De meeste mensen hebben wel gehoord van een vegetariër of een veganist, maar wat is eigenlijk een pescotariër? Er wordt wel eens aan iemand die een vegetarisch dieet volgt gevraagd of hij/zij dan wel vis eet. Dat is eigenlijk een hele rare vraag wanneer je het verschil tussen vegetarisme en pescotarisme kent. Heb jij ook nog nooit van deze term gehoord en ben je benieuwd wat het dieet van een pescotariër inhoudt? Lees dan in dit artikel wat een pescotariër wel en niet eet en van welke voordelen je profiteert als je dit voedingspatroon volgt.

Wat is een pescotariër?

Een pescotariër is iemand die geen vlees of gevogelte eet, maar wel andere dierlijke producten zoals vis of andere zeedieren. Er is dus wel degelijk een verschil met een vegetariër. Een vegetariër eet namelijk geen vlees en gevogelte, maar ook geen vis en zeedieren. Doordat pescotariërs wel vis eten komen, ze vaak minder snel voedingsstoffen te kort. In Europa staat de Mediterrane keuken het dichtst bij pescotarisme. Ook in Azië en de Caraïben eet men veel vis, schaal- en schelpdieren en veel minder rood vlees en gevogelte. Veel Japanse gerechten zoals bijvoorbeeld sushi zijn pescotarisch.

Waarom pescotariër?

Pescotarisme of pescotarisme is dus de voedingswijze waarbij je ervoor kiest geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren. Vaak wordt voor pescotarisme gekozen uit gezondheidsoverwegingen in combinatie met het mediterrane dieet, of voor het milieu en dierenwelzijn. Er wordt gekozen om geen vlees te eten, vanuit de gedachte dat dieren niet goed behandeld worden. Bij vissen is het beeld van het proces vriendelijker dan bij zoogdieren of pluimvee, en daarnaast de visvangst heeft een minder grote impact op het milieu. Daarom kiezen de meeste pescotariërs voor wilde vis in plaats van gekweekt vis.

Gezondheidseffecten pescotarisme
Je ziet ook vaak in de culturen waar deze mensen pescotarisch eten dat zij langer leven. Daarnaast hebben mensen in deze culturen over het algemeen ook minder last van ziektes.

Mensen kiezen ervoor om pescotarisch te eten, omdat het een stuk gezonder is. Vlees eten, en dan met name rood en vet vlees, verhoogt het risico op kanker. Vis daarentegen is juist heel goed voor de gezondheid, omdat het veel omega-3-vetzuren bevat. Ook bevatten vele vissoorten jodium, fosfor, seleen, vitamine B12 en andere gezonde voedingsstoffen die een goed effect hebben op ons lichaam. Door geen vlees te eten, krijgt het lichaam minder Vitamine B12 binnen. Deze vitamine heeft het lichaam nodig voor het aanmaak van rode bloedcellen, de vorming van het DNA, en voor het goed functioneren van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Wanneer je klassiek pescotarisch eet kan je ruim voldoende vitamine B12 binnenkrijgen via de voeding.

Hoewel het dierenwelzijn en het milieu een rol spelen is toch de voornaamste reden dat mensen pescotariër worden, omdat het gunstige effecten heeft op de gezondheid. Daarnaast vinden sommige mensen vis ook lekkerder dan rood vlees of gevogelte, waardoor ook de smaak een belangrijke rol kan spelen. Tot slot hoeven pescotariërs minder naar vleesvervangers te zoeken, omdat zij het vervangen met vis.

Het pescotarisch dieet wordt gezien als het gezondste dieet, net zoals het Mediterrane dieet.

Voordelen van pescotarisme

Aan het pescotarisch dieet hangen dus diverse voordelen:

 • Pescotariërs leven langer en hebben minder last van ziektes
 • Pescotarisme verminderd het dierenleed bij zoogdieren en pluimvee
 • Het verlaagt de kans op kanker door het niet eten van rood vlees
 • Vis bevat vele vissoorten jodium, fosfor, seleen, vitamine B12 en andere gezonde voedingsstoffen die een goed effect hebben op ons lichaam

Nadelen van pescotarisme

Aan het pescotarisch dieet kleven ook enkele nadelen. Deze nadelen gelden ook vaak voor vegetariërs.

 • Veel mensen hebben weinig kennis van wat pescotarisme of een pescotariër is. Daarnaast hebben bepaalde mensen vinden het raar dat er dan wel vis wordt gegeten en geen vlees. Je moet dus wel een discussie aankunnen om er duidelijk en definitief voor de kiezen.
 • Uiteten of bij iemand anders eten kan lastiger worden, omdat ze zich aan moeten passen op jouw voedingspatroon. Het wordt wel steeds normaler, omdat vegetariër en pescotariër steeds bekender worden. Er zijn ook steeds meer mensen die pescotariër worden.
 • Wanneer je geen vlees eet kun je tekorten oplopen van verschillende voedingsstoffen. Dit komt ook vaak voor bij vegetariërs. Tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers op de markt gebracht, waardoor het een stuk makkelijker wordt om alles binnen te krijgen. Het enige nadeel hieraan is weer dat het vaak behoorlijk prijzig is.
 • Het laatste, wat ook als nadeel gezien kan worden, er zijn verschillende vissoorten die veel toxische stoffen bevatten zoals kwik. Wanneer je enorm veel vis eet kan dit schade opleveren. Echter, moet je er dan heel veel van eten. Daarnaast zijn er ook voldoende andere vissoorten op de markt die minder van deze stoffen bevatten.

Ben jij pescotariër? Of wil je er iets over kwijt? Dat kan. Laat gerust je reactie hieronder achter!

Geef een reactie

1 comment

 1. Lola

  Meer een vraag: krijgt een pescotarier niet te weinig voedingsstoffen binnen? Meestal vegetarische vlees vervangers en 1 tot 3x per week vis. Ei bijna elke dag.

  -2