De meeste mensen hebben wel eens gehoorde van de termen vegetariër en veganist. Maar soms is het lastig om eenvoudig aan de kunnen geven wat het verschil tussen deze twee termen is. Het heeft een te maken met een bepaalde manier van eten. En er zitten kleine verschillen tussen een vegetariër en een veganist.

 

Wat eet een vegetariër?

We kunnen beter de vraag stellen, wat eet een vegetariër niet? Een vegetariër eet eigenlijk niks dat van een gedood dier afkomt. Het eet dus geen vis, vlees of andere producten waarin ‘resten’ van het gedode dier verwerkt worden. Gelatine wordt vaak gebruikt in drop of snoep. Dit eten vegetariër vaak niet, omdat gelatine van dierenbotten gemaakt wordt. Ook verschillende soorten kazen worden niet gegeten omdat het kalfsstremsel kan bevatten. Echter worden producten zoals kazen en gelatine niet door iedere vegetariër bewust niet gegeten. Ze zijn bewuster bezig om geen vlees en vis eten.

Een vegetariër is eigenlijk hetzelfde als een lacto-ovo-vegetariër. Dit betekent namelijk dat ze geen vlees of vis eten, maar wel zuivel en eieren nuttigen.

Ook bestaat er een lacto-vegetariër. Dit betekent dat je wel melk drinkt, maar bijvoorbeeld geen eieren. En als laatste bestaat er nog de ovo-vegetariër. Je drinkt geen melk maar eet wel weer eieren. Deze vormen van een vegetariër komen echter veel minder vaak voor dan een ‘gewone’ vegetariër.

 

Wat eet een veganist?

Een veganist eet net iets anders dan een vegetariër. Een veganist is strenger wanneer het gaat over, eten van dieren. Zij eten namelijk geen producten die afkomstig zijn van dieren. Zo eten ze bijvoorbeeld geen vlees en vis, net als de vegetariër. Maar, ze eten ook geen andere dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing. Een veganist eet dus absoluut geen kaas met kalfsstremsel of snoep waarin gelatine gebruikt is. Ook dragen veganisten geen kleding dat van dieren gemaakt is, zoals wol of leer.

 

Voedingsadvies

Vlees bevat verschillende belangrijk voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende alternatieve om deze voedingsstoffen via een andere weg binnen te krijgen. Ik zal de voedingsstoffen benoemen waar je op moet letten wil je vegetarisch of veganistisch leven.

Vlees bevat met name veel eiwitten die belangrijk zijn als bouwstof voor je lichaamscellen. Ook bevat vlees veel ijzer. IJzer dient als transport van zuurstof door je bloed. Zeker niet onbelangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen.

Vitamine B1 is belangrijk voor een goede verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart-en zenuwstelsel.

De laatste die ik benoem is een hele belangrijk, namelijk vitamine B12. Deze vitamine kun alleen uit dierlijke producten halen, waardoor je het beste vitamine B12 kan suppleren. Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van je zenuwstelsel.

 

Conclusie

Heel eenvoudig gezegd komt het erop neer dat vegetariërs geen vlees eten en dat veganisten helemaal geen dierlijke producten eten. Een vegetariër eet dus geen vlees, maar vaak wel ei en zuivel. Een veganist eet helemaal geen dierlijke producten dus ook geen melk of eieren. Maar daarnaast ook geen materialen die afkomstig zijn van dieren zoals leer of snoepgoed met gelatine.

Het is zeker geen slecht idee om minder vlees te eten en meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Voorkom tekorten door goede vervangers te zoeken en supplementen te nemen, mocht dit nodig zijn.

Geef een reactie