Naam: Yoghurt dieet

Dieetsoort: Dieet gericht op specifieke voedingssoort

Gebruik supplementen: Nee

Moeilijkheidsgraad: Hoog

Wat is het Yoghurt dieet?

Het yoghurt dieet een dieet waarbij je eigenlijk verspreid over de gehele dag een hoeveelheid van ongeveer twee liter yoghurt eet. Dit resulteert dat je 5 tot 7 keer per dag een bakje yoghurt eet. Yoghurt biedt de basis bij dit dieet en naast yoghurt eet je ook producten als bruin brood, groente, fruit, mager vlees. Het drinken wordt bij dit dieet beperkt tot water, thee en koffie, maar wel zonder suiker. Het dieet behoort tot de crash diëten en dit houdt in dat de calorie inname drastisch verminder wordt. Het is dan ook niet aan te raden om dit dieet gedurende een lange periode te volgen. Binnen een week van dit dieet worden dagen waarop alleen yoghurt gegeten mag worden, afgewisseld met dagen waarbij ook andere producten gegeten mogen worden in combinatie met yoghurt. Deze producten bevatten weinig calorieën en zorgen ervoor dat je dus lichaam over moet gaan op de vetreserves. Het krijgt namelijk niet genoeg calorieën binnen voor de benodigde dagelijkse energie. Daarnaast bevat yoghurt vrij veel eiwitten en neigt het ook naar het proteïne dieet.

Voedingsrichtlijnen

Het dieet beperkt zich dus hoofdzakelijk tot yoghurt en daarnaast ook producten als groenten, fruit, mager vlees, eieren en volkoren brood komen veel voor binnen dit dieet. Binnen dit dieet worden dagen waarop hoofdzakelijk yoghurt gegeten wordt afgewisseld met dagen waarop ook andere producten gegeten mogen worden. Het hoofddoel van dit dieet is het daadwerkelijk afvallen van overtollig vet. Dat is ook zeker mogelijk, aangezien het aantal calorieën flink omlaag wordt geschroefd en dat betekend snel afvallen. Het is echter wel de vraag of dit een geschikte manier is om overtollige kilo’s te verliezen. Het dieet focust zich namelijk op een specifiek voedingsmiddel en het lichaam mist op deze manier een aantal essentiële voedingsstoffen.

Conclusie

Het yoghurt dieet brengt zeker een aantal voordelen met zich mee. Zo is yoghurt een goede bron van eiwitten en het kenmerk van eiwitten is dat ze erg verzadigend werken. Zo heb je minder snel de drang naar meer eten. Daarnaast is yoghurt goed voor je darmen en is het goed voor de spieropbouw. Echter zitten er ook genoeg nadelen aan het yoghurt dieet. Afvallen is zeker haalbaar, maar het is maar de vraag of dit blijvend is. Het dieet is namelijk voor een korte periode en daarna kunnen de kilo’s er weer snel bij komen. Door de eentonigheid van dit dieet kan je een tekort krijgen aan essentiële vezels, mineralen en vitaminen. De eentonigheid samen met het beperkte aantal calorieën zorgt ervoor dat het dieet lastig vol te houden is.  Daarnaast krijg je ook een overvloed van bepaalde voedingsstoffen binnen zoals caseïne en lactose. Te veel van een bepaalde voedingsstof is meestal niet goed en daarom is het verstandiger om een dieet te kiezen, waarbij je voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Geef een reactie