Ben jij ook zo’n liefhebber van kokos en kokosolie? De meeste mensen eten het wel eens door een Indisch gerecht of in een lekkere koek. Toch is ons gebruik van kokos vrij beperkt. In Nederland maakt kokosolie geen onderdeel uit van onze voedseltraditie. Daarom gebruiken we het alleen bij uitzondering.

Het blijkt nu echter dat kokos juist het type voeding is dat we iedere dag zouden moeten eten! Kokosolie is namelijk supergezond en kan iedere dag gebruikt worden op een heleboel verschillende manieren. Ik zal je in dit artikel vertellen in wat voor vormen kokos op de markt wordt gebracht en hoe jij het kan gaan gebruiken in je dagelijkse routine.

cta-light-recepten

De voordelen van kokosolie voor jouw gezondheid

Kokosolie is een echt superfood. De gezonde stoffen in kokos hebben hele gunstige effecten op de werking van je lichaam. Dit zijn een paar effecten van regelmatig gebruik van kokosolie:

  • Een goed werkende spijsvertering
  • Sterk immuunsysteem door de antivirale, antibacteriële, antischimmel en antimicrobe eigenschappen
  • Vermindert schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je energieniveau stabieler wordt
  • De stoffen in kokos zorgen ervoor dat wij gezonde voedingsstoffen sneller op kunnen nemen
  • Kokosolie is goed voor het hart en vaatstelsel
  • Kokos is goed voor de schildklier. De schildklier is heel belangrijk voor het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam. Daarom kan kokos ook bevorderlijk werken als je aan het afvallen bent.

Dit zijn slechts een paar effecten van het wondermiddeltje. Maar nu ik heb uitgelegd dat het zo goed voor je is, kan ik je nog vertellen dat kokos ook heel makkelijk te gebruiken is. Niet alle superfoods zijn even makkelijk toepasbaar in verschillende gerechten, maar met de verschillende verschijningsvormen van kokos kun je alle kanten op.

Verschillende verschijningsvormen? Juist, ik heb het dan over kokosvlees, kokosmelk, kokosvet, en kokoswater.

Kokos gebruiken

Kokosvlees is het vruchtvlees dat je aan de binnenkant van de noot vindt. Het vlees van een jonge noot met een groene bast is het voedzaamst, maar tegelijkertijd het moeilijkst te krijgen in Nederland. De kokosnoot met de bruine, harige bast is ook nog erg gezond en lekker, dus laat je niet weerhouden.

Kokosvet of kokosolie is een erg gezond type verzadigd vet. De toepassingen ervan zijn eindeloos: je kunt er mee bakken en braden (eventueel met een geurloze variant), het geeft een heerlijke volle en romige smaak aan al je gerechten, maar je kan het ook als beautyproduct gebruiken. Kokosvet is bijvoorbeeld heel goed voor je haar en huid.

Kokosmelk kun je in de supermarkt krijgen en is een lekker bindmiddel in allerlei currygerechten. Tenslotte is kokoswater een heerlijke dorstlesser bij heet weer. Dit is heel goed voor je en kun je zo uit de noot drinken, maar je kunt het op sommige plekken ook in een flesje kopen. Kijk wel even naar het etiket om te zien of er niet allemaal troep aan toegevoegd is.

Voor kokosolie geldt: hoe verser, hoe beter, maar in alle vormen is het heel goed voor je!

Klik hier om kokosolie te kopen

Geef een reactie