Als het gaat om afvallen dan heeft iedereen natuurlijk een persoonlijk doel. De één wil slechts een paar kilo afslanken en wil vooral weer in dat favoriete kledingstuk passen, terwijl de ander om medische redenen moet afvallen, omdat zijn of haar gezondheid anders in gevaar komt. Daarnaast is het maar net de vraag wat je zelf wil. Wil je heel slank worden en heb je daar alles voor over? Of wil je slechts een paar kilo kwijt en vind je het niet erg om gewoon stevig te zijn?

Bij dit alles komt nog iets anders kijken. Als je echt wilt weten hoe je ervoor staat, is je gewicht berekenen de eerste stap van je afslankprogramma. Je kunt tenslotte wel zomaar beginnen, maar het is beter als je weet óf je überhaupt overgewicht hebt en zo ja, hoeveel precies. Met andere woorden: hoeveel moet je afslanken om weer in de categorie ‘normaal gewicht’ te vallen?

Op een eenvoudige manier je gewicht berekenen

Met behulp van de BMI, Body Mass Index, kun je je gewicht berekenen in verhouding tot je lengte. Hier komt een getal uit en dit getal is een indicator voor jouw gezondheid. Zo kun je in de categorie ‘overgewicht’ komen of zelfs ‘ernstig overgewicht’. Maar een uitkomst die erop wijst dat alles normaal en in verhouding is, is natuurlijk ook mogelijk.

De BMI is een handig hulpmiddel, dat jou inzicht kan geven en je kan vertellen hoe je ervoor staat. Op internet zijn veel websites te vinden die voor jou je gewicht berekenen. Makkelijker en sneller dus dan zelf je gewicht berekenen.

Luister naar je lichaam

Uiteraard is zo’n rekenprogramma handig en is de uitkomst een goede indicator, maar zoals gezegd spelen er meer zaken mee. Hoewel je gewicht berekenen belangrijk is, komt het natuurlijk niet alleen maar op cijfertjes aan. Het gaat er ook om hoe jij je voelt. Niet een rekenprogramma, maar jij zélf bepaalt hoeveel je gaat afvallen. Natuurlijk is het een ander geval als je ernstig overgewicht hebt, want dan komt je gezondheid in gevaar. In dat geval is het verstandig deskundige hulp in te schakelen.

Maar voor iedereen die gewoon wil afslanken, is het verstandig naar je lichaam te luisteren. Bij welk gewicht voel jij je prettig en mooi? Probeer dat doel vast te houden en laat het gewicht berekenen slechts een extra hulpmiddeltje zijn. Jij bent tenslotte de baas over je eigen lichaam!

Geef een reactie

1 comment

  1. May

    Ik ben 57 jaar, 1.55 m en weeg 52,3 kg. Mijn BMI is dus ok. Ik heb mt. 34 of XS. Mensen vinden me iets te mager, maar als ik op verschillende sites naga wat mijn ideale gewicht zou moeten zijn levert dat overal een gewicht van ca. 47.7… Ik denk echter dat ik dan broodmager zou zijn. Hoe kan dat? Of wordt er op de sites weinig tekening gehouden met leeftijden of heeft dr leeftijd hier geen invloed op?

    -1