Vanaf onze geboorte houden we al van zoet eten. Toch hoor ik tegenwoordig steeds vaker dat mensen suikervrij willen gaan eten, maar 100% suikervrij eten is onmogelijk. Waarom? In fruit, zuivel, granen en sommige groenten zitten ook suikers. Je hebt deze producten nodig om een gezond voedingspatroon te hebben. Dus, zelf als je gezond eet krijg je suikers binnen. Dit is helemaal niet erg, want je lichaam kan ook niet functioneren zonder suikers. Maar wat kun je nu het beste kiezen als je gezond wilt eten? En is dat nu waar, dat je beter honing kunt eten dan gewoon suiker? In dit artikel vind je de antwoorden.
Wat is suikervrij eten?
Nou suikervrij is zoals je het al zegt vrij van suikers, dus echt geen suiker. Dat betekent dat je geen fruit, melk, ontbijtgranen, tomaten, mais en brood mag. Eigenlijk houdt dit dieet ook meer in dat je de toegevoegde suikers gaat vermijden en minder koolhydraten gaat nuttigen. Een koolhydraatarm dieet dus. Eigenlijk zijn koolhydraten de overkoepelende term voor suiker, zetmeel en voedingsvezels.
De richtlijnen adviseren om 40-70% van je energie uit koolhydraten te halen. Maar waar je deze koolhydraten uithaalt bepaalt heel veel.
Er zijn koolhydraatarme diëten, deze zitten vaak onder de richtlijn en zelfs onder de 40%. Hiermee loop je een grote kans op tekorten van vitamines, mineralen en vezels.
Welke gezonde producten mag ik eten waar suikers in zitten?
Om een gezond voedingspatroon te hebben moet je suikers binnen krijgen. Zoals ik al eerder vertelde zitten er ook suikers in voedingsvezels. In je lichaam worden namelijk al je koolhydraten die je binnenkrijgt omgezet tot suiker, zodat je lichaam dit gemakkelijk kan verteren en er energie uit kan halen.
Maar het is belangrijk dat je weet welke gezonde producten suikers bevatten die je wel mag eten en welke ongezonde suikerrijke producten je beter kunt vermijden.
Eigenlijk heel makkelijk, alle producten bevatten koolhydraten, dus suiker.
Het is belangrijk dat je voldoende groente en fruit eet. Eet op de dag tenminste 250 gram groente en twee stuks fruit. Daarnaast heb je ook granen nodig, kies daarom altijd voor volkoren producten. Deze bevatten meer vezels waar je lichaam blij mee is.
Welke producten moet ik vermijden?
Ik denk dat je dit misschien al zelf wel in kunt vullen. Suikerrijke producten zoals energy drink, redbull, koeken, gebak, snoep, gezoete zuiveltoetjes en sauzen kun je beter vermijden. Deze producten bevatten enorm veel (toegevoegde) suikers. Deze producten heb je ook niet nodig om te kunnen functioneren.
Eigenlijk is het niet heel moeilijk om suikers te vermijden. Eet gezonde producten volgens de Schijf van Vijf en niet veel ongezonde producten.
Daarnaast wordt er ook vaak aan kruidenmixen veel suiker en zout toegevoegd. Maak lekker zelf je eten gekruid door er verse kruiden bij te doen, of bekijk de verpakking goed of er veel suiker in toegevoegd zit.
Beperk dus voornamelijk op de voedingsmiddelen waaraan veel suikers toegevoegd zijn zoals ik hierboven benoemd heb (koek, snap, gebak etc). Er zit ook toegevoegde suikers in producten die wat minder opvallen zoals ketchup, sauzen en verschillende soorten dressings. Daarom kun je deze het beste zelf maken door middel van verse kruiden/producten.
Hoe weet ik of er in een product veel toegevoegde suiker zit?
Bekijk altijd het etiket voordat je een product gaat kopen. En in de winkels maken ze het je nog moeilijker. Suiker heeft namelijk verschillende benamingen. Verschillende benamingen voor suiker zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker rekenen we tot suiker.
Waar moet ik allemaal nog meer op letten?
Let op minder toegevoegde suikers tijdens het ontbijt, tussendoor en het avondeten. Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door zelfgemaakte muesli of ongesuikerde muesli met wat noten en vers fruit. Vervang eventueel zoetbeleg voor op brood door verse plakjes aardbeien, banaan of appel. Ook je tussendoortjes kun je echt wel eten, maar dan zonder ontzettend veel suiker, dat is namelijk helemaal niet nodig om het lekker te maken.
Je kunt bijvoorbeeld je koekjes, gebakjes, chocolade vervangen door verse groente of fruit zoals bijvoorbeeld snacktomaten of appels. Frisdrank en ook vruchtensap bevatten veel suikers en kun je het beste vervangen voor water, koffie of thee zonder suiker.
De meeste producten kun je vervangen voor volkoren producten zoals volkorenpasta en/of brood. Dit is altijd de gezondere variant. Maar je kunt ook bijvoorbeeld een rijstwafel nemen.
Bij de avondmaaltijd kun je het beste kant-en-klare dressings vervangen door zelfgemaakte dressings op basis van olie en/of azijn. Ook kant-en-klare pastasauzen kun je beter vervangen door zelfgemaakte sauzen op basis van tomaten.
Wanneer je gewend bent om een toetje te eten na het eten is het beste om dit helemaal weg te laten, omdat je dit niet nodig hebt. Maar als dit een gewoonte is kun je ervoor kiezen om te kiezen voor yoghurt zonder toegevoegde suikers.
Zijn bepaalde soorten suikers beter dan anderen?
In fruit zitten fruitsuikers. Toegevoegde suikers worden door fabrikanten toegevoegd aan producten nog lekkerder te maken voor de consument. Maar toegevoegde suikers zijn ook de honing of suiker die jij toevoegt aan je thee of koffie.
Deze toegevoegde suikers zijn ook van natuurlijke oorsprong bijvoorbeeld kristalsuiker is afkomstig van een suikerbiet of suikerriet. Uiteindelijk worden alle suikers in je lichaam hetzelfde afgebroken. Alle suikers bevatten bijna evenveel calorieën, maar vloeibare suikers zoals in honing bevatten vaak iets minder suiker omdat het ook water bevat.
Maar, waarom moet je dan wel twee stuks fruit eten als dit ook suiker bevat? Fruit bevat inderdaad suiker maar het bevat ook andere belangrijk voedingsstoffen zoals vitamine C en vezels. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die veel suiker bevatten, omdat deze wel nuttige voedingsstoffen bevatten en zoete snacks (vaak) niet.