Wat is het diverticulose dieet?

Diverticulose is een aandoening waarbij zakvormige uitstulpingen in holle organen groeien. Deze zakvormige uitstulpingen noem je divertikels. De zakvormige uitstulpingen kunnen zich voordoen in onder andere de slokdarm, de dikke darm en de urineblaas. Naarmate je ouder wordt word de kans op diverticulose groter. Normaal gesproken zou een divertikel geen problemen op moeten leveren, totdat er afvalstoffen of voedsel in komt, waardoor ze vol met bacteriën raken. Wanneer je last hebt van divertikels kan een diverticulose dieet je helpen om de klachten te verminderen.

Diverticulose en voeding: Voedingsvezels

Met het diverticulose dieet ga je zo veel mogelijk voedingsvezels eten, de vorming van divertikels tegengaan. Er is dus ook één belangrijke regel: ‘Eet zoveel mogelijk voedingsvezels’.

Voorbeelden

Vezelrijke voeding wordt dus aanbevolen voor het dieet. Een aantal voorbeelden van producten met veel vezels:

  • Noten
  • Pasta
  • Haver
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Volkoren brood
  • Volkoren pasta
  • Muesli
  • Gerst
  • Zaden & pitten
  • Zilvervlies rijst

Symptomen van divertikels

De divertikels kunnen herkend worden aan symptomen zoals winderigheid, krampen en constipatie (trage stoelgang) veroorzaken. Een vezelrijk dieet wordt tegenwoordig steeds vaker aangeraden omdat het de divertikels op een natuurlijke manier verhelpt. Bij pijn kun je door een specialist pijnstillers voorgeschreven krijgen. Er zijn helaas bepaalde medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat de divertikel zich opent, dit kan een hoop pijn opleveren.

Er zijn ook een aantal soorten voeding die je beter kunt mijden als je last hebt van diverticulose:

  • Granen, dit is moeilijk verteerbaar en komt vast te zitten in de divertikels
  • Koolzuurhouden dranken, dit irriteert je darmen
  • Schil en kruiden, dit kan extra ontsteking veroorzaken
  • Bessen, de pitten zijn moeilijk te verteren

Vormen van behandeling tegen diverticulose

De verschillende vormen van diverticulose kunnen met verschillende behandelingen behandeld worden. Over het algemeen gaat het om de volgende vormen: voeding, medicijnen, opname in het ziekenhuis, operatie en punctie.

Voeding

Bij licht ontstoken divertikels kun je in principe normaal blijven eten. Als het erg ontstoken raakt kan een arts je een vloeibaar dieet aanraden, hierdoor komt de darm tot rust en kunnen de ontstekingen beter genezen. Dit kan je dan langzaam afbouwen naar weer normale voeding.

Medicijnen

Bij hevige ontstekingen schrijft een arts soms een antibioticum voor. Ook krijg je vaak een middel om je ontlasting te verzachten en kun je pijnstillers krijgen om je buikpijn en krampen te verminderen.

Opname in het ziekenhuis

ls de klachten heel ernstig worden is een opname in het ziekenhuis vaak voor de hand liggend. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende bedrust houdt. Je zult waarschijnlijk via een infuus een antibioticum krijgen en waarschijnlijk via een slangetje voeding toegediend krijgen. Naar mate de ontsteking verminderd mag je je voeding uitbreiden.

Operatie

Diverticulose kan ook tot ernstige complicaties zoals een buikvliesontsteking of perforatie leiden. Hiervoor is een operatie noodzakelijk waarbij er een stuk van de dikke darm verwijderd moet worden. In enkele gevallen krijg je dan een tijdelijke stoma. Dat is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting. Het uiteinde van de dikke darm wordt dan via een opening in de buik naar buiten gebracht, de ontlasting wordt dan in een zakje opgevangen. Na een aantal maanden worden de darmuiteinden weer aan elkaar gehecht.

Punctie

Een erge complicatie van een divertikel kan de vorming van een abces in de buik zijn. Een abces is de ophoping van pus. Vaak is hier geen operatie voor nodig, maar wordt er een slangetje in de holte met pus gebracht waardoor deze schoongespoeld kan worden.

5 tips voor het voorkomen van diverticulose en om de klachten te verminderen:

  • Zorg voor een regelmatig eetpatroon, hierdoor komen je darmen niet voor onverwachtse dingen te staan. Neem drie hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes.
  • Drink voldoende vocht, minimaal 2 tot 2,5 liter per dag. Probeer dit samen met vezelrijke voeding te combineren, daar krijg je het beste resultaat mee. Het is belangrijk om zoveel mogelijk water te drinken, geen koolzuurhoudende dranken.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Door veel te bewegen trekt de dikke darm zich vaker samen. Hiermee versnel je de stofwisseling, waardoor je eten minder lang in de darm blijft en je minder snel last krijgt van obstipatie.
  • Zorg dat je dagelijks voldoende vezels binnenkrijgt. Begin de dag met een vezelrijk ontbijt, na een lange nachtrust is het belangrijk dat je je darmen weer aan het werk zet.
  • Behoed je darmen voor onverwachtse dingen. Indien je klachten ervaart van diverticulose is het belangrijk om je eetpatroon en dergelijke een regelmaat te geven. Bouw je vezelrijke voeding ook langzaam op, anders kunnen je klachten juist veranderen.

Voor een volwaardig advies is het het best om naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan helpen een volwaardige, vezelrijke voeding te creëren. Ook kan een diëtist advies geven bij verschillende klachten, zoals obstipatie, diarree en verminderde eetlust.

Iedereen reageert anders op voeding, daarom is het handig om samen met een diëtist ervoor te gaan zitten. Wat algemene tips zijn altijd handig maar als er de klachten erger worden wordt het altijd aangeraden om naar een specialist te gaan.

Heb jij het diverticulose dieet gevolgd? Laat ons weten hoe jij het hebt ervaren!

Geef een reactie