Brood maakt dik

De titel van het artikel Brood maakt dik is een beetje overdreven, maar we hebben nu in ieder geval je aandacht! Volkoren brood is hartstikke gezond en is een goede bron voor complexe koolhydraten en vezels. Toch klopt de titel Brood maakt dik wel een beetje. Nederlanders eten teveel brood. Eigenlijk zou een betere titel Nederlanders eten teveel koolhydraten moeten zijn. Niet het eten van vet is dikmaker nummer 1 in ons land, maar juist de koolhydraten.

Vraag een gemiddelde Nederlander hoe zijn eetschema van de dag eruitziet. Grote kans dat men brood neemt bij het ontbijt, brood eet tijdens de lunch en tijdens het avondeten Pasta, rijst of aardappels. Als tussendoortjes zijn koekjes en snoep populair, maar ook chips in de avond. Als gezond tussendoortje kiest men voor fruit of bijvoorbeeld snacktomaatjes. Al deze producten bevatten hoofdzakelijk koolhydraten. We kunnen dus wel stellen dat Nederland een koolhydraat etend land is.

Hoe zit het met de eiwitten en de gezonde vetten? Die eet men in verhouding met de koolhydraten veel te weinig. Bij actieve beroepen als bouwvakker, schilder of sportleraar zijn veel koolhydraten absoluut gezond. Brood maakt dik telt ook absoluut niet voor deze doelgroep. Vroeger had men veel actiever werk. Men werkte op het land en ook in huis werd er vaak veel fysiek arbeid verricht. Koolhydraten leverden dan de juiste energie om alle arbeid vol te kunnen houden.

Teveel brood maakt dik anno 2013!

Minder fysieke arbeid ten opzichte van vroeger

Tegenwoordig verricht het grootste deel van ons land geen fysieke arbeid meer. Men werkt achter de computer, aan een bureau of zit achter de kassa. Toch eet men nog steeds als vroeger. We eten veel koolhydraten voor energie terwijl daar weinig fysieke arbeid tegenover staat. Wat moet het lichaam dan doen met al die overbodige energie wat niet verbruikt wordt? Grote kans dat je lichaam het opslaat met als gevolg dat je dikker wordt. ‘Brood maakt dik’ zit dus een kern van waarheid in!

Het zou beter zijn om meer eiwitten en gezonde vetten te gaan eten en flink te gaan minderen in de koolhydraten. Anno 2013 kunnen we, met veel zittende beroepen, het goed af met minder energie uit koolhydraten. Een gezond voedingspatroon om goed op gewicht te blijven bestaat uit 35% eiwitten, 45% koolhydraten en 20% vetten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat men in Nederland veel te weinig eiwitten en gezonde vetten eet en juist teveel koolhydraten. Als je wilt afvallen is het zelfs aangeraden om nog hoger in de eiwitten te gaan zitten en nog meer te matigen met koolhydraten.

De alternatieven voor brood en andere koolhydraten

De oorzaak ligt waarschijnlijk bij gewoonte. Bij uw ouders kreeg u waarschijnlijk brood als ontbijt en als lunch. Brood is gezond en daarom bent u daar op latere leeftijd gewoon mee verder gegaan. In tegenstelling tot uw ouders verricht u echter veel minder fysieke arbeid. Vraag uzelf eens af. Waarom eet u zoveel brood? Grote kans dat u antwoord: “Dat deden mijn ouders vroeger ook.” Een goed argument om zoveel brood te eten is met weinig fysieke arbeid niet te vinden, tenzij u bouwvakker bent of andere zware fysieke arbeid moet verrichten.

Nu we hopelijk een stukje bewustwording gecreëerd hebben moeten we kijken naar de alternatieven. Het is altijd belangrijk om volkoren brood te eten, maar het kan best wat minder. Neem als ontbijt bijvoorbeeld een bakje Magere Franse Kwark, magere yoghurt of melk met Brinta of havermout. Neem bij de lunch in plaats van brood een lekkere zelfgemaakte salade met tomaat, komkommer, ei, kipstukjes en tonijn met een scheutje olijfolie. Minder tijdens het avondeten wat met de aardappelen, eet meer groente en vlees of vette vis. Kies voor rijst en pasta altijd voor de volkoren variant.

Eet ongezouten noten als tussendoortje. Zorg voor de juiste verhouding van eiwitten, koolhydraten en vetten en de effecten zijn al snel te merken! Brood maakt dik is natuurlijk overdreven, we hebben brood nodig, maar ga gerust wat minderen in de koolhydraten.

Geef een reactie

1 comment

  1. T Kooiman

    Deze info was precies wat ik zocht. Ben succesvol aan het afvallen, ( in 6-8 weken 83 naar 79 kilo) terwijl ik borstvoeding geef, zijn er dan nog veranderingen in de percentages vet, eiwitten en koolhydraten die je dan binnen moet krijgen? Weten jullie dat? Ik eet standaard 300-500 kcal meer. En ik sport een gemiddeld 50 min per dag. Ik houd mij aanbevolen voor tips…

    Tirsa