Vraag een sporter in een sportschool wat ze het liefst aan hun lichaam zouden willen veranderen en nagenoeg allemaal geven ze het antwoord: Meer spiermassa, minder vet. Deze doelen zijn met een goed voedingsschema en fitnessschema zeker te halen. Alleen niet tegelijk…

Een misvatting die bij veel mensen, en helaas ook fitnessinstructeurs, de ronde doet is dat vet verandert in spiermassa bij regelmatig trainen. Helaas, dit is onmogelijk. Het zijn twee heel verschillende weefsels die, net zoals men vroeger lood in goud wilde veranderen, absoluut onmogelijk is om in elkaar over te zetten.

Hoe kunnen we dan vet verliezen en spiermassa aankomen?

Om vet te verliezen zal men minder calorieën binnen moeten zien te krijgen dan het onderhoud. Het onderhoud is de precieze energiebehoefte die het lichaam nodig heeft om niet af te vallen en niet aan te komen. Met andere woorden het aantal calorieën wat nodig is om precies op hetzelfde gewicht te blijven. Voor meer spiermassa moet er juist boven het onderhoud gegeten worden. Vet verliezen betekent gewicht verliezen, spiermassa aankomen betekent in gewicht toenemen.

Vet verliezen -> minder eten dan het onderhoud -> gewichtsverlies
Spiermassa aankomen -> meer eten dan het onderhoud -> gewichtstoename

Zo zien we meteen dat tegelijk vet verliezen en spiermassa aankomen onmogelijk is. Voor vet verliezen moet het lichaam minder eten dan nodig (calorietekort), voor spiermassa aankomen heeft het lichaam juist meer voeding nodig. (calorieoverschot)

Eerst vet verliezen of eerst spiermassa aankomen?

Bij overgewicht zou ik aanraden om eerst vet te verliezen voordat er begonnen wordt met het aanmaken van spiermassa. Het klopt dat hoe meer spiermassa het lichaam heeft hoe meer energie (calorieën) het nodig heeft om dat in stand te houden. Spiermassa omgeven door teveel vet is echter niet wat de meeste mensen nastreven. Daarnaast word je door het aanmaken van nieuw spiermassa nog zwaarder. Daarom eerst het vetpercentage, en dus het gewicht, omlaag brengen tot een acceptabel niveau voordat er begonnen wordt met het aanmaken van spiermassa.

Heb je  echter een klein buikje of is er helemaal geen sprake van overgewicht dan is het niet nodig om het vetpercentage eerst omlaag te brengen. Train dan op spiermassa. Het kleine buikje bij een gespierd lichaam kan later altijd nog vrij gemakkelijk aangepakt worden.

Let op: Bij vet verliezen zal er ook  een beetje spiermassa verloren gaan. Hetzelfde geldt voor spiermassa aankomen waar ook altijd het vetpercentage enigszins zal toenemen. Dit is onvermijdelijk. Het kan echter binnen de perken gehouden worden met een goed voedingsschema. Voor vet verliezen licht onder het onderhoud eten en rijk aan eiwitten. Dit beperkt het verlies van spiermassa. Voor spiermassa aankomen iets boven het onderhoud eten en tevens rijk aan eiwitten. Dit beperkt de toename van het vetpercentage.

Uiteraard is het in alle gevallen belangrijk om een goed voeding- en fitnessschema na te streven!

Wil je afvallen via een eiwit dieet? Wij hebben een review geschreven over het TimFit afslankprogramma:

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

2 comments

  1. Djano

    Sommigen zeggen dat het wel kan en sommigen weer niet.
    Ik weet niet meer wie ik moet geloven, maar ik ga toch proberen om het methode toe te passen om EN spiermassa aan komen EN vet verliezen tegelijk!