Wat voor eter is jouw kind?

Er bestaan verschillende types eters. Het kan zijn dat jouw kind zich herkent in een bepaald type eter, maar het kan ook zijn dat jouw kind zich mengt in verschillende typen eters. Wil je erachter komen welk type eter jouw kind is? Dan vind je de uitleg in dit artikel.

Wat voor type eters zijn er?

          Er bestaan grofweg drie typen eters. Hieronder leg ik ze even kort voor je uit.

  • Externe eters: Externe eters worden gestimuleerd om te eten door alles wat ze zien. Een voorbeeld dat we misschien allemaal wel herkennen, je loopt buiten en je ziet iemand op een mooie zomerse dag een ijsje eten, je koopt hierdoor zelf ook een ijsje. Ik zal nog een ander voorbeeld geven. Op tv zijn er vaak reclames te zien van mensen die chips of chocolade eten. Jouw kind kan hierdoor trek krijgen om ongezond te gaan eten. Externe eters raken dus getriggerd door factoren van buitenaf.
  • Emotionele eters: Bij emotionele eters merk je vaak dat ze door hun gevoelens gaan eten. Misschien herken je dit zelf ook wel. Heb je stress? Dan komt het vaak voor dat mensen bijvoorbeeld een zak chips leeg eten om zo de spanning weg te kauwen. Bij verdriet zie je vaak dat mensen gaan eten uit troost, maar eigenlijk voel je je niet echt beter door ongezond te gaan eten.
  • Lijn gerichte eters: Lijn gerichte eters letten voortdurend op alle calorieën in voedingsmiddelen. Iedere hap die er door een lijngerichte eter genomen wordt heeft een waardeoordeel; voeding is goed of slecht. Lijngerichte eters zijn voor zichzelf te streng. Wanneer er ongezond gegeten wordt ontstaan er schuldgevoelens en frustraties. Hierbij zie je dat lijn gerichte eters vaak streng lijnen, omdat ze af willen vallen. Maar het tegendeel wordt vaak bewezen, ze komen zelfs aan. De stofwisseling wordt niet getriggerd om te verteren, wanneer je lichaam opnieuw ‘ineens’ voeding binnen krijgt gaat je lichaam dit opslaan. Je lichaam slaat dit op, omdat het reserves wil hebben voor de momenten waarop je opnieuw weinig gaat eten. Hierdoor vallen lijngerichte eters vaak niet af, maar komen ze aan.

    Wat kan jouw kind doen om de eetlust te verminderen per type eter

    De antwoorden die hier gegeven zijn, zijn gegeven door kinderen van 12 jaar.

  • Externe eters: ‘Niet de winkel in gaan om een ijsje te kopen’. ‘Iets gezonds pakken in plaats van iets ongezonds’.
  • Emotionele eters: ‘Ik zou gaan sporten, dan hoef ik even nergens aan te denken’. ‘Met iemand erover praten, zodat ik niet meer verdrietig ben’.
  • Lijngerichte eters: ‘Kijk naar alles wat wel goed gaat, zodat je geen schuldgevoelen krijgt’.

Wat is een eetpatroon?

Een eetpatroon is eigenlijk een patroon dat weergeeft hoe jouw kind eet. Hoeveel eet jouw kind?
Wanneer eet jouw kind? Hoe vaak op een dag eet jouw kind?
Wanneer je deze vragen beantwoordt zul je al een groot deel van het eetpatroon van jouw zoon of dochter ontdekken.
Ook is het tempo, de aandacht en de sfeer tijdens het eten belangrijk.

  • Hoeveel hoort mijn kind te eten? Onderaan het artikel heb ik een voorbeeld dagmenu opgesteld voor kinderen vanaf 4 jaar t/m 13 jaar. Hier kun je meer informatie vinden over de behoefte van jouw kind per leeftijdscategorie.
  • Wanneer hoort jouw kind te eten? Om de 2 à 3 uur hoort jouw kind iets te eten.
  • Hoe vaak hoort mijn kind te eten? Jouw kind hoort per dag zo’n 6x iets te eten. Dit is opgedeeld in ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondmaaltijd, tussendoortje. En dan is het bedtijd.

 

O ja, en hoe zit dat dan met het tempo, de aandacht en de sfeer die zo belangrijk zijn?

Ik zal eerst beginnen met het tempo wat belangrijk is. Na 20 minuten krijgen de hersenen pas een seintje of je vol zit of niet. Wanneer jouw zoon of dochter binnen 10 minuten al zijn/haar volledige avond maaltijd opgegeten heeft zal het later pas een seintje krijgen dat het vol zit… en misschien wel veel te vol. Laat daarom jouw kind rustig eten, zodat de hersenen de tijd krijgen om het ‘vol gevoel’ af te geven aan de rest van het lichaam.

Nu zal ik verder gaan met de aandacht en die hangt een beetje samen met de sfeer tijdens het eten. Waar eet jouw kind? Aan tafel of voor de tv? Het antwoord dat jij hierop geeft is al erg belangrijk. Ziet jouw kind wat hij/zij eet of zit het te kijken naar de tv. Ongemerkt zal jouw kind meer eten wanneer hij/zij voor het tv zit. Wanneer je met jouw kind(eren) aan tafel eet is dat goed en zou ik je adviseren om dat vooral zo te houden.

Ik zei net al even dat aandacht samenhangt met de sfeer. Sfeer is belangrijk, wanneer jouw kind zich vrolijk voelt zal hij/zij anders eten dan wanneer jouw kind verdrietig is. Maak daarom de avond maaltijd altijd gezellig, maar ook weer niet té gezellig dat je kind door wilt blijven eten. Schep bijvoorbeeld één keer de avond maaltijd op die voldoende is voor jouw zoon of dochter, zoals je kunt zien in het voorbeeld dagmenu. Daarna weten jij en jouw kind dat als het bord leeg is dat het voldoende hoort te zijn.

Weet jouw kind wat hij/zij op een dag hoort te eten?

Wat handig is om door te nemen met jouw zoon of dochter is de Schijf van Vijf. Deze schrijf bestaat (zoals het al zegt) uit vijf vakken. Deze vijf vakken zitten vol goede producten. Iedere dag moeten er minimaal twee product per vak gegeten worden. Ik zal nu uitleggen welke producten er per vak vermeld staan.Ik begin met het grootste vak en eindig met het kleinste vak.

Het grootste vak bestaat uit veel groente en fruit.

Hierna volgt voldoende vocht zoals kraanwater, thee of koffie.

Daaropvolgend is het vak ingedeeld met vooral volkoren producten zoals volkorenbrood en volkoren pasta. Dit is eigenlijk het vak met de granen en vezels.

Het volgende vak bestaat uit zuivel, vlees, vis en peul vruchten.

Het laatste en kleinste vak en bevat zachte of vloeibare smeer-en bereidingsvetten.

Pak een lege schijf van vijf erbij en laat jouw kind deze invullen. Als het niet lukt is dat helemaal niet erg, maar dan heb je wel een duidelijk beeld hoeveel jouw kind van de schrijf van vijf af weet.

Test – tips afvallen

Ben jij benieuwt hoe goed jouw kind een spekje of iets anders lekkers kan weerstaan, terwijl hij/zij eigenlijk af moet vallen? Vaak zie je op verjaardagen dat de tantes vaak erg lief zijn en jouw kind vragen of hij/zij een stukje taart wil. Eigenlijk weet jouw kind ook wel dat een stukje taart niet heel goed is om te eten, maar het is wel erg lekker. Wat moet je nu doen?

Pak iets wat jouw kind lekker vindt, laat je kind eraan ruiken en ga je kind pushen om het op te eten. Dit is een hele aparte test om te doen met je kind, maar je kind moet leren om ‘Nee’ te zeggen tegen voedingsmiddelen die niet goed voor hem/haar zijn. Het is natuurlijk niet zo dat jouw kind nooit meer wat lekkers mag eten. Spreek daarom samen met jouw kind af dat hij/zij bijvoorbeeld drie keer per week wat lekkers mag eten. Een klein zakje chips of een stukje chocolade.

Wanneer jouw kind ervoor kiest om deze drie keer aan het begin van de week te verbruiken betekent dat natuurlijk dat hij/zij de rest van de week niet meer mag snoepen. Maak samen met je kind hier afspraken over. Misschien vind je het zelf erg lastig om je kind niks lekkers toe te schuiven. Dit is dan ook een leer punt voor jezelf. Samen komen jullie er vast wel uit. En anders kun je altijd aan mij je vragen stellen.

Voorbeeld dagmenu voor kinderen

Voorbeelden van een dagmenu voor kinderen die met overgewicht lopen hebben wij hieronder een 2 maal voorbeelden uitgezet.


Ontbijt:
150 ml magere kwark/ halfvolle yoghurt met 3 eetlepels muesli en een handje blauwe bessen.

Glas water of een kopje thee zonder suiker.
In de pauze:
Schaaltje gemengd fruit van peer en meloen met een paar walnoten.
Water of suikervrije limonade.

Lunch:
2 bruine volkoren boterhammen

dun besmeerd met halvarine of margarine (uit een kuipje)

met beleg zoals kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, rookvlees, pindakaas, jam, (met weinig suiker) of 30+ kaas
150 ml halfvolle melk
Water of suikervrije limonade

Na schooltijd:
Thee zonder suiker of water of suikervrije limonade
1 volkorenbeschuit

Warme maaltijd:
2 gekookte aardappelen, 2-3 opscheplepels (zilvervlies)rijst of 2-3 opscheplepels(volkoren) pasta

2-3 opscheplepels gekookte groenten
1 schepje magere jus of saus
Glas water
Mandarijn

Na de warme maaltijd:
Thee zonder suiker of water of suikervrije limonade


Ontbijt:
2 sneetjes bruine volkoren boterhammen

dun besmeerd met halvarine of margarine (uit een kuipje)

met beleg zoals kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, rookvlees, pindakaas, jam (met weinig suiker)
150 ml halfvolle melk
Water of suikervrije limonade
In de pauze:
Banaan
Volkorenbeschuit / cracker met 30+ kaas
Water of suikervrije limonade

Lunch:
3 sneetjes bruine volkoren boterhammen

dun besmeerd met halvarine of margarine (uit een kuipje)

met beleg zoals kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, rookvlees, pindakaas, jam, (met weinig suiker) of 30+ kaas
150 ml halfvolle melk
Water of suikervrije limonade

Na schooltijd:
Thee zonder suiker of water of suikervrije limonade
Handje ongezouten noten

Warme maaltijd:
3-4 gekookte aardappelen, 3 opscheplepels (zilvervlies)rijst of 3 opscheplepels(volkoren) pasta

3-4 opscheplepels gekookte groenten
1 schepje magere jus of saus
Glas water
Schaaltje yoghurt of magere kwark

Na de warme maaltijd:
Thee zonder suiker of water of suikervrije limonade
Appel of een ander stuk fruit

Bekijk ook nog eens Week 1 terug van “Gezond gewicht bij kinderen” volgende week hebben wij een opvolgend bericht over steun vragen bij familie.

Geef een reactie