Migraine-Hoofdpijn-Vrouw-Is-er-een-relatie-tussen-voeding-en-migraine.

Migraine is een hersenaandoening. Het zijn hoofdpijnaanvallen die gepaard kunnen gaan met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid of zelfs uitvalverschijnselen. De uitvalverschijnselen worden ook wel aura’s genoemd. Er zijn verschillende vormen van migraine bekend. De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschillen sterk per persoon. Persoonlijk was ik erg benieuwd of er een relatie is tussen voeding en migraine. Zijn er voedingsmiddelen die bijvoorbeeld de kans op een migraine aanval vergroten?

 

Wat is migraine?

Zoals ik net al even vertelde ik migraine een neuro-vasculaire aandoening. Makkelijker gezegd een hersenaandoening. Het zijn hoofdpijnaanvallen die gepaard kunnen gaan met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid of zelfs uitvalverschijnselen. De uitvalverschijnselen worden ook wel aura’s genoemd. Er zijn verschillende vormen van migraine bekend.

Vormen migraine

Een ‘gewone’ vorm van migraine. Deze bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn. Bij sommige mensen vind er eerst een aura plaats. Een aura was, zoals ik al eerder beschreef, een uitvalverschijnsel. Je ziet een migraine aanval vaak voorkomen bij vrouwen die zich rond hun menstruatiecyclus bevinden. Wanneer zo’n aura plaatsvindt tijdens de menstruatie wordt het ook wel een menstruele migraine genoemd. Dan ligt het dus voornamelijk aan de hormonen die een andere, sterkere rol spelen.

 

Symptomen migraine / kenmerken migraine

Het belangrijkste kenmerk van migraine is dat het in aanvallen voorkomt. Deze kunnen enkele dagen duren. De symptomen / kenmerken van migraine zijn in vier verschillende fases te verdelen:
1. Waarschuwingsfase
Verschillende mensen die last hebben van migraine krijgen kort van tevoren een waarschuwing. Een waarschuwing is bijvoorbeeld: stemmingsveranderingen, overgevoelig voor prikkels (licht, geluid en geuren), verstoorde slaap en een hongergevoel voor bepaalde voedingsmiddelen.

2. Aurafase

De aurafase duurt kan 5 minuten duren maar ook een heel uur! Deze fase komt niet bij iedereen met migraine voor. De verschijnselen komen vaak langzaam naar voren, maar gaan gelukkig wel weer volledig over. Auraverschijnselen zijn: gezichtsvelduitval, tintelingen of doof gevoel in lichaamsdelen, zien van lichtflitsen en/of vlekken en/of sterretjes. Het lijkt dus een beetje op het moment dat je flauw kunt vallen. Dan kun je ook sterretjes gaan zien, kan je een suis horen in je oren en kan je voor een deel zwart gaan zien, totdat je flauwvalt.
3. Hoofdpijnfase
Ik denk dat de naam van de fase al duidelijk omschrijft wat er in deze fase gebeurd. Deze fase kun je herkennen aan heftige, kloppende hoofdpijn. De meeste mensen die hier last van hebben blijven voornamelijk in bed liggen. Deze fase duurt zo’n 4 tot maar liefst 72 uur! Dit kan dus behoorlijk lang duren.
4. Herstelfase
Na alle fases kom je in de herstelfase. Na een onbehandelde migraineaanval kan een patiënt zich nog enkele dagen vermoeid, licht geprikkeld en minder geconcentreerd voelen.

 

Oorzaken migraine

De exacte oorzaak van migraine is nog niet echt bekend. Er zijn wel verschillende factoren die ervoor zorgen dat een aanval sneller voorkomt. Het zijn dus eigenlijk uitlokkers ofwel triggers.
Een aanval komt sneller voor bij stress, menstruatie, vasten, smaakversterkers, slaapgebrek, alcohol gebruik en weersveranderingen.

 

Voeding en migraine

De grote vraag is natuurlijk, is er een relatie tussen voeding en migraine? Ik ben opzoek gegaan naar wetenschappelijke literatuur om een antwoord op mijn vraag te krijgen.
Uit onderzoek van het NCBI is gebleken dat bij bepaalde personen chocolade, kaas, alcohol, citrusvruchten, groente, vlees, eieren en ijs genoteerd worden al trigger voor een migraineaanval.

Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat ook cafeïne en aspartaam invloed kunnen uitoefenen op een migraineaanval. Daarnaast geeft dit onderzoek ook aan dat weinig drinken en vasten de kans op migraine vergroten. Alleen komen deze triggers niet altijd voor.

Zo kan de ene keer chocolade wel de oorzaak zijn en de andere keer niet. Het is eerder een gevolg, want sommige mensen krijgen extra veel zin in een voedingsmiddel zoals chocolade. Ze gaan dit eten en krijgen hierna de aanval, dit zou ook zonder het nuttigen van chocolade waarschijnlijk gebeuren.

Daarnaast stuit ik op verschillende onderzoeken die suggereren dat tekorten aan magnesium, vitamine B2 en CoQ10 ook een rol spelen bij migraineaanvallen. Dit heeft vooral met de pathofysiologie te maken en de invloed van deze stofjes op de bloedvaten en cel functie.
Kortom, er lijkt een relatie te zijn tussen voeding en migraine. Hier is echter nog te weinig bewijs voor.

Geef een reactie