Steeds meer mensen gaan als flexitariër eten. Wist je dat zelfs meer dan de helft van Nederland al flexitariër is? Best een hoop vind ik. Maar wat is eigenlijk een flexitariër? Wanneer je flexitariër bent, heeft dat voordelen?

 

Wat is een flexitarier

Volgens Natuur en Milieu ben je flexitariër wanneer je minimaal één dag per week geen vlees eet. Het AD zegt dat je een flexitariër bent wanneer je minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. En bij het voedingscentrum geven ze aan dat je een flexitariër bent wanneer je drie of meer keer per week geen vlees eten.

Eigenlijk is een flexitariër iemand die af en toe vegetarisch eet, maar ook af en toe vlees eet. Er is dus geen standaard definitie wat een flexitariër is.

Ze kiezen voor alternatieven zoals ei, vis, champignons of peulvruchten. In principe kun je prima zonder vlees als je deze vervangt voor andere voedingsmiddelen. Je hebt de vervangers nodig om voldoende ijzer, eiwit, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.

 

Wat eet een flexitariër

We kunnen beter vragen, wat eet een flexitariër niet?

Net zoals veganist, vegetariër of pescotariër is ook flexitariër een naam om aan te geven dat je minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet. Uit het onderzoek van het AD blijkt dat de voornaamste reden dat mensen minder vlees eten de variatie (50%) is. De andere reden dat mensen dit doen is voornamelijk voor milieu en natuur (36%), dierenwelzijn (34%) of de gezondheid (33%). “Flexitariërs zijn eigenlijk mensen die af en toe vegetarisch eten, maar ook af en toe een stukje vlees lusten.

Hans Dagevos van de Universiteit van Wageningen geeft ook aan dat steeds meer mensen nadenken over het minderen van vlees. Hij zegt ook: ,,De heilige drie-eenheid van aardappelen, groente en vlees op het bord wordt minder heilig. Zeker bij jongere generaties. 40 procent van de Nederlanders geeft aan drie of vier dagen per week geen vlees te eten. Dat zijn behoorlijke aantallen.”

 

Compensatiegedrag

Uit onderzoek van Hans Dagevos blijkt dat sinds 2010 de vleesconsumptie met 500 gram per persoon per jaar is gedaald. Hans Dagevos geeft aan dat dat minder is dan je op basis van het aantal flexitariërs zou verwachten. Het kan zijn dat de flexitariërs gaan compenseren, ook wel compensatiegedrag genoemd. Na een dagje zonder vlees kan het misschien voorkomen dat ze de dag erna meer gaan eten. Een andere kant, wat ook nog een mogelijkheid is, is dat de mensen die nu flexitariër zijn voorheen ook weinig vlees aten.

 

Broeikasgas

Wist je dat de veehouderij verantwoordelijk is voor een vijfde van de broeikasgassen die Nederland uitstoot? Talitha Koek van Natuur en Milieu zegt hier het volgende over: ,,Als alle Nederlanders één dag extra geen vlees meer eten, staat dat gelijk aan een miljoen auto’s van de weg halen.”

Koeien schijnen methaan uit te stoten. Dit is een broeikasgas dat vele malen sterken is dan CO2. Om uiteindelijk klimaatverandering tegen te gaan is het beter om te kiezen voor een plantaardig alternatief. Je kunt bijvoorbeeld denken aan peulvruchten, noten en sojaproducten.

 

Voordelen flexitariër

Wanneer je flexitariër bent heeft dit ook voordelen voor de gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Stel alle Nederlands eten per week twee dagen geen vlees, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen aldus natuur en milieu.

Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het eten van te veel vlees verschillende risico’s vergroot. Je hebt bijvoorbeeld sneller kans op diabetes type 2, overgewicht, hart-en-vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

 

Ben jij een flexitariër? Of ben je na het lezen van dit artikel een flexitariër? Deel dan jouw ervaringen met ons!

Geef een reactie