Het komt veel mensen ongetwijfeld bekend voor. Na een drukke dag heb je geen zin om nog uitgebreid te gaan koken. Toch wil je wel iets gezonds eten om te voldoen aan je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. Een maaltijdsalade is dan ideaal. Groente, vlees of vis en soms zelfs in combinatie met pasta of aardappelen. Een goede keuze, toch?
Het klinkt heel logisch. Een lekkere Caesar salade bijvoorbeeld bevat sla, eieren, kip en vaak nog veel meer gezonde ingrediënten. De supermarkt ligt vol met allerlei maaltijdsalades om uit te kiezen. Vaak staat er ook een “Gezonde keuze” of “Bewuste keuze” sticker op. Zo’n maaltijdsalade is dan hartstikke gezond toch?
Maaltijdsalade gezond of niet?
In de praktijk blijken maaltijdsalades helemaal niet zo gezond te zijn. Dat komt niet zozeer door de ingrediënten. Kip, sla, vis, aardappels of pasta zijn natuurlijk hartstikke gezond. Dit is echter niet het enige wat in de maaltijdsalades gestopt wordt. Bekijk een willekeurige maaltijdsalade van uw favoriete supermarkt en u ziet dat de salades een ware caloriebom zijn. De geitenkaas salade die in verschillende supermarkten te vinden is bevat meer calorieën dan door het Voedingscentrum wordt aangeraden om als maaltijd te eten. De grens ligt op ongeveer 600 tot 700 calorieën per maaltijd, en zelfs dat is nog aan de hoge kant. Veel maaltijdsalades hebben meer dan 700 calorieën, wat wil zeggen dat ze qua totale hoeveelheid calorieën vergelijkbaar zijn met een pizza. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden zout, suiker en smaakstoffen toegevoegd aan veel salades. Dat is niet helemaal wat je mag verwachten van een “gezond” tussendoortje. De bijgeleverde sausjes daarentegen zijn helemaal een chemisch geheel. Een klein bijgeleverd zakje kan tot wel 200 calorieën bevatten met een scala aan E-nummers, zout en suiker. Op de vraag of een maaltijdsalade gezond is kunnen we dus antwoorden: Niet gezond!
Maak je eigen maaltijdsalade als gezond alternatief!
Maak je eigen gezonde maaltijdsalade
Een heel goed alternatief is natuurlijk gewoon zelf je maaltijdsalade samenstellen. Een mooie, frisse krop sla, volkoren pasta of aardappelen erdoor en vervolgens de gezonde ingrediënten toevoegen. Vis of vlees toevoegen en vervolgens naar wens groente, fruit of noten toevoegen levert een zeer gezonde maaltijdsalade op en kost nog steeds zeer weinig tijd om te maken. Wil je dus een maaltijdsalade gezond opeten? Maak hem zelf!