Suiker verslaving

Wat heeft zo’n 20 verschillende namen en wordt ontdaan van alle voedingsstoffen, vitamine en mineralen die we nodig hebben om het goed te verwerken in ons lichaam?

Kleine hint; we aten het vroeger zelden en nu 35 kilo per persoon gemiddeld!

SUIKER alias; fructose, fruitsuiker, fructose stroop of siroop, glucosefructose stroop, glucosestroop, dextrose, caramel, lactose, maisstroop, maltose, moutstroop, monosachariden, polysachariden, polydextrose, sucrose, sacharose, maltodextrine, kandijsiroop, bruine-, vanille-, riet-suiker.

Suiker we zijn er inmiddels grootverbruiker in. Het is superlekker en zit bijna overal in. Ook al heb je besloten geen suiker meer te eten door bijvoorbeeld koek, snoep en suikerklontjes te laten staan, je zult versteld staan van hoeveel suiker verborgen is in allerlei andere producten. Zo veel als 85% van onze suikerinname zit in producten waarbij je het niet zou verwachten: spinazie in pot, kant en klare pastasaus, sinaasappelsap, enzovoort!

Het is een manier van de voedingsmiddelenindustrie om voeding langer houdbaar te maken en door veel vet, suiker en zout toe te voegen worden producten onweerstaanbaar. De westerse wereld is zo ongemerkt en ongewild verslaafd geraakt aan suiker. Zo’n suikerverslaving kan vrij gevaarlijk zijn.

Pas als je alle namen van suiker en haar varianten weet en je de etiketten gaat lezen van je boodschappen, zul je zien hoe ontzettend moeilijk het is om suiker te ontwijken. Heel vaak wordt een suikervariant als eerste genoemd op het etiket, van het eerstgenoemde zit het meeste in het product. Maar hoe pak je het dan aan? Kies bij de supermarkt alleen producten waarvan je overgrootmoeder ze zou herkennen als voeding. Kies je toch iets anders? Zorg er dan voor dat er maximaal 6 ingrediënten in zitten.

Maar waarom is dat nou beter deze producten vol suikers te laten staan?

Wat er namelijk gebeurt als je suiker neemt is dat je lichaam dat opneemt in je bloed. Maar ook koolhydraten zet je lichaam makkelijk om in suiker voor je bloed. Glucose.

Teveel suiker in je bloed is niet goed, dus je lichaam brengt die met insuline naar een veilig niveau. Maar komt er heel snel veel suiker in je bloed, gaan de alarmbellen rinkelen en wil je lichaam dat zo snel mogelijk weer herstellen naar een normaal niveau. Dan wordt er veel insuline afgegeven en daalt je suikergehalte te ver naar beneden. Dat is ook niet goed. Je hersenen hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren. En gaat roepen om SUIKER!! EN WEL DIRECT!!

Dit is dus ook niet te negeren, hoe sterk je wilskracht ook is en hoe goed gemotiveerd je ook was om wat aan je buikje te gaan doen.

Je gaat voor de bijl en eet dat koekje/snoepje of chocolaatje op.

Het lichaam wil niet wachten tot je het verantwoorde eten hebt gemaakt of gevonden. NU, NU NU NU. HET IS NET EEN DREINEND KIND. Die je  dus helaas niet even op de gang kan zetten.

Wat kan je wel doen? Zorgen dat het dreinende kind goed heeft gegeten en geen reden heeft om te gaan roepen en schreeuwen.

Dit doe je door goede voeding te gaan eten. Voeding die voedt en niet alleen maar vult.

Regelmatig eten, geen ontbijt overslaan. Volkoren producten eten, witmeel vermijden, vermijd zoveel mogelijk suikers en haar varianten. Neem je wel zoetigheid kies dan bijvoorbeeld voor pure chocolade 85% deze bevat het minste suiker en combineer dit met eiwitten uit noten. Handje met gemengde ongezouten ongeroosterde noten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heb je geen aanvallen van enorme honger en ‘ik moet nu echt iets eten anders val ik om’ gevoelens of ‘nu moet ik zoetigheid eten buien’ meer zult ervaren. En is het veel makkelijker alle zoete verleidingen om je heen te weerstaan.

Geef een reactie

1 comment

  1. jariska

    Wat goed uitgelegd. Toch maar beter op de verpakking letten.