Het koolhydraatarm dieet is een uitstekende manier om overtollige kilo’s te verliezen. Het dieet focust zich op het vermijden van koolhydraten in je eetpatroon. Koolhydraten worden door het lichaam heel snel opgenomen en omgezet in snelle energie. Koolhydraten worden uiteindelijk glucose en deze glucose gebruiken de cellen in het lichaam, wanneer er een overschot aan glucose is als gevolg van het eten van teveel koolhydraten, wordt het overschot opgeslagen als lichaamsvet. Koolhydraten hebben een snelle werking op de bloedsuikerspiegel, waardoor deze al gauw te hoog uit kan vallen.

Het is beter om tijdens het afvallen te kiezen voor vetten en eiwitten. Deze twee groepen geven een constantere energie af en zijn lastiger om te zetten. Doordat ze lastiger om te zetten zijn wordt ook lichaamsvet aangesproken voor de omzetting naar energie. Het koolhydraatarm dieet werkt zeker weten, maar kan voor sommigen als best lastig worden ervaren. Het dieet vermijdt namelijk zo veel mogelijk koolhydraten naast koolhydraten uit fruit en groenten. Dit betekend dat brood, pasta, rijst en tal van andere producten niet binnen dit dieet passen. Hieronder zullen 5 tips behandeld worden die het makkelijker maken om het koolhydraatarm dieet vol te houden.

Cheat day

Wanneer je serieus bezig bent met het volgen van het koolhydraatarm dieet, kan het nog steeds zo zijn dat er een flinke drang is naar maaltijden die wel hoger in koolhydraten zijn. Om het dieet makkelijker vol te houden kan het goed zijn om één dag of moment te kiezen, waarop je relatief veel koolhydraten mag eten. Dit kan bijvoorbeeld op zaterdag en dan een lunch en diner zijn.

Deze twee eetmomenten mag er dan koolhydraatrijker gegeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkere pasta of pizza. Buikvet verliezen is niet afhankelijk van deze ene maaltijd en wanneer je het beperkt, heeft dit weinig invloed op de resultaten.

Fruit en groenten

Hoewel dit dieet koolhydraten probeert te vermijden tot op een gezonde hoogte, is het niet verstandig om groenten en fruit te vermijden. Deze bevatten simpelweg heel veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen die het lichaam zeker nodig heeft. Probeer om die reden dan ook de meeste koolhydraten uit deze twee groepen te halen. Suikers uit fruit zijn alsnog een stuk gezonder dan een aantal suikerklontjes.

Plan je maaltijden

Waar het vaak mis gaat tijdens het volgen van een dieet is dat men niet goed weet wat men moet eten en hierdoor sneller een misstap maakt of minder serieus wordt. Belangrijk om dit te voorkomen is om vooraf een planning te maken met wat je wilt gaan eten elke dag. Zo stem je hier de boodschappen op af en verplicht je jezelf om koolhydraatarm te eten en juist te kiezen voor eiwitrijke voeding.

Buikvet verliezen is nu eenmaal niet makkelijk en het vereist discipline. Om die reden dien je jezelf zoveel mogelijk te verplichten om je dieet te volgen. Er is niks minder motiverend dan heel goed bezig zijn met je dieet en vervolgens een flinke misstap maken. Dit kan je voorkomen door strikt bezig te blijven, waardoor je eigenlijk steeds gemotiveerder wordt.

Experimenteer

Nu je toch bezig bent met een dieet en je iets meer energie moet steken in het bedenken van wat je wilt gaan eten, kan je hier net zo goed wat extra’s meedoen. Probeer nieuwe gerechten, eiwitrijke voeding en nieuwe producten en maak het interessanter voor jezelf, in plaats van elke dag hetzelfde te gaan eten. Wil je een salade maken, dan is het makkelijk om dezelfde salade te maken als een week geleden, maar je kunt ook kiezen voor nieuwe ingrediënten. Zo houdt je het voor jezelf leuk en proef je ook nieuwe producten, samenstellingen en gerechten.

Koolhydraatarme snacks

Ga je naar school, werk of een andere gelegenheid waarbij je een relatief lange periode niet thuis bent, dan is het verstandig om goed uitgerust op pad te gaan. Neem voldoende koolhydraatarme snacks mee, waardoor het makkelijker wordt om andere verleidingen te weerstaan. Er is niks meer vervelend dan honger hebben, aangezien je dan vatbaarder bent om dieetfouten te maken. Kies dus bijvoorbeeld voor: kwark, komkommer, worstje, noten, zaden, gekookt eitje, gerookte zalm, olijven, snoeptomaatjes, paprika, avocado, kipfilet of augurken.

Er zijn vele snacks te noemen die geschikt zijn om mee te nemen. Pak simpelweg een broodtrommel en stop hier alle snacks in die geschikt zijn. Zo houdt je het koolhydraatarm dieet makkelijker vol en zorg je ervoor dat je door middel van eiwitrijke voeding buikvet kunt verliezen.

Geef een reactie