Mediteraan dieet

Je hoeft echt niet naar het Zuiden te verhuizen om het Mediterraan dieet te volgen. Mits enkele aanpassingen in eigen keuken , kan je de voordelen van het dieet bij jezelf toepassen. Het Mediterraan dieet is geen caloriebeperkend dieet of afslankdieet, maar het is een traditioneel eetpatroon waarin veel voedingsmiddelen genuttigd worden die de gezondheid zouden bevorderen.

Versheid en kwaliteit

Landen rond het Middellandse Zee gebied zoals Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Italië Griekenland, en Spanje hebben een keuken met veel variaties. Door de teelt in eigen gebied van diverse fruit-en groentesoorten kunnen deze veel sneller geconsumeerd worden. Bij ons zijn geëxporteerde ‘verse’ groeten een eind onderweg voor ze in de supermarkt komen te liggen. Voor een gezonde levensstijl is versheid en kwaliteit van belang! Gezonder leven volgens de principes van het Mediterrane dieet, verhoogt de levenskans met 20%.

Het Mediterraan dieet is rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkorenbrood. Er wordt matig vis, gevogelte, mager vlees, zuivel, eieren en wijn genuttigd. Junkfood en geraffineerde producten komen niet in het Mediterraan dieet voor en zijn dan ook verboden.  Olijfolie is de primaire bron van vet. Vet is helemaal niet slecht, zolang je maar de goede combinatie van vetten binnenkrijgt. Dat betekent weinig verzadigde vetzuren en transvetten en relatief veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren.

 

Principes

We zetten enkele voedingsbronnen op een rij met de bijhorende aanbevelingen:

  • Vlees en vis: zijn toegestaan mits het gaat om magere soorten. Dit zijn vlees en vis met een vetgehalte van minder dan 10%.
  • Groenten: verse en rauwe groenten behouden hun voedingsstoffen. Denk maar aan tomaten, knoflook, courgettes…
  • Deegwaren : in de mediterrane keuken is rijst, pasta en andere deegwaren niet weg te denken. Ga wel voor volkoren! Volkoren granen bevatten meer vitaminen, anti-oxidanten en goede vezels!Zet deegwaren niet dagelijks op je menu. Zorg voor voldoende variatie.
  • Olijfolie : is supergezond omdat het olie is die verkregen wordt door persing en bevat geen chemische producten. Door de vele olijfgaarden in het Zuiden, is de olie uiteraard supervers.
  • Gezonde tussendoortjes: voorzie meer kleinere maaltijden dan het benuttigen van 2 tot 3 grote. Gezonde snacks zijn uiteraard fruit, maar ook noten. Die zitten vol omega-3 vetten, eiwitten en antioxidanten.
  • Kruiden: het Mediterraan dieet wordt op smaak gebracht met verse kruiden! Gelukkig is het ook in Nederland mogelijk een eigen kruidentuintje aan te leggen met tijm, saffraan, basilicum, peterselie…
  • Drank: het Mediterrane leven wordt gekenmerkt door zijn lekkere wijnen. Daarom wordt bij de maaltijd één of twee glazen gedronken. Maar hier hebben ze ook aandacht voor water.

Wie af wil vallen, moet zijn lichaam voorzien van vocht tot wel g 1,5 tot 2 liter water per dag!

Voor- en nadelen van het Mediterraan dieet

Dit dieet is heel divers en kan lang volgehouden worden. Het werkt wel geleidelijk. Je zal dus niet enkele week kilo’s verliezen. Maar je krijgt voldoende gezonde vezels, koolhydraten en antioxidanten binnen terwijl de verzadigde vetten beperkt zijn.

Een gezonde Mediterrane levensstijl, wordt niet enkel uit voedsel gehaald! Wij missen de ontspanning, eten gejaagd en bewegen minder! Probeer meer te ontspannen, te bewegen en rustiger te eten.

Laat ons weten hoe het Mediterraanse dieet bij jou gegaan is.

Geef een reactie