Er zijn veel tegenstrijdigheden over het sporten op een lege maag. De één zweert erbij en zegt dat de vetverbranding hoger is op een lege maag, de ander voelt zich juist enorm zwak en lusteloos en moet eerst wat eten om tot een prestatie te kunnen komen. Wat is nu waar? Is sporten voor het ontbijt verstandig?

Na de nachtrust bevindt het lichaam zich in een katabole toestand. Dit wil zeggen dat het lichaam weefsel afbreekt om zichzelf van energie te kunnen voorzien. Tijdens de katabole toestand van het lichaam wordt zowel spierweefsel als vetweefsel afgebroken. Vetweefsel afbreken zijn we blij mee, spierweefsel juist niet.

Gaan we vervolgens sporten zonder ontbijt (dus in de katabole toestand) dan zal het lichaam beschikken over een hogere verbranding. Er is geen voedsel genuttigd, er hoeven geen suikers verbrandt te branden en het lichaam kan gelijk bezig met afvallen. Naast een beetje vetweefsel zal het lichaam echter voor een groot gedeelte juist de spiermassa aanspreken. Zonder voedingsreserves zal het lichaam toch ergens de energie vandaan moeten halen en zal dit vervolgens doen door spierweefsel af te breken. Hoe kunnen we dit proces tegengaan? We willen tenslotte vet verbranden, maar de spiermassa zoveel mogelijk ontzien.

Neem een licht ontbijt boordevol eiwitten en weinig koolhydraten (suikers). Eiwitten beschermen de spieren en helpt met het herstel van het lichaam na de inspanning. Tijdens inspanning zal het lichaam eerst de hoeveelheid koolhydraten (suikers) afbreken voordat het overgaat op de vetverbranding. Daarom hoog in eiwitten en weinig koolhydraten. De reden dat bodybuilders bij het ontbijt zoveel mogelijk eieren nuttigen zit hem dus ook puur in het feit dat ze zo snel mogelijk uit die katabole (spier afbrekende) toestand willen komen om hun spieren gelijk van eiwitten te voorzien. Eieren zijn snelle eiwitten die snel opgenomen worden in het lichaam.

Wat moet men dan eten? Denk aan eieren (eiwit), melk (mager of halfvol), whey, volkoren boterham met kipfilet, maar ook yoghurt/kwark met een beetje Brinta of cruesli (suikervrij) volstaat.

Concluderend kunnen we zeggen dat sporten voor het ontbijt niet verstandig is. Je zal meer schade aan je lichaam brengen (afbreken van spierweefsel) dan dan het vetweefsel verbrandt. Neem een ontbijt boordevol eiwitten en weinig koolhydraten om het afbreken van de spieren tegen te gaan. Aangeraden wordt wel om een beetje koolhydraten te eten voor de energie. Sporten met een zwak of lusteloos gevoel is niet prettig en zal ook niet het gewenste resultaat geven. Laat het lichte ontbijt even een halfuur zakken voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met sporten.

Geef een reactie

2 comments

  1. anoniem

    Hoi! Vandaag had ik niet goed ontbeten en op school had ik al het 2e uur gym. We renden heel veel en deden zware oefeningen. Ik voelde me niet goed en het leek alsof ik bijna flauw viel. Meteen daarna heb ik in de pauze even goed gegeten. Ik probeerde niet af te vallen ik had gewoon haast en dus geen tijd om te ontbijten. Ik ben van mezelf al heel dun en ik hoop dat ik nog niet afval. voortaan ga ik goed ontbijten!

    -3
  2. Lin

    Ik denk dat me vraag beantwoordt is .. maar ik wil 5-7 kilo afvallen … maar wil niet op dieet natuurlijk wel verantwoord eten en sporten kan je me wat tips geven?

    -4