Om uiteindelijk gezond oud te worden moeten we allemaal jong beginnen. Wanneer je vanaf je jeugd aangeleerd wordt om gezond te eten wordt dit een gewoonten. Ze worden hierdoor gemakkelijk vol te houden en zo kun je gezond oud worden.

Drink suikervrij

Dit is één van de Richtlijnen Goede Voeding. Je ziet nog steeds dat heel veel kinderen verschillende pakjes drinken meekrijgen die enorm veel suikers bevatten. Natuurlijk hartstikke lekker, want we hebben allemaal een aangeboren voorkeur voor zoetigheid. Maar gezond is het zeker niet ! Wanneer een kind vanaf jongs af aan geleerd wordt om water te drinken gaat het water waarderen en is de kans op overgewicht of obesitas sterk verminderd.

Misschien denk je bij jezelf, waarom doet ze zo moeilijk om sap?
In sap zit veel suiker, dit is ook gewoon een koolhydraat. Chemische gezien worden suikers in je lichaam hetzelfde afgebroken als de koolhydraten uit brood en fruit. Maar toch is het wel anders.
Wanneer je vooral suikers binnenkrijgt in de vorm van drinken zal je lichaam niet snel verzadigd raken. Je wilt er dus iedere keer meer van, want stiekem werkt suiker ook enorm verslavend.

Ik zal je een voorbeeld geven wat het verschil is tussen de suikers uit een pakje drinken of uit een stukje fruit in combinatie met verzadiging.
Een pakje drinken is al klaar en kun je direct opdrinken. Je hoeft er dus niks meer voor te doen, alleen dan het rietje uit het plasticje halen.

Stel je neemt bij het ontbijt 2 a 3 geperste sinaasappels om er sinaasappelsap van te maken. Je moet deze eerst pellen voordat je ze kunt opeten of er drinken van kunt maken. Hierdoor raken je hersenen eigenlijk voor een deel al verzadigd. Puur door er naar te kijken en het te pellen.
Dit bevestigt ook een onderzoek van NCBI.

Hierdoor kunnen suikerrijke drankjes de kans op obesitas vergroten, omdat het niet zorgt dat je verzadigt raakt.
Door Professor Martijn Katan is er een aantal jaar geleden een onderzoek gedaan. Hij deed onderzoek naar de invloed van suikerrijke dranken en suikervrije varianten. Is er nou echt zo’n groot verschil? Ik zal je eerst uitleggen wat het onderzoek precies inhield.

Professor Martijn Katan verdeelde 641 kinderen van een basisschool in de leeftijdscategorie van 4 tot 12 jaar in twee groepen. De ene groep kreeg een half jaar een blikje met een suikerrijk drankje, de andere groep kreeg een halfjaar hetzelfde blikje maar met een suikervrij drankje. Uiteindelijk bleek dat de kinderen die een halfjaar het suikerrijke drankje kregen gemiddeld 1 kg zwaarder waren dan de kinderen die het suikervrije drankje kregen.

Ik hoop dat het nu duidelijker is geworden waarom je beter geen suikerrijke drankjes aan je kind mee kunt geven. Want suikerrijke drankjes zijn ook voor meerdere dingen niet heel gunstig, zoals de tanden.

Overgewicht in Nederland

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat 12% van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar oud overgewicht hebben. Daarvan is zelfs 3% obees.

In het artikel van International Journal of Pediatric Obesity  wordt beschreven dat overgewicht en obesitas invloed hebben op de fysieke en psychische gesteldheid. Daarnaast gaat dit vaak gepaard met gedragsproblemen. Wanneer een kind op jonge leeftijd te maken heeft met overgewicht komt het vaak op volwassen leeftijd weer terug. Daarnaast heeft dit niet alleen consequenties voor de gezondheid ook voor economie, blijkt uit een onderzoek van het NCBI.

Echter, de helft van de volwassenen in Nederland heeft al te maken met overgewicht of obesitas blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Het is dus denk ik wel duidelijk. Wil gezond oud worden? Dan moet je jong beginnen.

 

Hoeveel suiker geven we onze kinderen mee?

Uit de Voedsel Consumptie Peiling van 2007-2010 is gebleken dat kinderen gemiddeld 750 ml suikerhoudende dranken per dag binnen krijgen. Dat is ongeveer zo’n 5 glaasjes per dag. Een glas bevat namelijk ongeveer 150 ml drinken. Gemiddeld bevatten pakjes met suikerhoudende drankjes zo’n 4 suikerklontjes. En 4 suikerklontjes staan gelijk aan 16 gram suiker. Behoorlijk wat dus, vind ik.

Nu hebben we het over 1 pakje drinken, maar misschien krijgen de kinderen thuis nog wel meer suikerhoudende dranken te drinken. Maar, nu ga ik even verder met één pakje drinken, dus 16 gram suiker per dag. Dit is ongeveer 7 gram lichaamsgewicht per dag dat erbij komt. Dit wordt vaak niet gebruikt, waardoor het opgeslagen wordt als vet. Dat houdt in dat het per schooljaar ongeveer zo’n 1,5 kg erbij komt.

 

Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat we jong moeten beginnen om uiteindelijk gezond oud te worden. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Geef een reactie