Er zijn verschillende producten waarvan vaak niet bekend is dat er sporen van dieren in zitten. Hieronder benoem ik de producten die vaak bij vegetariërs niet zo bekend zijn, maar toch sporen van dieren bevatten. Het zijn negen meest voorkomende valkuilen voor vegetariërs.

Valkuil nummer 1: Kaas
Zoals ik eerder al even benoemde is kaas niet altijd vegetarisch. Om kaas te maken moet het melk gestremd worden met behulp van kalfsstremsel. Er bestaat ook een ander soort stremsel, genaamd microbieel stremsel. Dit is gemaakt door micro-organismen. Deze kaas is voor vegetariërs geschikt om te eten. Je kunt deze kaas in kaasspeciaalzaken of natuurvoedingswinkels kopen.

Valkuil nummer 2: Snoep
Gelatine is een eiwitproduct dat wordt gemaakt uit huid en botten van varkens en koeien. Het is niet echt een smakelijk verhaal, maar het wordt wel verwerkt in smakelijke producten zoals drop, winegums en andere snoepgoed. De E-nummers waarop je moet letten zijn E470 tot en met E495. In verschillende gebakjes en toetjes komt gelatine voor. Je kunt gelatine vervangen door Agar Agar. Dit is een plantaardige vorm van gelatine. Het heeft dezelfde werking.

Valkuil nummer 3: Tandpasta
Tandpasta is natuurlijk niet iets dat je eet, maar af en toe kun je er een beetje van doorslikken. In tandpasta wordt glycerine gebruikt, dit is een oplosmiddel. Dit wordt gemaakt uit varkensvet maar er is ook een plantaardige bron waaruit glycerine gemaakt kan worden. Vaak wordt alleen op het product glycerine beschreven. Je weet hierdoor dus niet of het de plantaardige of dierlijke variant is. Hierdoor kun je niet uitsluiten of het product geschikt is voor een vegetariër.

Valkuil nummer 4: Aardbeienyoghurt
In rode en roze producten zoals aardbeienyoghurt, roze koeken of andere snoepgoed wordt vaak karmijn (E120) gebruikt. Dit is een kleurstof die dus in deze producten verwerkt wordt zo ook bijvoorbeeld in drankjes en paprikachips. Deze kleurstof, karmijn (E120), wordt gemaakt van geplette schildluizen, dus van insecten.

Valkuil nummer 5: Rietsuiker
In rietsuiker en andere droge voedingsmiddelen wordt E542 toegevoegd. Dit E-nummer zorgt ervoor dat droge voedingsmiddelen niet gaan klonteren. Rietsuiker is hier een voorbeeld van. E542 heet voluit beendermeel. Ik denk dat je al bijna kunt raden waar het van gemaakt wordt. Inderdaad van beenderen van dieren. Bekijk daarom altijd de verpakking als je dit niet binnen wilt krijgen.

Valkuil nummer 6: Kroepoek
Wist je dat kroepoek, ondanks zijn witte kleur, gemaakt wordt van meel en garnalen? Je kunt wel kiezen voor cassavekroepoek en emping. Dit zijn de plantaardige vormen van kroepoek.

Valkuil nummer 7: Sauzen
In sauzen wordt het E-nummer E630 verwerkt. De volledige naam van dit E-nummer is Inosinezuur. Dit E-nummer is een smaakstof dat gemaakt wordt uit spierweefsel. Het is een duidelijke smaakversterker die ervoor zorgt dat er minder zout in de sauzen verwerkt moet worden om het lekker te laten smaken. Je vind het terug in verschillende soepen en sauzen. Bekijk de verpakking goed om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor vegetariërs.

Valkuil nummer 8: Tapenade
Verschillende kant-en-klare tapenades bevatten regelmatig ansjovis of andere vissoorten. Dit vind je met name terug in tapenades gemaakt van tomaten of olijven. Bekijk dus altijd even het etiket om er zeker van te zijn dat er geen vis in verwerkt is.

Valkuil nummer 9: Sambal
Verschillende sambalsoorten bevatten trassi. Trassi is een Indische smaakmaker. Deze smaakmaker wordt gemaakt van gefermenteerde garnalen. Ook in verschillende kant-en-klare kruidenmixen komt deze Indische smaakmaker voor.

 

Geef een reactie