In de rubriek ‘Fit voor de zomervakantie’ leven we toe naar een fitte zomervakantie, waarin je stralend en trots in je badkleding over het strand kunt lopen. Waar we vorige week hebben gekeken naar de rol van groenten en fruit, kijken we vandaag naar de rol van water in onze levensstijl. Op de pagina ‘waterdieet‘ wordt door Nadia al het één en ander verteld over hoe water je kan helpen met afvallen, maar vandaag neem ik je eens mee in de bijzondere karakteristieken van water. Op naar een heerlijke vakantie!

Broodnodig

Ons lichaam bestaat voor ruim de helft uit water. Bij mannen is dit net wat meer dan bij vrouwen en bij baby’s bestaat maar liefst 75% van het lichaam uit water. Deze feitjes laten al zien dat we simpelweg niet zonder water kunnen. Met onze dagelijkse bezigheden verbruikt het lichaam ongeveer 2 tot 3 liter water per dag. Hierbij reken ik sporten nog niet eens mee, want dan transpireer je namelijk veel meer. Door veel water te drinken voorzie je je lichaam van voldoende water. Wat voor rol dit speelt binnen het afvallen bespreken we straks, maar vast staat dat het erg belangrijk is om in ieder geval genoeg water te drinken. Zelf begin ik daarom de dag altijd met twee glazen water die ik voor de spiegel opdrink.

Water en afvallen

Allereerst maakt water je stofwisseling sneller. Dit betekent dat je lichaam voedingsstoffen sneller omzet in energie. Je verbrandt dus niet alleen meer vet, maar je voelt je ook vitaler. Doe dit dus ook op vakantie! Daarnaast bevat water geen calorieën. Je voelt je dus wel voldaan, maar je komt geen grammetje vet aan! Je hebt geen behoefte meer aan ongezonde dranken en ook je eetlust verdwijnt als sneeuw voor de heerlijke zomerzon! Bovendien heeft water een schoonmakende werking, dit zorgt er voor dat de afvalstoffen in je lichaam beter worden afgevoerd. Dit is bijvoorbeeld goed te merken als je na een dag intensief sporten veel water drinkt. Je hebt dan veel afvalstoffen in je lichaam waar je vervolgens spierpijn van krijgt. Water kan helpen om deze afvalstoffen beter af te voeren. In kleinere mate gebeurt dit ook waneer je niet sport, water helpt de afvalstoffen verdwijnen en je vitaler te voelen.

Vind je het lastig om genoeg te drinken?

Het kan lastig zijn om voldoende water te drinken. Zeker als je niet gewend bent om veel water te drinken. Je zal dan ook de eerste tijd veel naar het toilet moeten. Maar toch is het van belang dat je op den duur genoeg water gaat drinken om af te vallen. Koop daarom een bidon die je op je bureau hebt staan en waarvan je weet hoeveel er in kan. Dan kun je gemakkelijk de tel bijhouden en weet je exact hoeveel je hebt gedronken. Eet daarnaast veel groente en fruit, deze bestaan voor een groot gedeelte uit water en daarmee zul je dus ook vocht binnenkrijgen. Probeer jezelf iedere dag weer te motiveren om genoeg water binnen te krijgen! Ga er voor om genoeg buikvet te verbranden!

Geef een reactie