Elk lichaam heeft energie nodig. Deze energie wordt behaald uit de dagelijkse voeding. Voeding is cruciaal voor het dagelijks functioneren, groeien, opbouwen van cellen en tal van andere belangrijke taken binnen het lichaam. Onze voeding bepaald grotendeels hoe wij ons voelen en wat wij kunnen. Toch is er ontzettend veel ‘slechte’ voeding beschikbaar die wel lekker zijn, maar zeker geen goede voedingsstoffen bevatten. Het is daarom eigenlijk vreemd dat er zoveel slechte voeding wordt gegeten, terwijl dit zo’n cruciaal aspect is van onze lichamelijke maar ook zeker geestelijke gezondheid. Overgewicht is een steeds meer voorkomend probleem en veel mensen zijn lichamelijk minder fit, voelen zich energieloos en zijn niet tevreden met hun uiterlijk. De belangrijkste factor om dit te veranderen is een verandering te maken in je voedingspatroon. Wanneer je kamt met overtollig gewicht en je hier een verandering in wilt maken, dan zal je een verandering moeten maken in je voedingspatroon. Het koolhydraatarm dieet is een manier om effectief vet te verliezen, je fitter te voelen en je meer tevreden te laten zijn met je lichaam.

Wat is het koolhydraatarm dieet?

Het lichaam maakt gebruik van drie hoofdbronnen van energie:

  • Eiwitten: Zijn nodig voor de opbouw en het onderhoud van het lichaamsbeweging
  • Vetten: Leveren energie en bouwstoffen en bevatten vaak vitaminen
  • Koolhydraten: Vormen een energiebron en komen uit suikers en meelproducten

Je voeding bestaat uit deze drie bronnen die elk hun eigen werking hebben. Iedereen heeft alle drie de energiebronnen nodig, maar vaak geldt dat in het geval van overgewicht er te veel wordt gegeten of de verhouding niet klopt. Deze verhouding is sterk afhankelijk van het lichaamstype en of je als doel hebt om af te vallen. In het normale voedingspatroon eet je voor het grootste gedeelte koolhydraten, daarna vetten en eiwitten. Koolhydraten vormen als grootste doel om je lichaam te voorzien van energie. Wanneer je doel is om af te vallen kan je door minder koolhydraten te eten afvallen. Het koolhydraatarm dieet verminderd het aantal koolhydraten creëert een negatieve energiebalans. Het lichaam kan de energie ook halen uit vetten en eiwitten, maar deze bronnen zijn langzaam en minder snel om te zetten. Het lichaam is om deze reden ook genoodzaakt om opgeslagen vet te gebruiken voor de omzetting naar energie. Op deze manier kan je verantwoord afvallen en bijvoorbeeld afvallen bij je buik. Je vetpercentage verminderd en wanneer je tevreden bent met je gewicht kan je na het koolhydraatarm dieet simpelweg weer meer koolhydraten eten en zodoende op een stabiel gezond gewicht blijven.

Verschillende soorten koolhydraten

Het koolhydraatarm dieet heeft zijn effectiviteit zeker bewezen, aangezien het behoort tot de populairste vorm van afvallen. Het aantal koolhydraten worden verminderd en vervangen. Koolhydraten zijn onder te verdelen in snelle en complexe koolhydraten. Snelle koolhydraten dien je zoveel mogelijk te vermijden, het kan wel dienen als snelle energiebron voor inspanningen. Complexe koolhydraten dien je zoveel mogelijk op te nemen als koolhydratenbron. Het afbreken van deze koolhydraten kost een hoop energie en geeft dus al een positief effect op het proces van afvallen. Daarnaast wordt tijdens het afbreken van dit complexe koolhydraat het hongergevoel onderdrukt en zijn voornamelijk te vinden in granen en groenten. Complexe koolhydraten bieden een stabiele bloedsuikerspiegel niveau, waardoor je voedingspatroon meer in evenwicht komt en je gemakkelijker het dieet vol kunt houden en ook minder neigt naar extra voeding. Daarnaast is het belangrijk om het de koolhydraatinname gelijkmatig te verspreiden over de dag. Zo heb je op elk moment van de dag genoeg energie en kan je effectiever afvallen.

Conclusie

Afvallen met minder koolhydraten is voor iedereen mogelijk. Te veel koolhydraten en dan specifiek te veel snelle koolhydraten resulteren in het omzetten van koolhydraten naar lichaamsvet en remmen daarnaast ook de vetverbranding. Overgewicht is in vele gevallen dan ook het resultaat van het eten van te veel koolhydraten. Het koolhydraatarm dieet is dan een goede oplossing, waarbij je het aantal koolhydraten beperkt en let op welke koolhydraten je eet. Het volledig vermijden van koolhydraten in je eetpatroon is niet aan te raden, aangezien koolhydraten een belangrijke taak hebben binnen het lichaam. Echter zal een vermindering in het aantal koolhydraten een sterk effect hebben op de vetverbranding en kan je bijvoorbeeld afvallen van buik- en heupvet. De koolhydraten die je alsnog eet dienen dan voornamelijk te halen uit complexe koolhydraat bronnen zoals volkoren brood, havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groenten en fruit. Deze bronnen beschikken over de meeste voedingsstoffen en geven een constante energieafgifte. Het koolhydraatarm dieet is een dieet wat goed vol te houden is en uiteindelijk blijvende resultaten oplevert.

 

 

Geef een reactie