Gezonde lunch

Vanochtend had je geen zin om boterhammen te smeren en de lunch op werk bestaat vaak uit lekkere belegde broodjes of op vrijdag zelfs patat. Het lijkt ook wel of er altijd iemand jarig is en dat betekent taart. Op deze manier is het lastig om een gezond eetpatroon aan te houden op je werk. Hoe je ervoor kan zorgen dat dit wel lukt, lees je hieronder.

Ontbijt

Ja, ochtenden zijn hectisch en ontbijt schiet er vaak als eerste bij in. Op werk kan je ook wel snel wat pakken toch? Daar gaat het dus mis. Je kan je heel gezond voornemen om de fruitschaal aan te vallen als je op werk komt, maar als de koektrommel ernaast staat wordt het erg moeilijk je in te houden. Zeker als je al zo lang wakker bent en nog niets hebt gegeten. Doordat je suikerspiegel laag is, krijg je behoefte aan snelle suikers. Dit is erg ongezond. Je stofwisseling breng je op gang door in de ochtend te ontbijten. Eet dus voordat je weggaat een goed ontbijt. Een goed ontbijt bestaat uit volkorenbrood of ontbijtgranen, een mager of halfvol zuivelproduct en een beetje fruit. Dit zorgt ervoor dat je lang, een vol gevoel behoudt en genoeg energie hebt om de ochtend door te komen.

Snacks

Om te voorkomen dat je dat koekje aanneemt van je collega, kun je je eigen snacks meenemen. Dit zorgt er eveneens voor dat je niet omkomt van de honger en met de lunch behoefte krijgt aan bijvoorbeeld een broodje kroket. Nu blijft een broodje kroket altijd lekker, maar als je mega veel trek hebt is het toch lastiger om een bewuste keuze te maken. Daarnaast helpt het om elke dag met regelmaat te eten omdat je stofwisseling hierdoor beter gaat werken. Eet dus twee keer per dag een snack om bijvoorbeeld 10 uur en 3 uur. Nu blijft de vraag: Wat voor snacks dan? Er zijn verschillende soorten meergranen koekjes die geadverteerd worden als een gezonde keuze. Dit soort koekjes barsten vaak echter van de suiker. Hieronder een rijtje met betere alternatieven.

  • 35 gram noten. In noten zitten gezonde vetten en vitaminen.
  • 1 stuk fruit: Dit is lekker als je zin hebt in iets zoets. In fruit zitten fruitsuikers die veel minder slecht voor je zijn dan gewone suikers, terwijl ze je toch een boost geven.
  • Groente: denk hierbij bijvoorbeeld aan een paprika. Die kan je gewoon zo eten. Als je dat niet spannend vindt kan je groente snijden en ze met hummus eten.
  • 2 volkoren crackers of rijst wafels. Deze kun je eten met een plakje kaas of verse avocado en tomaat.

Lunch

Als het goed is heb je na je stevige ontbijt en gezonde snack, gezonde trek rond de lunch. Door heel veel koolhydraten te eten kan je duf worden. Een salade is dan een goed, gezond en lekker alternatief. Let er wel op dat je de salade zelf maakt omdat een hoop kant-en-klare salades veel zout en ongezonde dressing bevatten. Voor dressing en dips heb je tegenwoordig hele handige bakjes waardoor deze producten niet in je tas lekken. Zo kun je zelf je salade gerust meenemen van huis. Ook is soep met een sneetje volkorenbrood een goede lunch. Maak de soep het liefst zelf, zodat deze geen onnodige hoeveelheden zout en vet bevatten.

Meal preppen

Bij meal preppen denk je misschien aan een bekende fit girl of fit boy die je op Instagram kip met rijst in bakjes ziet doen voor de komende maand. Dit hoeft niet zo extreem, maar het is wel handig je voor te bereiden. Anders kan het gebeuren dat je in tijdnood komt s ‘ochtends en op werk toch weer ongezond eten pakt. Meal preppen kan je bijvoorbeeld één keer per week doen. Dan bepaal je wat je die week wil ontbijten, lunchen en snacken op werk. Boodschappen moet je toch doen, dus dan kan je meteen alles halen. Vervolgens maak je per dag een schema van wanneer en wat je gaat eten. Dit kun je dan de avond van tevoren klaarzetten. Dan moet het toch lukken om dat ongezonde voedsel op werk af te slaan, en dan ben je ook nog eens een goed voorbeeld!

Geef een reactie