Waarom diëten niet werken weten we immers wel toch?

Net als ik ben je waarschijnlijk in de one-liners van de verschillende soorten hypes getrapt en vol enthousiasme aan de rage van het moment begonnen om vervolgens weer kilo’s aan te komen en uit te komen boven je startgewicht.

Er is een biologische reden waarom diëten niet werken. Je lichaam gaat reageren door je stofwisseling omlaag te gooien, omdat het veel minder voedingstoffen binnenkrijgt. Eenmaal een lagere stofwisseling, altijd een lagere stofwisseling. Dus als je vervolgens weer ‘gewoon’ gaat eten zoals je gewend was, verbrand je die calorieën minder snel dan voor je dieet. Resultaat is een getal op de weegschaal waar je, op z’n zachtst gezegd, niet vrolijk van wordt en wat steeds lastiger wordt om weer naar beneden te krijgen.

Allemaal leuk en aardig zo’n biologische verklaring voor je overgewicht. Maar laat dat nou niet de reden zijn waarom je nog steeds niet dat slanke lijf hebt waar je al zolang van droomt (en waarschijnlijk denkt dat het geen werkelijkheid kan worden).

Vele mensen denken te weten waarom dat niet lukt. Wat ik om me heen en mijn praktijk als gewichtsconsulente regelmatig hoor, zijn de volgende redenen:

  • ‘Ik vind nou eenmaal alles lekker.’
  • ‘Op een verjaardag hoort dat lekkers er gewoon bij.’
  • ‘Het is zonde om het te laten staan of weg te gooien.’
  • ‘Ik kom van de wind al aan.’
  • ‘Als de zak eenmaal open is, kan ik niet stoppen.’
  • ‘Je kunt toch geen ‘nee’ zeggen als mensen het speciaal voor jou in huis gehaald hebben?’ Etc etc, enz, en ga zo maar door.

Dit zijn gedachten die mensen over eten hebben en die hen niet gaan helpen om hun doel te bereiken. Het klopt dat wanneer je een zak chips helemaal leeg eet, dit niet bevorderlijk is voor je gewicht (en je gemoedstoestand trouwens ook niet). Maar het is enkel een gedachte dat je niet kunt volstaan met een handje chips in plaats van de hele zak. Wedden dat als ik je € 100.000 zou geven als je de zak laat liggen, dat het dan wel lukt?!

Over gedachten en gevoelens over eten kun je een heel boek schrijven (wat ik overigens ook gedaan heb), maar dat is nog steeds niet de belangrijkste reden waarom je niet dat silhouet hebt, wat je altijd al wilde of weer terug wilt.

“Ga je nu dan eindelijk vertellen wat dan wel de reden is???”

Jazeker, hier komt –ie:

De reden waarom je nog steeds niet slank bent, is dat je niet genoeg van jezelf houdt!

“Ja daag Femke, wat heeft dat nou met eten te maken?”

Dat zal ik je vertellen. Als je van jezelf houdt, vind je jezelf de moeite waard. Als je jezelf de moeite waard vindt, dan wil je voor jezelf het allerbeste. Geef jij je kinderen een hele zak chips? Nee, want dat is niet goed voor ze. Je geeft ze dat niet omdat je van ze houdt toch? Omdat je het beste met ze voor hebt nietwaar? Waarom eet je dan zelf wel de zak leeg? Denk daar maar eens over na.

Als je vindt dat je het verdient om slank te zijn, dan kun je best op een vriendelijke manier de taart afwijzen die ze speciaal voor jou gekocht of gebakken hebben. Je staat dan sterk genoeg in je schoenen om er hartelijk voor te bedanken, maar toch ‘nee’ te zeggen omdat je jezelf een slank en gezond lijf gunt. Of je neemt het stukje taart wel, maar neemt voor het avondeten alleen een soepje. Dat kan natuurlijk ook.

Mijn punt is dat als je echt een slank lijf wilt, dat je dat ook krijgt. Begrijp me niet verkeerd, het is zeker niet gemakkelijk om van de ene op de andere dag van jezelf te gaan houden en erop te gaan vertrouwen dat het je deze keer gaat lukken. Maar dat het kan, staat wat mij betreft als een paal boven water. Begin gewoon met elke dag voor de spiegel te gaan staan en te zeggen: ‘ ik ben het waard!’

En misschien geloof je het de eerste keren nog niet, maar als je je het maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dan ga je het vanzelf geloven.

Je gelooft nu toch immers ook dat je dik bent en dat het nooit zal lukken dat niet meer te zijn. En wat is er gebeurd? Precies, je bent dik en het is nog niet gelukt. Andersom kan het ook. Doe het nou maar gewoon. Baadt het niet, dan schaadt het niet toch?

Ga ervoor! Je bent het waard!

Geef een reactie