Ben je een bodybuilder, dan speelt je dieet een vitale rol. Als je je lichaam niet voorziet van de voeding die het nodig heeft om te herstellen en te groeien heeft trainen weinig zin. Wat zijn de eigenschappen van een typisch bodybuilding dieet? Er zijn er twee te noemen die zeer belangrijk zijn. Ten eerste: De hoeveelheid eiwit. Dit macronutriënt is onmisbaar voor het herstellen en opbouwen van spiercellen na een workout. Als bodybuilder met een bovengemiddeld fysiek activiteitsniveau is een bovengemiddelde consumptie van eiwit noodzakelijk. Hieruit volgt het tweede punt: De focus op de totale hoeveelheid macronutriënten in plaats van calorieën.
Uiteraard bepaalt de hoeveelheid calorieën uiteindelijk je gewicht. Verbrand je meer dan je consumeert, dan zul je afvallen; eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan zul je zwaarder worden. Maar voor een bodybuilder is het belangrijker om te weten hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten er dagelijks nodig zijn om een doel te bereiken. Het is namelijk de ratio van macronutriënten die van invloed is op de lichaamscompositie, oftewel hoeveel van het gewicht bestaat uit spiermassa, en hoeveel uit vet.
Werking bodybuilding dieet
Let er dus goed op dat je van elke macronutriënt genoeg binnenkrijgt. Er bestaat geen ideaal bodybuilding dieet dat past bij iedereen; de precieze hoeveelheden hangen af van jouw eigen fysieke eigenschappen. Echter, een goed beginpunt is de eiwitinname die voor de meeste mensen gesteld kan worden op 1,2-2 gram per kilo lichaamsgewicht. Houd ook je persoonlijke doelstelling in de gaten. Wil je spiermassa opbouwen? Eet dan meer calorieën dan je verbruikt. Wil je vet kwijt? Verbruik dan meer dan je eet.
Belangrijke punten tijdens het bodybuilding dieet
Ga zeker in het begin massa kweken. Eet 15 procent meer calorieën dan voorheen. Je kunt dit op de gok doen of je huidige calorie-intake berekenen en hier formules op loslaten.
Train met gewichten. Doe wat je wilt (maar wel verantwoord) of vraag aan een fitnessinstructeur een individueel en op maat gemaakt fitnessschema.
Zodra je van je zichtbare lichaamsvet verlost bent, beperk je je aangepaste calorie-intake weer met 15 procent. Je stofwisseling is door het sporten wel versneld, waardoor het kan zijn dat je wellicht meer calorieën nodig hebt dan voorheen.
Hoe meer massa je kweekt, des te meer calorieën je dient te eten!
Zorg in het laatste geval ook dat je consumptie van eiwitten hoger ligt. Bij een calorietekort zijn deze meer nodig voor het behouden van spiermassa dan bij een overschot waar het lichaam meer dan genoeg energievoorraden heeft.
Verwaarloos verder je micronutriënten niet! Zonder vitaminen en mineralen zal je lichaam niet optimaal kunnen presteren. Eet dus voldoende groenten en fruit. En eet ook vooral wat je lekker vindt. Een bodybuilding dieet bestaat niet uit slechts vier of vijf “magische” voedingsmiddelen en geen enkele voedselsoort op zichzelf zal je dik maken. Eet gevarieerd, volg je inname van macro- én micronutriënten en stem je consumptie van calorieën af op je activiteiten.
Laat een reactie achter
Volg je zelf een bodybuilding dieet en wil je je ervaringen delen, of ben je een beginner en heb je vragen? Laat hieronder je reactie achter. Wil je dit dieet gaan volgen? Ga dan naar een goede sportschool en overleg wat het beste is voor jou.