Ook over arachideolie zijn verschillende verhalen bekend. Het is een plantaardige olie en vaak wordt er gedacht dat standaard alle plantaardige oliën goed voor je zijn. Na het lezen van dit artikel kom je er achter of arachideolie nou echt gezond is of toch ongezond?

 

Wat is arachideolie?

Door de olie uit pinda’s te persen ontstaat arachideolie ofwel bekend als pindaolie. De pinda is door de Spanjaarden naar Europa vervoerd en gebruikt voor de handel. Het is een peulvrucht die voornamelijk verbouwd wordt in China, India, Afrika en de Verenigde Staten.

De koudgeperste / natuurlijke vorm van arachideolie is geel van kleur en ruikt nootachtig. Niet gek natuurlijk als het van pinda’s gemaakt is. Er is ook een geraffineerde / bewerkte versie van de arachideolie, deze is licht geel van kleur en heeft een neutrale smaak.

 

Samenstelling

Zoals ik net al even benoemde bestaat arachideolie dus eigenlijk uit de olie afkomstig van de pinda’s. Pinda’s bevatten van zichzelf veel vitamine B3, vitamine E en zink.
Deze olie wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken zoals bijvoorbeeld in China, Vietnam, Laos en Cambodja. Zij gebruiken deze olie voornamelijk voor de neutrale smaak.

Het bestaat voor 83% uit onverzadigd vet. Het wordt aanbevolen om dagelijks één eetlepel arachideolie te consumeren. Dit levert dan zo’n 132 kcal.

 

Gezond of ongezond?

Arachideolie is een plantaardige olie en bevat een hoge hoeveelheid omega 6 vetzuren. Het is van zichzelf niet ongezond, maar wel als je er teveel van binnenkrijgt. Het is belangrijk om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen uit bijvoorbeeld vette vis en avocado.

Wanneer je deze olie te hoog verhit kunnen er transvetten ontstaan, deze kun je beter niet binnen krijgen.
Wat je kunt doen is de olie niet te hoog verhitten of helemaal niet verhitten. Misschien denk je, hoe weet ik nou of de olie te heet wordt? De olie is te heet wanneer het gaat walmen.

 

Advies

Op zich is arachideolie niet slecht voor je, want de olie bevat veel onverzadigde vetten. Maar het bevat daarentegen weer veel omega-6-vetzuren en te weinig omega-3-vetzuren. Een te veel aan omega-6-vetzuren is niet goed voor onze gezondheid.

Doordat je via de voeding normaal gesproken al veel omega-6-vetzuren binnenkrijgt is het niet aan te raden om arachideolie te gebruiken. Het is in principe niet slecht, maar echt heel goed is het uiteindelijk ook niet voor je.

Mocht je het erg lekker vinden en het graag gebruiken? Gebruik dan niet meer dan de aanbeveling toestaat dat is één eetlepel per dag en probeer het dan niet of heel licht te verhitten.
Kies dan ook in de supermarkt voor de minst bewerkte vorm van arachideolie. Dit is de koudgeperste variant.

Wil je het hierna niet meer door je gerechten verwerken? Dan hoef je echt niet de fles weg te gooien. Je kunt de olie ook gebruiken als massageolie.

De gezondste oliën kun je binnen krijgen via de voeding zoals via vette vis, avocado’s, noten, zaden, pitten en grasgevoerd vlees.

Geef een reactie