Voorgaande weken heb ik al veel beschreven over de andere soorten oliën of ze wel of niet gezond zijn. Onder andere beschreef ik dit van zonnebloemolie, olijfolie, arachideolie en lijnzaadolie. Deze week gaat het over sesamzaadolie. Misschien ben je gewend om sesamzaadolie te gebruiken voor de heerlijke smaak, maar is dit wel of niet gezond? En wat voor gezondheidseffecten heeft sesamzaadolie? Dit kun je allemaal lezen in dit artikel.

 

Wat is sesamzaadolie?

De sesamplant groeit van oorsprong alleen in China, India en Korea. Deze planten werden gekweekt voor de olie. De sesamzaadjes worden eerst mechanisch geperst en daaropvolgend gefilterd. Sesamzaadolie is naast het consumeren ook geschikt als massageolie. Het bevat veel vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat het ook nog eens zonbeschermingsfactor 3-4. De olie is geschikt voor iedereen, zelfs voor baby’s. Het is een olie die snel in de huid trekt en het irriteert de huid (normaal gesproken) niet. Je kunt het gemakkelijk met andere oliën mengen zoals lijnzaadolie en kokosolie.

Overigens wordt sesamzaadolie ook wel sesamolie genoemd. Dat is dus in principe hetzelfde.

 

Bewaartip

Sesamzaadolie kan het beste bewaard worden in donkere flessen, omdat anders de kwaliteit van de olie achteruitgaat. Zonlicht heeft namelijk invloed op de kwaliteit van de sesamzaadolie. Daarnaast is het belangrijk om de fles goed af te sluiten en het in een koude omgeving te bewaren.

 

Voedingswaarden sesamzaadolie

Sesamzaadolie bevat veel magnesium, koper, calcium, ijzer, zink, kalium en vitamine B6. Er zitten verschillende vetzuren in sesamolie. Het bestaat voor 42,7% uit oliezuur, 40% oliezuur, 8% palmitinezuur, 4% stearinezuur en nog 2,5% uit overige vetzuren.

 

Gezondheidseffecten sesamzaadolie

Positieve werking op de psyche: Het schijnt dat basis omega 6 een positieve werking heeft op de psyche. Wanneer er een tekort aan omega 6 en vitamine B tekort is komt het sneller voor dat iemand depressief wordt. Doordat sesamzaadolie veel omega 6 en vitamine B bevat wordt het steeds vaker aangeraden om sesamolie te gebruiken.

Huidverzorging: Je kunt sesamolie gewoon op de huid smeren. Het trekt snel in. De huid is hierdoor beter bestand tegen invloed van buitenaf. Daarnaast schijn je ook de sesamolie te kunnen gebruiken tegen veroudering van de huid.

Goed voor de huid: Door sesamzaadolie te nuttigen wordt je lichaam niet alleen van binnen gezonder, maar ook van buiten. Het is goed voor de huid. Je zult natuurlijk niet na één dag effect behalen. Ik denk dat je minimaal een maand het moet gebruiken om resultaat te kunnen zien.

Sesamzaadolie tegen kanker: Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat, net als lijnzaadolie, sesamzaadolie kan helpen om de kans op kanker te verminderen. Volgens professor Otto Warburg schijnt het zo te zijn dat een gezonde lichaamscel kan veranderen in een kankercel doordat er 35% zuurstoftekort in het celmetabolisme it. Sesamolie en lijnzaadolie zijn vangers van zuurstof en zorgen ervoor dat de lichaamscel voldoende zuurstof krijgt.

Gebruik je sesam(zaad)olie? Laat hier je mening achter over sesam(zaad)olie? 

Klik hier om sesamolie te kopen

Geef een reactie