Nu je de titel leest denk je misschien, is buikvet gevaarlijk? En misschien wist je al wel dat buikvet niet goed voor je is. Ik wil je niet laten schrikken, maar teveel buikvet kan je leven kosten. Bijna iedereen heeft wel een beetje buikvet. Dus het is niet de bedoeling dat je nu direct een streng crash dieet gaat volgen om van je buikvet af te komen. Het wordt ook pas gevaarlijk op het moment dat je echt te veel buikvet hebt.

 

Wat is buikvet?

Buikvet is vetweefsel dat zich in de buikholte bevindt. De aanwezige enzymen beïnvloeden de overgang van hormoon cortison naar cortisol. In een verder stadium vergroot dit de kans op diabetes type 2. Dus heel simpel, hoe meer buikvet, hoe groter de kans is op hart-en-vaatziekten. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam weer energie krijgt. De productie van cortisol is niet over de gehele dag gelijk. Wanneer je wakker wordt komt er meer cortisol vrij, hierdoor heb je in de ochtend vaak een hongergevoel.

 

Wat is cortisol en cortison?

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt gemaakt in de bijnierschors uit cholesterol. Het wordt het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij iedere vorm van stress zowel fysiek als psychische. Cortisol speelt een rol in verschillende processen in ons lichaam zoals vertering van voedsel, het afweersysteem en het slaap-waakritme.

Cortison is een hormoon dat in de lever omgezet wordt tot cortisol. Cortison kan ook synthetische gemaakt worden, maar dit wordt bijna nooit meer gebruikt. Het wordt niet meer gebruikt omdat er verschillende ongewenste bijwerkingen van bekend zijn.

 

Wanneer is buikvet gevaarlijk?

De hoeveelheid buikvet wordt meestal gemeten met een CT-scan. Maar je kunt dit ook gewoon zelfstandig thuis doen door je buikomvang op te meten. Je meet de buikomvang ter hoogte van de navel.
Voor vrouwen geldt: buikomvang boven de 88 cm is niet goed.
Voor mannen geldt: buikomvang boven de 102 cm is niet goed.
Hoe meer centimeters, hoe gevaarlijker het buikvet is voor je gezondheid.

 

Wat zijn de oorzaken van buikvet?

De hoeveelheid buikvet kan door verschillende oorzaken ontstaan. Ik benoem hieronder welke verschillende oorzaken er zijn:

  • Genetische aanleg
  • Stress
  • Teveel koolhydraten
  • Calorierijke voeding
  • Ziekte van Cushing

 

Wat kan je doen aan te veel buikvet?

Sommige acties die je kunt ondernemen om het buikvet te verminderen kun je misschien al halen uit de oorzaken. De meest effectieve manier om buikvet te verminderen is door je eetpatroon aan te passen en meer te bewegen. Lukt dit niet alleen? Dan kun je altijd bij een voedingsdeskundige en beweegdeskundige terecht. Wil je het op een andere manier doen? Bedenk dan wel dat strenge crashdiëten geen optie zijn!

 

Er zijn verschillende soorten buikvet, welke?

Je hebt twee soorten buikvet. De meest bekende zijn de zwembandjes en de minder bekende is het visceraal buikvet.

De zogenoemde zwembandjes bevinden zich rondom de buik. Dit vet bevindt zich direct onder de huid, waardoor je lichaam een ronde vorm krijgt. Wanneer je af begint te vallen zijn de zwembandjes vaak het eerste dat weg gaat.

Het tweede soort buikvet is visceraal buikvet. Mensen die een normaal lichaamsgewicht hebben maar een dikke, bolle buik hebben vaak last van visceraal vet. Dit vet is het gevaarlijkste soort vet. Dit vet bevindt zich onder de spieren en rond de organen. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Wanneer je hier last van hebt is het belangrijk om hier iets aan te doen.

 

Voeding

Voeding blijft één van de belangrijkste oorzaken van buikvet. Vooral koolhydraatrijke producten zullen ervoor zorgen dat er sneller vet rond de buik wordt opgeslagen. Je kunt daarom beter kiezen voor vezelrijke, volkoren producten. Deze zorgen ervoor dat je sneller verzadigd raakt en hierdoor blijft ook het vet niet rond de buik hangen. En het belangrijkste dat je moet vermijden is, verzadigd vet. Dit zorgt ook voor meer buikvet.

 

Heb je last van buikvet? Pak het dan direct aan om gezondheidsproblemen te voorkomen!

Geef een reactie