Naast het juiste voedingspatroon is het minstens zo belangrijk om te bewegen. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB) adviseert het liefst elke dag matig intensief te bewegen. Deze norm is ook wel bekend onder de naam de beweegnorm. Alle lichamelijke activiteiten die u dagelijks onderneemt tellen mee. Meer bewegen dan de beweegnorm is natuurlijk altijd beter, maar overdrijf het niet. Teveel beweging is ook niet goed voor de mens. De overheid staat achter de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. De beweegnorm is een handig hulpmiddel om te kijken of u voldoet aan uw dagelijkse portie beweging. Lees hieronder waar u aan moet voldoen voor de beweegnorm.

Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen

1) Jeugd (onder de 18 jaar): dagelijks een uur matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie).
2) Volwassenen (18-55 jaar): een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.
3) 55-plussers: een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.

Alle activiteiten tellen mee voor de beweegnorm

Voor niet-actieven, zonder of met lichamelijke beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging meegenomen. Hierbij kunt u ook denken aan het nemen van de trap i.p.v. de lift, de hond uitlaten en bijvoorbeeld boodschappen doen. Deze mag u ook meetellen met de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Nog beter is het om krachttraining te combineren met cardio-training. Als u naar uw werkt fietst en wat vaker de trap neemt voldoet u echter al snel aan de beweegnorm.

Geef een reactie