Crash dieet

Er zijn veel soorten (crash)diëten, die stuk voor stuk beloven dat ze beter zijn dan alle andere. De belofte dat je in een korte tijd veel zult afvallen, wordt in de meeste gevallen nagekomen, maar wat heeft dat eigenlijk voor gevolgen voor je lichaam? Hieronder 7 redenen om nooit te starten met een crash dieet, maar in plaats daarvan te kiezen voor een gezondere manier van afvallen met blijvende resultaten. Jouw gezondheid is nummer één!

Om te beginnen: Wat is een crash dieet?

Voordat we het gaan hebben over de redenen waarom je een crash dieet het best kunt vermijden, hier eerst een korte uitleg. De basis van alle verschillende crash diëten is dat je in een zeer korte tijd een groot aantal kilo’s kwijtraakt. Hoe kan dit? Doordat je bij een crash dieet veel minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Voor vrouwen is een gemiddeld aantal calorieën van 2000 per dag normaal en voor mannen is dit circa 2500.

In een crash dieet wordt het aantal calorieën dat je per dag door je voeding binnenkrijgt drastisch verlaagd. Er zijn gevallen waarbij je rond de 1000 calorieën ‘mag’ eten, maar er zijn ook diëten bekend die meer richting de 900 of zelfs 500 kilocalorieën per dag neigen.

Reden 1: Het jojo-effect

Als jij zelf al wel eens een crash dieet hebt gevolgd, ben je misschien bekend met het ‘jojo-effect’. Door snel veel af te vallen, maar tegelijkertijd niets te veranderen aan je normale voedingspatroon, kun je ná het dieet ineens weer heel veel aankomen. Soms zelfs nog meer dan het gewicht waarmee je begon. Zo blijf je natuurlijk aan de gang.

Reden 2: Te snel afvallen is ongezond door te weinig voedingsstoffen

Als je te veel kilo’s lichaamsgewicht kwijtraakt binnen een kort tijdsbestek, kan dit ongezond zijn. Vooral vanwege de methode van een crash dieet. Je neemt heel weinig calorieën tot je, dus je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen of te weinig gevarieerde voedingsstoffen binnen. Dit kan (op den duur) voor tekorten zorgen, bijvoorbeeld wat betreft vitamines en mineralen.

Reden 3: Je lichaam gaat in overlevingsmodus

Om nog even op de vorige reden door te gaan: doordat je veel minder voeding binnenkrijgt dan normaal gesproken, gaat je lichaam in overlevingsmodus. Je lichaam denkt dat er niet genoeg voedsel in jouw buurt is en dat er als het ware een soort hongersnood aan de gang is. Daarom zal je lichaam minder energie gaan gebruiken en in een soort van ‘spaarstand’ gaan. Dit heeft gevolgen die tot de redenen hieronder leiden.

Reden 4: Je lichaam gaat spierweefsel afbreken

Zoals reden 3 aangeeft, zorgt een crash dieet ervoor dat je lichaam anders omgaat met het gebruiken van energie. In het begin zal je lichaam juist meer vet en dergelijke vasthouden, maar na een tijdje worden andere reserves dan je vetreserves aangesproken. Het lichaam gaat ook eiwitten, oftewel spierweefsel afbreken. Je verliest dus niet alleen gewicht doordat er vet verbrand wordt, maar ook doordat je spieren worden afgebroken. Dit is ook direct de reden waarom een eiwitdieet wel gezond kan zijn als je wilt afvallen of buikvet wilt verliezen.

Reden 5: Daarna zwaarder dan vóór het crash dieet

Reden 4 gaat vervolgens over in reden 5. Stop je namelijk met je crash dieet, dan is je lichaam nog een beetje in de war vanwege het rare voedingspatroon dat je gevolgd hebt. Dat betekent dat het nog steeds in overlevingsmodus is en je stofwisseling nog op een laag pitje staat, terwijl je lichaam tegelijkertijd probeert zuinig om te gaan met de reserves (ook al krijg je inmiddels alweer meer calorieën binnen). Je begrijpt dat dit rare gevolgen heeft. De kans is groot dat je na het diëten juist weer heel snel zult aankomen.

Reden 6: Medische gevolgen

Als je gedurende een langere periode een crash dieet volgt, kan het zelfs medische gevolgen hebben. Maag- en darmklachten en nierproblemen zijn niet ongewoon. Je voeding is minder gevarieerd en bevat minder vezels en koolhydraten of vetten—dingen die ons lichaam toch echt wel nodig heeft. Daardoor kunnen niet alleen je darmen van slag raken, maar ook je nieren.

Reden 7: Ondervoeding

Gekoppeld aan de vorige reden is deze: door langdurig of vaker dan eens een crash dieet te volgen, kun je ondervoed raken. Je krijgt namelijk niet alleen een stuk minder calorieën binnen, maar ook veel minder van de broodnodige voedingsstoffen, natuurlijk. Je krijgt daardoor een tekort aan vitaminen, mineralen, eiwitten en andere belangrijke bouwstoffen.

Oftewel…

Beter is het dus om gezond (en genoeg) te eten en voldoende in beweging te blijven om op een verantwoorde manier af te vallen.

Geef een reactie