Je wil een paar kilo’s afvallen, maar weet niet zeker hoeveel. Het liefst zo veel mogelijk toch? Of misschien ben je al afgevallen maar wil je toch nog snel 5 kilo kwijt. Het is lastig om te bepalen wat een gezond streefgewicht is, dat past bij jouw lichaam. In dit artikel gaan we daar verder op in.
Vroeger was ik veel slanker
Veel mensen denken aan het gewicht dat ze hadden toen ze 20 waren en streven ernaar om er weer net zo uit te zien. Dit is helaas niet realistisch. Van ouder worden krijg je niet alleen rimpels en grijs haar, het doet ook wat met je lichaamsverhoudingen. Je lichaam zakt iets uit en je krijgt meer vet. Dat is volledig normaal als je ouder wordt en het is de kunst om dit te accepteren. Je zou wel een heel laag gewicht kunnen bereiken, maar dit zal je niet op een gezonde manier lukken. Een laag gewicht willen, is eigenlijk ook geen goed doel om te stellen. Het gaat erom dat je gezond bent en lekker in je vel zit. Dit bereik je niet door jezelf uit te hongeren en daarnaast extreem te sporten. Denk aan een realistisch beeld dat je wil zien als je in de spiegel kijkt. Dit helpt omdat je dan niet zo streng bezig bent met je gewicht, maar meer met hoe je in je vel zit.
Lichaamstype
Als je fitter wil worden is het handig om na te denken welk lichaamstype op jou van toepassing is. Dit kan je helpen te begrijpen hoe jouw lichaam in elkaar steekt en waar je op kan letten met sport en voeding. Welke er lichaamstypen er zijn staat hieronder in een rijtje.
- Ectomorf is het eerste lichaamstype. Mensen met dit lichaamstype hebben een smalle bouw en maken niet snel vet of spier aan. Regelmatig eten kan helpen bij dit lichaamstype, omdat er sprake is van een versnelde stofwisseling.
- Mesomorf is een tweede lichaamstype. Een mesomorf lichaam is gespierd en heeft niet veel vet. Iemand met een mesomorf lichaam kan snel aankomen, maar ook snel afvallen. Om gezond te blijven moet er dus met regelmaat gegeten en gesport worden. De stofwisseling van een mesomorf werkt eigenlijk optimaal.
- Endomorf is het laatste lichaamstype. Een endomorf maakt vooral snel vet aan. En heeft een wat bredere bouw. Om op gewicht te blijven moet er bewust met voeding om worden gegaan en vaak gesport worden. Dit komt omdat een endomorf een trager werkende stofwisseling heeft.
Niemand is volledig één lichaamstype. Wel kan je de meeste kenmerken van één lichaamstype hebben. Dit is iets om rekening mee te houden als je van plan bent fitter te worden. Laat je ook niet tegenhouden door het feit dat je bijvoorbeeld endomorfe kenmerken hebt. Het is voor iedereen mogelijk om fitter te worden.
Figuur
Het is normaal om geïnspireerd te raken door Doutzen Kroes of Arnold Schwarzenegger. Echter is het niet altijd realistisch om er net zo uit te willen zien als je voorbeeld. Net als verschillende soorten lichaamstypen, zijn er verschillende figuren.
- Het figuurtype H-lijn kenmerkt zich door rechte lijnen. Schouders en heupen zijn even breed en er is geen duidelijk te onderscheiden taille.
- Figuurtype V-lijn heeft bredere schouders dan heupen.
- Bij figuurtype A-lijn zijn de heupen juist breder dan de schouders. In de volksmond wordt dit ook wel een peer-figuur genoemd.
- Figuur X-lijn is ook wel de zandloper. Hierbij zijn de heupen en schouders even breed en is de taille smal.
Houd er ook hierbij rekening mee dat je niet altijd volledig bij één figuurtype past. Wel is het goed om te bedenken dat als je bijvoorbeeld een figuurtype H-lijn hebt, het niet realistisch is om een mega smalle taille te willen. Dit past simpelweg niet bij je bouw en daar kan je niets aan veranderen. Elk figuurtype heeft zo zijn charmes, maar het is niet mogelijk om door voeding en beweging je hele bouw te veranderen. Dit heeft namelijk te maken met je botstructuur.
Gewicht berekenen
Je kan als je gezonder wil worden voor jezelf proberen te bepalen wat een gezonde levensstijl is, passend bij jouw levensstijl. Kom je hier zelf niet uit? Dan kan je de hulp van een professional trainer inschakelen, of van een levenscoach. Begeleid afvallen is een gezonde manier van afvallen, omdat je begeleider opgeleid is in sport en beweging. Lees hier meer over begeleid afvallen.