Fruit dieet

Zoals iedereen wel weet zijn vruchten heel gezond en hoewel zij suiker bevatten, kunnen zij absoluut helpen bij het afvallen.

De suikers zijn namelijk van nature aanwezig en bovendien bevat een vrucht tal van voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De vezels zorgen al snel voor een vol gevoel en stimuleren bovendien je spijsvertering. Daarnaast zijn vruchten caloriearm. Een banaan of appel is dus een uitstekend tussendoortje en zeker als je van zoetigheid houdt, kun je je lekkere trek goed stillen met bijvoorbeeld een bakje lekkere aardbeien.

Maar je kunt ook op andere manieren profiteren van de voordelen van fruit. Dieet volgen is in principe niet iets wat ik zal aanraden, omdat ik geloof dat blijvend afslanken het best te bereiken is zonder een crashdieet te volgen. Een fruit dieet is echter net iets anders en kan je zeker op weg helpen.

Omdat je bij een fruit dieet geen pillen, capsules of shakes hoeft te gebruiken, maar alleen pure en verse appels, kiwi’s, meloenen et cetera eet, is het gezond, goed voor de spijsvertering en geeft het geen hongergevoel. Bovendien is het een goede manier om overtollig vocht af te voeren.

Fitchef receptengids

Wat houdt het fruit dieet precies in?

Er zijn verschillende manieren waarop je een fruit dieet kunt houden. Als je er niet bang voor bent om brood, pasta, rijst en zuivel een week te laten staan, dan kun je een fruit dieet van 7 dagen houden.

Elke dag eet je bepaalde vruchten, die altijd vers moeten zijn en direct na het snijden opgegeten moeten worden. Daarnaast drink je minimaal 2 liter water. Vruchtensappen of kruidenthee is ook toegestaan. Na een week kun je stoppen en langzaam weer normaal beginnen te eten, bijvoorbeeld met wat yoghurt, mager vlees en groenten.

Bouw dit langzaam op. Als je nog meer wilt afvallen, kun je dit patroon nog een keer herhalen, maar niet langer dan 3 weken in totaal.

Hou je teveel van brood, pasta, rijst et cetera om dit een week te laten staan? Dan kun je ook het volgende schema volgen. Je eet twee dagen alleen maar vruchten, waarna je één dag normaal eet (uiteraard wel gezond, ga je die dag niet volstoppen met ongezond voedsel!). Op deze manier kun je het makkelijker volhouden.

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten als je besluit een fruit dieet te gaan houden. Onrijpe vruchten zijn moeilijker te verteren dan rijpe, dus zorg altijd voor verse en rijpe exemplaren. Eet tijdens het fruit dieet geen eiwitten, dit bemoeilijkt het verteringsproces. En zorg er altijd voor dat je genoeg water, verse vruchtensappen en/of kruidenthee binnenkrijgt.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een fruit dieet is dat je geen honger hoeft te lijden tijdens het volgen ervan, omdat je in principe zoveel mag eten als je wilt. Een ander voordeel is dat het fruit dieet gezond is, omdat je erg veel vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Ten slotte is het zo dat je daadwerkelijk een aantal kilo’s zult kwijtraken. In eerste instantie is dit vooral vocht, waardoor je niet alleen afvalt, maar je lichaam ook gereinigd wordt.

Maar er zitten ook enkele nadelen aan het fruit dieet. Zo zeggen deskundigen dat het ongezond is om zo eenzijdig te eten. Je mist immers andere voedingsstoffen, zoals eiwitten en vetten. Daarnaast zal, zodra al het overtollige vocht je lichaam uit is, het gewichtsverlies minder worden. Ten slotte vindt niet iedereen een fruit dieet even makkelijk vol te houden.

Uiteindelijk is een fruit dieet toch een vorm van een crashdieet, hoewel het een stuk gezonder is. Wil je fruit opnemen in je eetpatroon, maar niet direct een fruit dieet houden? Dan is het verstandig om slechts af en toe een fruitdag te houden. Op deze dag eet je alleen vruchten en drink je veel water, waardoor je overtollig vocht (en daarmee gewicht) kwijtraakt. Daarna eet je weer gewoon normaal. Een fruitdag kun je één keer in de twee weken houden, maar eens per maand is ook mogelijk: waar jij je prettig bij voelt. Zo profiteer je toch van de voordelen, zonder dat je echt een fruit dieet volgt!

Geef een reactie