Hoi allemaal! In deze blog wil ik jullie iets vertellen over een superfood met een bekende naam: aloë vera. We komen de naam van dit superfood namelijk regelmatig tegen op producten van de drogist, zoals shampoos en crèmes. Maar wist je dat je de gel van deze plant ook kunt eten? Ik zal je hier vertellen wat aloë vera precies is, wat de voordelen zijn van dit superfood en hoe je het kunt gebruiken in je dagelijkse voedingspatroon.

Aloë vera werd in de oudheid al gebruikt door de Egyptenaren. Het verhaal gaat dat Cleopatra haar schoonheid dankte aan dit middel. De plant lijkt op een cactus, maar hoort bij de leliefamilie. De plant slaat wel veel water op en groeit daarom heel goed in droge gebieden.

Aloë vera staat vandaag de dag vooral bekend om haar heilzame werking voor de huid. Vandaar dat het in allerlei crèmes zit. Het helpt ook ontzettend goed als je verbrand bent! Aloë vera helpt de huid namelijk om snel te herstellen. Je kunt het daarom ook gebruiken bij wondjes. Hiervoor heb je eigenlijk niet eens speciale crèmes nodig. Je kunt de ultieme werkzame stof namelijk zelf gemakkelijk uit het blad van de aloë veraplant halen.

cta-light-recepten

Eigenschappen van aloë vera

De binnenkant van het blad van deze plant bestaat voor ongeveer 95% uit water. Je zal denken: dat kan ik ook wel uit de kraan halen! De kracht van aloë vera zit echter in de overige 5%. Aloë vera bevat veel vitaminen (A, C en E) en mineralen. Daarnaast zit het vol met polysachariden, aminozuren, vezels en antioxidanten.

De werkzame stoffen van aloë vera zorgen voor een gezond spijsverteringsstelsel en een goede weerstand. Deze plant heeft een heel gunstig effect op de darmen. Daarom heb je bij consumptie van aloë vera minder kans op de ongemakken van een onregelmatige stoelgang. Zelfs mensen die last hebben van spijsverteringsziekten hebben minder last als ze aloë vera gebruiken!

Daarnaast is aloë vera heel gunstig voor de nieren. De nieren sturen hormonen in het hele lichaam aan, dus de gezondheid van deze organen is van groot belang.

Er is nog veel meer te zeggen over de gunstige effecten van de consumptie van aloë vera, maar dat past niet binnen de beperkte ruimte van een blogbericht. Er is op het internet echter heel veel over te lezen.

Je eigen superfoods kweken

Weet je wat ik het leukste vind aan dit superfood? Je kan hem gewoon in je eigen huiskamer kweken! Bij tuincentra kun je een aloë vera plant kopen, die je thuis kunt verzorgen. De verzorging van deze plant is niet ingewikkeld. Met een eigen plant in huis kun je zelf de gel uit de bladeren halen en die zo opeten. Als je de smaak te bitter vindt, kun je het nemen met wat honing of kun je de gel door een smoothie roeren. Wat je over hebt, smeer je op je gezicht of op wondjes en brandplekken. Let wel: de gel is twee dagen houdbaar, dus ga niet alle bladeren opensnijden als je het nog niet kan gebruiken.

Wat vind jij van aloë vera? Gebruik je het in producten of ook puur? Smeer je het of eet je het?

Klik hier om aloe vera gel te kopen

Geef een reactie

3 comments

 1. carlo

  is aloe vera ook goed voor verminderde nierfunkties ?.
  kan de verminderde nierfunkties hersteld worden door het gebruikt van aloe vera ?

  • Hanneke

   Beste Carlo,

   Aloe vera is gunstig voor de nieren. De nieren sturen hormonen in het hele lichaam aan, dus de gezondheid van deze organen is van groot belang.
   Sinds wanneer heb je last gekregen van verminderde nierfuncties? Wanneer je dit vanaf de geboorte heeft denk ik niet dat het voor herstel zal zorgen, maar is dit aangeboren.
   Wanneer je later last hebt gekregen van verminderde nierfuncties zou ik u adviseren om een huisarts/diëtist te raadplegen. Ik kan jou niet de zekerheid geven dat aloe vera verminderde nierfuncties hersteld.

   Groetjes, Hanneke

 2. Jws Donkers

  Ik heb het volop in mijn tuin staan en gebruik het iedere dag is het voor in mijn haar of na de zon op mijn gezicht ik maak smoothies van met cucuma met zwarte peper en fruit iedere dag een glas wij voelen ons er perfect bij
  Grt Jan