Hoe is het gerelateerd aan elkaar?
Roken en afvallen staat in sterk verband met elkaar. Dit is misschien niet iets wat je zou verwachten, maar het tegendeel is bewezen. Dit komt door twee redenen: door het roken versnelt je stofwisseling en nicotine remt je eetlust. Hier ga ik verderop dieper op in.
Door de inname van nicotine verlopen alle lichaamsprocessen die bij de omzetting van de voedsel in energie betrokken zijn sneller. Je stofwisseling wordt versneld en je verbrandt meer calorieën. Dit kun je in dergelijke mate vergelijken met sporten: door het sporten verbrandt je calorieën waardoor je afvalt.
De nicotine zorgt er ook voor dat je eetlust afneemt. Doordat je minder eetlust hebt tijdens het roken zal je minder gaan eten. Nadat je bent gestopt met roken zal je stofwisseling op normale snelheid gaan werken, dit zorgt ervoor dat je in feite minder voedsel nodig hebt. De meeste mensen blijven gewoon hetzelfde eten en zullen daarom wat aankomen, je krijgt tenslotte meer calorieën binnen dan dat je verbrandt.
Door hulpmiddelen te gebruiken kun je het aankomen na het stoppen met roken uitstellen, echter is dit ook niet heel lang. Na het stoppen met roken wordt er ook geadviseerd om meer te gaan bewegen en minder te snoepen.
Na het stoppen met roken kun je in afbouwende mate nog nicotine toenemen om je lichaam langzaam te laten wennen aan een andere levensstijl. Hierdoor kan je lichaam eraan wennen om geen nicotine binnen te krijgen waardoor je niet in één keer stopt. Je zal anders in snelle mate weer aankomen. Vaak worden hier ook nicotine pleisters voor gebruikt, dit helpt je ook bij de drang tegen het roken.
Het schijnt dat je stofwisseling na ongeveer een jaar weer normaal op gang zou komen. Na een jaar kan je er dus van hersteld zijn en zou je normaal af moeten kunnen vallen van de kilo’s die je aangekomen bent.
Tijdens het roken is je smaak en reuk een stuk minder dan als je niet rookt. Als je stopt zal alles meer smaak en reuk krijgen, en iets wat lekker is wil je vaak meer van eten of drinken. Vaak is dit een van de grote aanleidingen tot het aankomen. Het is niet zo dat je automatisch aankomt wanneer je stopt met roken, het komt door de dingen die je onbewust gaat doen.
Tips voor de moeilijke periode
- Probeer veel fruit te eten, dit kan jou een rustmoment geven net zoals je die had met roken. Fruit bevat hiernaast ook weinig kilocalorieën en het is gezond voor je.
- Probeer alcohol te vermijden. Alcohol bevat veel calorieën, je krijgt er honger door en vaak hoort bij alcohol een sigaret.
- Doe wat anders wanneer je zin hebt in een sigaret. Ga een stukje fietsen of loop een blokje om. Je zal hierdoor minder zin in een sigaret krijgen omdat je ergens mee bezig bent.
- Ga veel sporten. Na het stoppen met roken krijg je geen nicotine meer binnen waardoor je stofwisseling wordt vertraagd. Door te sporten wordt je stofwisseling weer versneld. Het hoeft niet eens intensief sporten te zien. Het is al voldoende om elke dag 30 minuten te wandelen.
- Probeer de positieve effecten van het stoppen in je hoofd te houden. Je stinkt niet naar rook, je ziet er minder oud uit, je bespaart veel geld, je hebt minder kans om ziek te worden.
- Geef het tijd. Je moet niet verwachten dat je snel weer gezond gaat leven. Na het stoppen met roken heeft je lichaam tijd nodig om zich te herstellen.
- Probeer regelmatig kauwgom te kauwen. Je blijft hierdoor bezig met je mond waardoor je minder zin hebt in een sigaret. Gebruik wel suikervrije kauwgom.
- Laat het aankomen geen reden zijn om niet te stoppen met roken. Liever wat aankomen dan blijven roken, toch? Gewicht kun je weer verliezen, je longen niet!
- Eet veel eiwitten. In eiwitten zitten weinig koolhydraten en het stilt je hongergevoel.
- Drink veel water. Water reinigt je lichaam waardoor de afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en je stofwisseling wordt er beter door.
- Vermijd je oude rookmomentjes. Vaak rook je op vast momenten op een dag, zoals in de pauze in je werk of op school. Door bijvoorbeeld in de pauze op je werk niet naar buiten te gaan kom je niet in verleiding om een sigaret op te steken.
Stoppen met roken en afvallen tegelijk is dus zeker mogelijk, je moet er alleen toegewijd aan zijn en niet opgeven! Spreek niet iets met jezelf af zoals: ‘In januari 2018 ga ik stoppen met roken’. Je gaat dan tegen een moment opzien, dit houd je er juist vanaf. Probeer er juist op een bepaald moment in 1x mee te stoppen.
Lukt het je echt niet om te stoppen met roken? Probeer dan de eetlustremmende werking optimaal te benutten. Door een aantal gewoontes aan te passen wordt het makkelijker om minder calorieën binnen te krijgen. Een gewoonte van rokers kan bijvoorbeeld zijn om een sigaret op te steken nadat ze wat gegeten hebben, verander dit naar voor het eten. Dit remt je eetlust waardoor je minder zult eten.
Raden wij je aan om te gaan roken om af te vallen?
Absoluut niet! Zoals je weet zitten er heel veel schadelijke effecten aan roken. Deze wegen heel wat zwaarder dan de kilo’s die je erdoor af kan vallen. Een aantal voorbeelden van de schadelijke effecten: vergrote kans op longkanker, slokdarmkanker en mondholtekanker, het verslechtert je conditie en je smaak en reukvermogen gaat achteruit. Bedenk dat als je toch begint met roken je ooit ook moet stoppen, de kilo’s zullen er dan weer snel aankomen.
Het is dus het beste om op een natuurlijke manier af te vallen. Hiermee houd je je lichaam zo gezond mogelijk en zal je een kleine kans hebben op het jojo-effect.
Heb jij ervaring met roken en afvallen? Laat het ons weten in een reactie!