citroen-mint-water-detoxen-vijf-misverstanden-over-detoxen

Vijf misverstanden over detoxen

Er zijn vijf misverstanden over detoxen die vaak naar voren komen. In een eerder artikel ‘De zin en onzin van detoxen’ beschrijf ik uitgebreid wat detoxen is, hoe je lichaam werkt en natuurlijk de hamvraag ‘Is detoxen zinvol of zinloos? Nu beschrijf ik vijf veelvoorkomende misverstanden over detoxen.

 

Misverstand 1: Via eten krijgen we te veel schadelijke stoffen binnen zoals dioxines en kwik

Dioxines en kwik zitten voornamelijk in vissoorten zoals vette roofvissen. Er zijn strenge productnormen, zodat je niet te veel schadelijke stoffen binnen kunt krijgen. Bij bepaalde doelgroepen wordt het afgeraden om roofvissen te eten zoals zwangere vrouwen. Echter, wanneer je gezond en gevarieerd eet herstelt je lichaam deze balans vanzelf. Detoxen draagt niet bij aan het versnellen van dit proces. Daarnaast wordt geadviseerd om 2 maal per week vis te eten, waarvan één maal vette vis. Wanneer je je aan de aanbevelingen houdt is het eten van vis alleen maar een voordeel. Het bevat namelijk belangrijk voedingsstoffen.

Misverstand 2: Wanneer ik een tijd ongezond heb gegeten, moet ik detoxen!

Als je een tijd ongezond hebt gegeten brengt dit effecten met zich mee die je niet op kunt lossen door te detoxen. Misschien eet je in de vakantie wel iets meer ongezondere voedingsmiddelen, maar je lichaam breekt dit vanzelf af. Het proces wordt niet versneld door te detoxen en detoxen is dus ook helemaal niet nodig. Probeer na zo’n periode van ongezond eten weer een gezonde leefstijl op te pakken door voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen.

Misverstand 3: Detoxen lost gifstoffen op

Je lever zorgt er de gehele dag voor dat je lichaam gereinigd wordt. Op ieder moment van de dag is je lever hiermee bezig. Je lever is dus eigenlijk de belangrijkste en beste detoxmachine. En ook detoxen helpt je lever niet. Je lever raakt niet overbelast door alle schadelijke stoffen die het binnen krijgt. Het breekt deze stoffen met gemak af. Je hoeft hiervoor niet te detoxen of naar de sauna te gaan om deze gifstoffen eruit te zweten.

Misverstand 4: Schadelijke stoffen kunnen zich opstapelen in het lichaam

Alles wat je binnenkrijgt via de voeding wordt meteen afgebroken door de lever. Wat je lichaam kan gebruiken wordt omgevormd tot de brand-en-bouwstof voor je lichaam of eventueel zelfs als reserve. Wat je lichaam niet nodig heeft of kan gebruiken zet de lever om en verlaat het via de ontlasting het lichaam. Schadelijke stoffen zoals E-nummers of bestrijdingsmiddelen breekt je lever dus gewoon af en verlaten je lichaam via de ontlasting. Het hoopt zich dus nergens op.

Misverstand 5: Baat het niet, dan schaadt het niet

Detoxmethoden helpen niet om je lichaam te zuiveren of te ontgiften. Het baat dus niet. Nu zou je denken dan schaadt het toch ook niet? De meeste vormen van detoxen zijn onschadelijk, maar wanneer je heel lang detoxt of met bepaalde stoffen zoals kalebas of pimba (producten die veel lood bevatten) gaat detoxen is het schadelijk voor je lichaam. Lood is uiteindelijk giftig. Dus het ‘vergiftigt’ je lichaam alleen maar.

Geef een reactie