Hoera, het is wereld vegetarisme dag! Wij eten met zijn allen veel te veel vlees en daarom is het niet verkeerd om eens een dagje zonder te doen. In dit artikel nemen wij het op voor al onze dieren-liefhebbende vegetariërs, leggen we uit hoe vegetarisme werkt en vertellen we wat de voordelen zijn van een eetpatroon zonder vlees.

Soorten vegetarische levensstijlen

Er zijn verschillende soorten levensstijlen waarbij geen vlees wordt gegeten. Deze worden hieronder opgenoemd en verder verklaard.

  • Flexitariër: Een flexitariër is iemand die bepaalde dagen uitkiest waarop hij of zij vlees eet. Over het algemeen is deze persoon dus vegetariër maar op een paar dagen eet hij of zij toch vlees. Er zijn steeds meer mensen flexitarisch in Nederland, omdat er meer bewustzijn is over de positieve gevolgen voor je gezondheid en het milieu door minder vlees te eten.
  • Pescotariër: Mensen die pescotarisch zijn eten geen vlees, maar wel vis. Een reden waarom mensen voor dit dieet kiezen is omdat ze vinden dat vissen als enige dieren goed behandeld worden. Ze eten vaak alleen wilde vis in plaats van gekweekte vis, omdat een wilde vis het beste leven heeft gehad in hun ogen.
  • Pollotariër: Iemand die pollotarisch is eet alleen gevogelte maar geen vlees of vis. Vaak kiezen mensen voor deze levensstijl omdat kip gezonder is dan rood vlees en ze door kip te eten toch makkelijk aan eiwitten komen.
  • Vegetariër: Een vegetariër eet helemaal geen vlees vis of kip.
  • Veganist: Een veganist een geen vlees, vis, kip of dierlijke bijproducten. Dierlijke bijproducten zijn bijvoorbeeld: boter, eieren en melk. Ook dragen zij geen leer of bont omdat ze vinden dat dieren op geen enkele manier mogen worden uitgebuit.
  • Raw veganist: Dit houdt in dat je naast geen vlees, vis, kip of dierlijke bijproducten, alles rauw eet. Je bakt dus niet eerst je champignons voordat je ze eet.

Beter voor het milieu

De vleesindustrie is ontzettend slecht voor de aarde en het milieu. De vleesindustrie is zelfs slechter voor het milieu dan alle vliegtuigen en auto’s bij elkaar. De CO2 uitstoot van één koe staat namelijk gelijk aan die van viereneenhalve auto. Door CO2-uitstoot warmt de aarde op en vindt er klimaatverandering plaats. Voor dieren en de natuur is de klimaatverandering een gevaar. De zeespiegel stijgt en daardoor worden bepaalde stranden onbereikbaar die essentieel zijn voor bijvoorbeeld schildpadden die daar hun eieren leggen. Door de opwarming ontstaat er meer droogte en daardoor zullen bepaalde bossen uitdrogen en doodgaan. Daarnaast moeten er bossen gekapt worden om alle dieren te voeren met eiwitrijke soja. Dit krijgen dieren te eten zodat ze zo snel mogelijk groeien en opgegeten kunnen worden.

Beter voor je gezondheid

Er is een hoop te doen om het feit of elke dag vegetarisch eten goed of slecht voor je gezondheid is. Je zou namelijk ernstige tekorten aan vitamine B12 hebben als je vegetarisch bent. Ook eiwitten zou je niet genoeg tot je krijgen. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Je moet er als vegetariër wel op letten dat je genoeg van vitamine B12 en genoeg eiwitrijke voeding binnenkrijgt, omdat dit meestal uit vlees wordt gewonnen. Dit is echter makkelijk op te lossen door zuivel, en dan vooral eieren, te eten.  Als dit nog steeds niet voldoende is kan je ervoor kiezen om supplementen te slikken. Eigenlijk zijn er juist heel veel voordelen voor je gezondheid als je geen vlees eet. Welke dat zijn noemen we op.

  • Verkleinde kans op hart- en vaatziekten.
  • Minder kans op suikerziekte
  • Gezondere botten
  • Verminderde kans op een beroerte
  • Regelmatige stoelgang
  • Minder hoog cholesterol

Al deze voordelen komen voort uit het feit dat vegetariërs over het algemeen meer groente en fruit eten. Daarnaast zijn ze vaak bewuster bezig met voeding omdat ze er rekening mee moeten houden dat ze genoeg voedingsstoffen binnen krijgen ondanks gebrek aan vlees in hun menu. Eveneens kan een vegetarisch dieet ervoor zorgen dat je wat kilo’s kwijtraakt omdat je minder vet binnenkrijgt bij gebrek aan vlees in je voedingspatroon. Het is dus niet zo gek om er eens over na te denken om op zijn minst een paar dagen geen vlees te eten. Dat is namelijk goed voor jezelf en het milieu.

Geef een reactie