Slecht zijn bestaat niet

We worden allemaal opgevoed met ideeën over ‘goed’ en ‘slecht’. Als kind leer je de bekende voorbeelden van normen en waarden. Een oud vrouwtje helpen oversteken is goed. Een klasgenootje slaan is slecht. Er worden duidelijke grenzen gesteld en daarover lijkt iedereen het eens te zijn.

Het is dan ook makkelijk om alles in de wereld in één van de twee categorieën in te delen. Oorlog, ziektes, moord: SLECHT. Liefde, voorspoed, natuur: GOED. Gaat dat zo eenvoudig? Ik denk van niet! Slecht zijn bestaat niet, en het goede evenmin.

Wat als goed slecht wordt en het slechte goed?

Hoezo, slecht zijn bestaat niet? Ik weet dat het nogal een gedurfde uitspraak is die ik hier doe. Daarom geef ik eerst een voorbeeld, waardoor je hopelijk aan het denken wordt gezet. Stel: je wil graag iets goeds doen en je doneert een nier aan een man die ernstig ziek is en alleen kan overleven door een niertransplantatie.

Je redt iemands leven: dat is goed! Maar wat als de man die je hebt gered vervolgens het criminele pad opgaat en drugs verhandelt aan minderjarigen? Heb je dan indirect meegeholpen aan een nieuwe generatie verslaafden en dus iets slechts veroorzaakt, ook al waren je bedoelingen goed?

Denk vrij en oordeel niet

Je kunt het concept van goed en slecht ook loslaten. Het is namelijk onmogelijk om alles te overzien. De dingen zijn niet goed of slecht, ze zijn er alleen maar. Jij had niet kunnen weten dat je het leven redde van iemand die daarna levens zou verwoesten. Het was niet goed of slecht. Als je dat kunt accepteren leef je veel gelukkiger. Maar het vraagt wel om een hele andere kijk op de wereld.

Dat geldt ook op persoonlijk niveau. Jij hoeft niet perfect te zijn, dat maakt je niet ‘slecht’. Niemand is perfect. Maar kun je jezelf zo zien? Kun je die zelfkritiek loslaten? Probeer een open mind te hebben, en je zult merken dat je veel minder stress en negatieve gevoelens hebt.

Hoe kan ik goed leven als goed en slecht niet bestaan?

Nou, eigenlijk kan dat niet. Als je zaken niet kunt labelen als goed of slecht, dan kun je ook niet beoordelen of dat wat je doet goed is. Maar je kunt wel doen wat goed voelt. Besef dan ook dat jouw goede gevoel persoonlijk is, geen algemeen geldend oordeel. Het geeft mij heel veel rust om zo te denken. Maar misschien ben jij dat helemaal niet met me eens. Bestaat het slechte volgens jou wel? En het goede dus ook? Laat het op deze pagina weten!

Geef een reactie

1 comment

  1. Evalien

    Ik ben het helemaal met je eens.