Over olijfolie worden verschillende verhalen verteld. De één verteld dat het gezond is om met olijfolie gerechten klaar te maken en de ander raad het juist af. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag; Is olijfolie gezond of ongezond?

 

Wat is olijfolie?

Olijfolie is een plantaardige olie dat verkregen wordt door het persen van de pitten van de olijf.
De olijven worden allereerst van de boom afgeplukt. Daarna worden ze gewassen en wordt het tot pulp verwerkt. Tegenwoordig wordt er een gehaktmolen gebruikt, vroeger ging dit met pers. Vroeger werden de olijven verwarmd en tussen twee stenen fijn geplet. Nu is het verwarmen niet meer nodig.
Dit wordt steeds vaker gecentrifugeerd. Hierdoor wordt de olijfolie zachter en zuiverder van smaak.
Olijfolie bestaat voor een groot deel uit onverzadigd vet. Ook bevat het een hoog gehalte aan vitamine E.

Soorten olijfolie

Er bestaan verschillende soorten olijfolie. Ik beschrijf de twee meest voorkomende soorten olijfolie.

De traditionele olijfolie

De traditionele / gewone olijfolie bestaat uit een mix. Het bestaat voor 85% uit geraffineerde olijfolie en de overige 15% is vierge olijfolie. De smaak van de traditionele olijfolie is neutraler dan de vergine en extra vergine olijfolie.
Deze olie wordt bewerkt tijdens de productie. Er worden vaak chemische bestanddelen gebruikt om de olie uiteindelijk te zuiveren. Hierna wordt het gecentrifugeerd, gereinigd en gebleekt, waardoor de smaak neutraler wordt.
Deze olie kun je het beste gebruiken voor bakken en braden.

Extra vergine olijfolie

De extra vergine olijfolie wordt ook wel ongeraffineerd, extra vierge, extra virgine of koud geperste olie genoemd. Dit is uiteindelijk de beste olijfolie die je kunt kopen.
Extra vergine olijfolie gaat niet, zoals de traditionele olijfolie, het zuiveringsproces door. Hierdoor is het onbewerkte olijvensap.  De olie blijft hierdoor puur van smaak en er gaan geen essentiële bestanddelen verloren.
De extra vergine olijfolie kun je het beste koud gebruiken, omdat het niet geschikt is om te verhitten.

 

Voordelen extra vergine olijfolie

De gezondheidsaspecten van olijfolie komen vooral door het hoge aantal enkelvoudige onverzadigde vetzuren. De gezondheidsaspecten zijn onderzocht door het NCBI en hieronder benoem ik de onderzochte gezondheidsaspecten van extra vergine olijfolie.

  • Het verkleint het risico op hart-en-vaatziekten:
    Onverzadigd vet verlaagt het LDL cholesterol, hierdoor verkleint het het risico op hart-en-vaatziekten. Er zitten polyfenolen in olijfolie die je bloedvaten beschermen. Binnen het Mediterrane dieet wordt veel extra vergine olijfolie gebruikt. Dit is de meest gezonde manier van eten ter wereld. Dit blijkt uit onderzoek dat gedaan is door het NCBI 
  • Ontstekingsremmer:
    Uit onderzoek van het EJCN is gebleken dat vergine olijf olie een ontstekingsremmend effect heeft op het lichaam.
  • Extra vergine olijfolie heeft een anti-oxiderende werking:
    Uit onderzoek van het NCBI blijft dat olijfolie een anti-oxiderende werking heeft in het lichaam. Je lichaam wordt, door het consumeren van extra vergine olijfolie, beschermt tegen ongewenste cel afbraak.

Olijfolie bewaren

Meestal staat een fles olijfolie wel langer dan één dag in de keuken voordat het op is. Zorg dat je de olijfolie op de juiste manier bewaard om zo de gezondheidseffecten en de smaak blijft behouden.
je kunt de olijfolie het beste maximaal een jaar bewaren om alle gezondheid bevorderende effecten en smaak te behouden.

Stap 1: Bewaar de olijfolie op een donkere, koude, afgesloten plek.

Stap 2: Sluit de fles goed af, zodat er geen zuurstof bijkomt. Wanneer er zuurstof bij komt kan het gaan oxideren.

 

Ik hoop dat het duidelijk is welke olijfolie het beste is om te gebruiken. Per dag is het aan te raden om één eetlepel olijfolie te nuttigen. Gebruik nooit té veel van het goede. De gezondheidseffecten worden niet ineens sneller behaald. Het is een goede eerste stap richting een gezondere manier van eten. Hoe je naast het gebruik van olijfolie nog gezonder kunt eten, kan je lezen in de anderen artikelen op de website. Heb je nog vragen? Laat ze gerust achter.

Geef een reactie