Artrose

Hoi allemaal, dit keer wil ik jullie graag wat vertellen over artrose. Je hebt het woord misschien wel eens gehoord. Artrose is de slijtage van de botten en komt veel bij ouderen voor. Maar tegenwoordig hebben ook veel jongere mensen er al eerder last van, omdat ze overgewicht hebben. Met overgewicht heb je namelijk veel meer kans op artrose dan wanneer je een gezond gewicht hebt.

Dit is vrij ernstig, want artrose leidt tot veel pijn en het is een serieuze beperking in je dagelijkse leven. Met artrose heb je pijn terwijl je loopt, fietst, rent. In een later stadium heb je zelfs altijd pijn, ook als je zit of ligt. Artrose is dus een heel beperkende ziekte die voorkomen moet worden voordat het de kop opsteekt.

Als je artrose hebt, is het kraakbeen tussen je gewrichten versleten. Dat betekent dat je gewrichten de schokken niet meer kunnen opvangen als je bijvoorbeeld loopt. Daardoor heb je pijn. Met artrose zal je in het dagelijks leven dus al snel minder gaan bewegen.

Artrose, een reumatische aandoening

Artrose is echter niet zomaar een ouderdomsverschijnsel. We noemen het wel ‘slijtage’, maar artrose is eigenlijk een soort reumatische aandoening waardoor het kraakbeen snel in kwaliteit achteruit gaat.

Door de wrijving die tussen de botdelen ontstaat krijg je veel pijn en kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan. Ook gaan de gewrichten enigszins vergroeien omdat ze de slechte kwaliteit van het kraakbeen willen compenseren. Helaas heeft dit een averechts effect: de uitsteeksels (osteofyten) aan de botten zorgen ook weer voor pijn.

Artrose is een progressieve ziekte, wat betekent dat het niet te genezen is en dat het steeds erger wordt. Er zijn wel dingen die je kunt doen om je klachten te verminderen. Een daarvan is het gebruik van glucosamine, waar ik eerder over schreef. Glucosamine werkt als een soort smeermiddel voor de gewrichten waardoor je minder pijn ervaart. Veel mensen leven met artrose door pijnstillers te slikken. Ook is het mogelijk om de klachten te verminderen door een bewegingstherapie te volgen. Tenslotte kunnen de klachten sterk verlicht worden als de patiënt een paar kilo afvalt.

Zorg goed voor jezelf

Artrose is dus een aandoening om serieus te nemen. Het is nog niet bekend op wat voor een manier artrose voorkomen kan worden. Maar het is zonder meer belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een gezond gewicht te houden. Heb jij ervaringen met artrose? Deel het met ons!

Geef een reactie