Laat ik dit eerst even zeggen: geen enkele vrouw ziet er werkelijk zo uit als de media ons voorspiegelt. Broodmagere modellen, met een gezonde blos, wapperende haren en een overdaad aan energie? Dat gelooft toch niemand! Ondergewicht hebben is heel ongezond en reken maar dat je op de langere termijn lusteloos wordt en er futloos uit gaat zien. Dat moet je dus niet na willen streven. Maar het tegenovergestelde is ook niet goed: overgewicht. Om te bepalen of je gewoon wat kilootjes meer hebt dan gemiddeld of dat je echt te zwaar bent kun je zelf je BMI en je middelomtrek uitrekenen. Dat kan confronterend zijn, maar ook verhelderend. Gewoon even doen, hoor!

Te zwaar?

Heb je inderdaad overgewicht? Niet bij de pakken neer gaan zitten! We gaan er wat aan doen. Ik weet dat het moeilijk is om verleidingen te weerstaan. Zelf heb ik ook moeite om me te beheersen als ik in de supermarkt ben, zeker aan het einde van de middag! Maar overgewicht is echt ongezond en bedenk hoe gezond en trots je zult zijn als je je gewicht weer onder controle hebt. Maak een plan!

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk in je strijd tegen overgewicht.

  • Bepaal de mate van je overgewicht.
  • Overleg met je huisarts of het verstandig is om af te gaan vallen. Misschien spelen er andere medische kwesties: soms is het beter om die eerst aan te pakken.
  • Stel een REALISTISCH doel: hoeveel kilo wil je kwijt?
  • Maak een plan: hoe lang ga je er over doen en welke maatregelen ga je nemen?

2. Eten en bewegen

Overgewicht krijg je wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zo simpel is het. Om af te vallen moet je dat omdraaien: meer verbranden dan je binnenkrijgt. Blijf eten, maar doe het bewust. Lees mijn andere berichten op deze site maar eens: daarin geef ik veel tips over gezonde voeding. Daarnaast is het goed om te bewegen. Sporten is natuurlijk het allerbeste, maar zonder dat kun je ook al veel doen: neem de trap, ga op de fiets naar het werk, begin de dag met een kwartiertje touwtjespringen… Hoe meer spieren je kweekt, hoe meer calorieën je verbrandt: ook als je niets doet!

3. Blijf op gewicht!

Ben je, na hard werken, je overgewicht kwijt? Hartstikke goed, dat mag je vieren want je hebt echt iets bereikt! Nu is het belangrijk om je goede leefpatroon vast te houden. Blijf veel groente en fruit eten en bewegen. Voel je hoeveel energie dat geeft? En af en toe zondigen mag best: je hebt het nu onder controle. Ik ben trots op je!

Geef een reactie