Iedereen weet dat genoeg slaap belangrijk is. Voor een volwassene wordt 7 tot 8 uur slaap op een nacht aanbevolen. Je merkt zelf vast dat wanneer je een nacht goed hebt geslapen, je meer energie hebt en meer gedaan krijgt. Daarnaast ben je na een goede nachtrust ook nog eens positiever ingesteld. Dat zijn factoren die indirect invloed hebben op je gewicht. Wat je misschien niet wist is dat slaap ook directe gevolgen heeft voor je gewicht. Hoe dat nou allemaal werkt leggen we uit in dit artikel.
Indirecte gevolgen van slaap
Doordat je op de dag na een goede nachtrust meer energie hebt, doe je ook meer. Dat is natuurlijk erg fijn als je probeert af te vallen. Door deze actievere houding beweeg je meer omdat je dan sneller geneigd bent om wat te ondernemen. Als jij laag bent in energie en je moet eigenlijk boodschappen doen, ben je eerder geneigd om op de bank te blijven hangen en frietjes te bestellen. Eveneens heb je simpelweg meer energie om te sporten. Ook als je moe bent en jezelf toch naar de sportschool hebt gesleept (bravo), zul je merken dat je niet het optimale uit je training haalt. Dat is dus eigenlijk doodzonde omdat je dan extra moeite moet doen terwijl je minder uit je training haalt. Daarnaast hebben je spieren slaap ook nodig om te herstellen van het sporten.
Naast meer energie sta je ook veel positiever in het leven op dagen waarop je een goede nachtrust hebt gehad. Deze positieve kijk op het leven zorgt ervoor dat je jezelf bijvoorbeeld tijdens het sporten meer uitdaagt. Wanneer je negatief in het leven staat krijg je gedachten als: ‘’Ik ga toch nooit afvallen, wat ik ook doe.’’ Dat klinkt je vast bekend in de oren. Je zou je verbazen hoeveel invloed slaap daarop heeft. Om echt af te vallen is energie en een positieve houding nodig.
Directe gevolgen van slaap
Uit onderzoek is gebleken dat 30% meer kans op overgewicht, het gevolg is van minder dan 6 uur slapen op een nacht. Zo simpel is het dus al om direct minder kans te maken op overgewicht door genoeg uren te slapen op een nacht. Dat te weinig slaap direct gevolg heeft op je gewicht komt omdat je stofwisseling trager werkt als je niet genoeg slaapt. Je stofwisseling zorgt ervoor dat je eten wordt omgezet in energie en dat afvalstoffen worden afgevoerd etc. Als je stofwisseling niet optimaal werkt wordt je eten te langzaam verbrand en kom je aan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Daarnaast maakt je lichaam extra ghreline aan als je niet genoeg slaapt. Ghreline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je meer honger hebt en dat je gevoel van verzadigdheid uitblijft. Je herkent het vast wel van eetbuien. Je hebt al een halve zak chips, 5 koekjes en 3 handen snoep op maar nog steeds is je hongergevoel niet gestild. Dit is een goed voorbeeld van emotioneel eten dat vaak te herleiden is naar slaaptekort. Normaal wordt ghreline namelijk aangemaakt als je energie laag is, en je wat moet eten. Als je hebt gegeten wordt het hormoon leptine aangemaakt waardoor je honger geremd wordt. Dat gebeurt veel minder snel als je niet genoeg slaapt.
Signalen van te weinig slaap
Nu je weet wat te weinig slaap met je lichaam en gewicht doet zou je overtuigd moeten zijn om meer te slapen. Echter, bij chronisch slaaptekort zijn de signalen anders dan wanneer je een nacht minder goed hebt geslapen. Wij vertellen je de signalen zodat je herkent wanneer jij lijdt aan chronisch slaaptekort.
- Je reageert vaak vlak in gesprekken. Het kost je eigenlijk te veel moeite om een gesprek te voeren en daarom reageer je niet echt inhoudelijk op wat de persoon je vertelt of vraagt. Merk je dat jij dit vaak doet? Dit duidt op energietekort wat vaak komt door te weinig slaap.
- Dingen waar je normaal niet op let, irriteren je nu mateloos. Zoals de manier waarop iemand eet of iemand die een opmerking naar je maakt. Je bent door het minste of geringste geïrriteerd.
- Een ander signaal van slaaptekort is een slechte huid. Je maakt cortisol aan als je veel stress hebt en/of slaaptekort. Dat zorgt ervoor dat je huid minder gehydrateerd en slapper is. Daar krijg je puisten van.
- Een slechte weerstand is een groot gevolg van chronisch slaaptekort. Dit kan zich uitten in veel ziek zijn of vaak een koortslip hebben en verkouden zijn. Daarnaast zorgt dit ook voor een slechte huid en een algeheel slap gevoel. Je geeft je lichaam namelijk niet de tijd om uit te rusten.
Al met al is niet genoeg slapen dus ontzettend slecht voor je. Je zou 8 uur op een nacht moeten slapen om een optimale nachtrust te hebben. Stopt dus met s ’nachts nog urenlang tv kijken of spelletjes spelen op je smartphone of tablet en hoe spannend je boek ook is, leg het op tijd weg. Je zal snel verschil merken in je gedrag als je meer slaapt en daarnaast maak je ook nog eens veel minder kans om aan te komen. Begin dus vanavond door lekker op tijd naar bed te gaan!