Hartstichting dieet

Ik weet wat je nu denkt, heeft de Hartstichting een dieet bedacht? Nee, niets is minder waar. De Hartstichting heeft helemaal niks te maken met het Hartstichting dieet. Het Hartstichting dieet wordt ook wel ‘Dieet zonder Naam’ (DZN) of het ‘3 dagen dieet’ genoemd. Dit dieet is namelijk niet aan de Hartstichting of iets anders gekoppeld. Je mag dit dieet ook maar 3 dagen volgen, waardoor het 3 dagen dieet een betere benaming is dan Hartstichting dieet.

Hoe werkt het Hartstichting Dieet / Dieet zonder Naam / 3 dagen dieet?

Het dieet is vrij simpel, omdat het sowieso maar drie dagen volgehouden hoeft te worden. Echter, het is wel een zwaar dieet. Je krijgt namelijk per dag hooguit 900 kcal binnen. Hieruit kan je afleiden dat het Hartstichting dieet binnen de categorie van crashdiëten valt. Er wordt zelfs beloofd dat je binnen 3 dagen wel 3 tot 5 kilo af kunt vallen. Alleen of dit er niet net zo snel weer aan is, is de vraag?!

Dag 1:

 • Ontbijt zal bestaan uit 1 bruine geroosterde boterham met 2 paplepels pindakaas. Daarbij mag je een halve grapefruit en een kopje koffie of thee.
 • De lunch zal bestaan uit 1 bruine geroosterde boterham met 60 gram uitgelekte tonijn.
 • De avondmaaltijd bestaat uit 120 gram sperziebonen, 120 gram gekookte bieten en 95 gram mager vlees (zoals kipfilet of rosbief). Hierna mag je als toetje 120 gram vanille ijs en een kleine appel.

Dag 2:

 • Bij dag 2 bestaat het ontbijt uit 1 bruine geroosterde boterham met een gekookt eitje en daarbij een halve banaan. De andere helft moet je bewaren tot het avondeten.
 • De lunch bestaat uit 120 gram cottage cheese / hüttenkäse / magere kwark en 5 crackers.
 • Het avondeten bestaat uit 120 gram broccoli, 60 gram wortels en 3 worstjes uit blik. Als nagerecht mag je hierbij de halve banaan en 60 gram vanille-ijs.

Dag 3:

 • Je start de dag met 5 crackers met 100 gram cheddar cheese en 1 appel.
 • Daarna eet je tijdens de lunch 1 hard gekookt ei op een geroosterde boterham.
 • De laatste maaltijd (avondmaaltijd) bestaat uit 120 gram gekookte bieten, 120 gram bloemkool en 60 gram tonijn. Het toetje na de avondmaaltijd bestaat uit 60 gram vanille-ijs met 1 halve part meloen.

Voordelen van het Hartstichting dieet

Eigenlijk is er maar één voordeel te benoemen voor mensen die willen afvallen. Je zult inderdaad afvallen, maar zoals ik al eerder zei zit het er vaak ook snel weer aan.

Nadelen van het Hartstichting dieet

Zoals ik direct al na het voordeel benoemde is één van de grote redenen waarom dit dieet niet goed werkt.

 1. Het Jojo-effect komt vaak voor
 2. Energievoorziening wordt minder, sneller moe
 3. Je krijgt last van te korten met name de micronutriënten zoals vitamines en mineralen
 4. Inname van ongezonde vetten is behoorlijk hoog

Eigenlijk gaat het Hartstichting Dieet tegen de adviezen en richtlijnen in van de Nederlandse Hartstichting. Het is dus absoluut geen goede benaming. Het dieet bevat te weinig calorieën en te veel ongezonde vetten. De ongezonde vetten verhogen de kans op hart-en-vaatziekten. Ondanks dat het maar drie dagen betreft is het dieet absoluut niet aan te raden.

Voor blijvend gewichtsverlies zal je jouw leefstijl permanent moeten veranderen en niet maar 3 dagen. Helaas lijkt dit dieet, zeker door de benaming, veelbelovend. Helaas heeft het niks te maken met de Hartstichting. Het dieet is te eenzijdig en niet goed vol te houden.

 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie over dit dieet. Laat gerust jouw reactie achter.

Geef een reactie