie, noten, et cetera).

Het zogenaamde Paleo-dieet is gebaseerd op dit idee. In de oertijd at de mens veel verzadigde vetten en weinig koolhydraten, dus ons lichaam is daarop aangepast. Paleo’s eten dus weinig brood, pasta, rijst, maar juist veel vlees, eieren en groenten.

 

Klik hier voor meer informatie over het Paleo dieet

 

Waarom moeten we op vetten letten als we willen afvallen? Dat zit zo: je lichaam moet eigenlijk gewoon zo goed mogelijk werken, wil je op een gezond gewicht komen. Je eetpatroon moet dus heel gezond zijn. En bepaalde vetten maken deel uit van een gezond dieet. Je hoeft het vlees en de boter dus echt niet over te slaan, maar houd wel maat 🙂

Lekker en gezond eten

Diëten betekent dus echt niet dat je alles wat lekker smaakt hoeft te laten staan! Zorg dat je een gevarieerd eetpatroon hebt en dat je van alles wat binnenkrijgt. De mens eet sinds zijn ontstaan al dierlijk vlees, dus hier kan toch niets mis mee zijn? Ons lichaam is hier immers op gebouwd!

Met kerst hoef je dus ook niet al het lekkers te laten staan. Als je maat houdt, zit je goed!

Wat zijn jouw ervaringen met verschillende soorten vetten? Volg jij een ‘vetrijk’ dieet? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, dus reageer alsjeblieft op dit artikel!

Geef een reactie

1 comment

  1. Oukje B

    Sinds een week volg ik het Paleo dieet en ik ben er erg fan van. Leuk dat je hier ook wat meer aandacht aan besteed.