Vaak is het nog niet eens zo lastig om een bepaald gewicht te bereiken, maar wel om dit gewicht te behouden!
Wat vooral meespeelt is dat de ‘teugels’ wat meer worden losgelaten, omdat we ons doel immers al bereikt hebben. Er is niet meer echt iets om naartoe te werken; die mooie spijkerbroek zit eindelijk weer lekker, we hebben weer genoeg energie om met de kinderen te spelen en zitten beter in ons vel.
Ja, dat croissantje vanochtend moet wel kunnen, op het werk trakteert een collega op een lekker stuk taart, manlief heeft ’s avonds heerlijk gekookt met een lekkere roomsaus en heeft een onweerstaanbaar toetje mee gebracht. ’s Avonds voor de televisie kan dat bakje chips ook nog wel. Een stuk fruit is zo ongezellig en we zijn vandaag toch al fout bezig geweest. Morgen gaan we weer goed aan de slag!
In de praktijk gaat het dan vaak wel weer een dag goed, maar ongemerkt eten we toch behoorlijk wat uitzonderingsproducten in 1 week. Uitzonderingsproducten zijn producten met teveel suikers en/ of vetten en te weinig voedingsstoffen.
We vinden het lastig om dat stukje taart op een verjaardag of op het werk af te slaan. ‘doe niet zo ongezellig’ krijgen we dan vaak te horen. In de drukte van alledag, zijn we vaak zo gehaast dat we of te laat eten of een maaltijd/ tussendoortje overslaan. Door dit soort verleidingen is het lastig om je gewicht te behouden.
We gunnen onszelf gewoonweg de tijd er niet voor. Vaak compenseren we dat later op de dag want dan begint de maag toch vervelend te ‘knorren’. Dan maar gauw even een pizza in de oven schuiven of langs de afhaalchinees. Als we nog boodschappen moeten doen en nog koken dan wordt het wel erg druk. Na die drukte van het dagelijks leven is dat glaasje wijn in de avond dan ook niet te weerstaan. Sporten en bewegen is nu wel het laatste waar we aan denken; ‘we zijn toch al de hele dag bezig geweest?! Genoeg beweging gehad hoor, ik ben blij dat ik eens kan zitten’.
Komt dit u bekend voor? Zo ja, lees dan zeker verder, want ik zal u wat tips aanreiken die u hierbij kunnen helpen:
- Plannen, afspraken met uzelf maken en voorbereidingen treffen zijn toverwoorden. Kijk al in het weekend hoe de komende week eruit gaat zien. Plan uw uitzonderingsproducten/ momenten letterlijk in. Dat geeft duidelijkheid voor uzelf en zo hoeft u zich niet schuldig te voelen als u eens wat lekkers pakt. Dit betekent ook dat in een week waarin u veel feestjes/etentjes heeft, toch keuzes zult moeten maken. Het is niet én dat voorgerecht, én nagerecht én wijn. Spreek met uzelf van tevoren af wat u neemt op een verjaardag of etentje. Bijvoorbeeld: wel een stukje gebak, maar niet ook nog dat glaasje wijn.
- Zorg dat u voldoende gezonde producten in huis haalt en maak ’s avonds al de tussendoortjes (fruit) en de lunch klaar. Weet u al dat doordeweeks koken lastig wordt, maak dan in het weekend al eten klaar en bewaar het in bakjes in de diepvries of koelkast. Of, kook op een dag dat het rustiger is voor 2 dagen.
- Een planning moet ook gemaakt worden voor de sportmomenten. Als u het sporten niet plant, dan komt er altijd weer iets voorbij dat belangrijker is. Sporten – en met name krachttraining – is belangrijk om de stofwisseling optimaal te houden. Dit zorgt ervoor dat u meer kcal in rust verbrandt. Beweging is dus echt essentieel!
- Blijf verder voldoende eten. U moet evenveel energie binnenkrijgen als wat u verbruikt. Bij te weinig eten schakelt het lichaam weer over naar spaarstand, wat niet bevorderend is voor uw stofwisseling en uw gewicht.
- En tot slot: geniet, maar met mate!
U hoeft zeker niet levenslang te diëten, absoluut niet! Het gaat om een bewuste levenswijze hanteren, waarbij u keuzes maakt. Keuzes, die én lekker zijn én gezond. Succes!