hardlopen buiten

Van de zomer ben je begonnen met sporten. Lekker weer en vakantie zijn de ultieme omstandigheden om een stukje te wandelen of om te gaan hardlopen. Maar helaas, aan al het goede komt een eind. Het is september en het echte leven is weer begonnen. Nu je weer 8 uur lang per dag op je werk bent, klinkt dat stukje hardlopen toch niet zo ideaal. Er moeten immers ook nog boodschappen gedaan worden, de kruimels die je vanochtend van het aanrecht hebt geveegd moeten opgezogen en je wilde eigenlijk ook nog beginnen aan dat boek waar je vriendin zo enthousiast over was. Hoe moet je al die dingen nou combineren met sport? Geen zorgen! Wij gaan je helpen.

Routine

Wat erg belangrijk is om te doen als je het lastig vindt tijd te vinden om te sporten, is een planning maken. Door het maken van bijvoorbeeld een weekplanning creëer je routine en dit is essentieel als je werk en sport wil combineren. Er zijn verschillende planners waarin je de werktaken, de huishoudelijke taken en sport per dag, apart kunt inplannen. Hiermee zie je dus in één oogopslag alle activiteiten waar je je die dag mee bezig moet houden. Je kan bijvoorbeeld de ene dag voor het werk, en de andere dag na het werk sporten. Zorg dat je  aan het begin van elke week invult wanneer je gaat sporten zodat je niet halverwege de week moet verzinnen wat je die dag gaat doen. Vaak komt het er dan niet van.

Het klinkt erg cliché om te zeggen dat je genoeg moet slapen, maar dat is echt zo. Door minstens 8 uur per nacht te slapen geef je je brein en lichaam de tijd om te herstellen van een drukke dag. Hierdoor ben je de dag erna weer klaar voor een nieuwe dag waarop je meer energie en concentratie hebt. Daarnaast geeft sporten je uiteindelijk juist energie. Veel mensen klagen over het feit dat ze te moe zijn om te gaan sporten, maar je lichaam en brein worden juist opgewekt door te sporten.

Waar kan je sporten?

In de vakantie had je alle tijd om naar het strand te gaan, of het bos. Nu je het druk hebt is dat wat lastiger doordeweeks. Waar je wel naartoe kan gaan om te sporten? Hieronder noemen we het op.

  • Een stukje hardlopen, wandelen of fietsen kan lekker buiten. Je kan dus vanuit je huis een rondje maken. Woon je in een saaie omgeving waar niet veel groen is? Zoek dan online plaatsen bij jou in de buurt waar je wel een mooie wandeling kan maken.
  • Een sportschool dichtbij huis. Zoek op het internet eens welke sportscholen er vlakbij huis te vinden zijn. Uit deze sportscholen kun je er één uitkiezen die jou het meest aanspreekt. Het is namelijk erg belangrijk dat je je thuis voelt bij je sportschool. Zo heb je sportscholen die meer gericht zijn op wellness of sportscholen die zich richten op crossfit. Als je niet weet wat de beste optie voor jou is, kan je vaak een dag gratis komen sporten om dit uit te zoeken.
  • Je kan je ook inschrijven bij een sportschool dichtbij je werk. Dit is handig omdat je dan na je werk gelijk door kunt en dus tijd bespaart.
  • Thuis kan je ook sporten. Tegenwoordig heb je ontzettend veel gratis video tutorials die je kunt volgen. Vaak heb je alleen een yogamatje nodig zodat je je knieën niet bezeerd. Verder kun je heel veel oefeningen zonder apparaten. Op deze manier ben je niet veel tijd kwijt aan je work-out.
  • Op werk is het ook mogelijk om te sporten. Een optie is, aan je werkgever voorstellen om in een sportruimte op kantoor te investeren. Als dit niet haalbaar is kun je in je pauze zelf initiatief nemen door buiten een stukje te wandelen.

Motivatie

De grootste reden waarom mensen niet gaan sporten na een drukke dag is omdat er weinig motivatie is om te sporten. Om dit te verhelpen zou je kunnen sporten in een groep. Als je bijvoorbeeld een sportgroep start met je collega’s, kan je elkaar motiveren om toch te gaan sporten en het is ook nog eens goed voor de teambuilding. Daarnaast helpt het stellen van een doel. Vul voor jezelf in: Met ..x per week sporten, wil ik bereiken dat ik …. Dit hoeft geen streefgewicht te zijn. Het kan ook zijn dat je de trap op wil kunnen lopen zonder dat je erna uitgeput bent. En onthoud: waar een wil is, is een weg!

Geef een reactie