Heb jij je wel eens verdiept in wat al die E-nummers die je op een verpakking vind allemaal betekenen? Ze zijn een stuk schadelijker dan dat je eigenlijk denkt.

Wat zijn E-nummers?

Op een etiket kun je precies vinden waaruit een product bestaat en welke e-nummers zijn toegevoegd. De E-nummers zijn vaak alleen toegevoegd om een voedselproduct er zo gezond en lekker mogelijk uit te laten zien. De voedselproducenten proberen hiermee juist de waarheid te verbergen.

E-nummers zijn dus stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit te ‘verbeteren’ door ze meer geur, kleur, smaak of glans te geven.

Voedselproducenten willen je aandacht trekken door claims op verpakkingen te zetten, zoals: minder calorieën, alleen natuurlijke suikers of 0% vet. Dit geeft jou het idee dat iets gezond is, terwijl dit vaak niet eens 100% waar is. Zulke claims staan er dus vaak alleen om jou het gevoel te geven dat je gezond eet, als je echt gezond wilt eten moet je leren om etiketten te lezen.

Klik hier voor een volledige lijst van alle E-nummers!

Wat kun je vinden op een etiket?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt er toezicht op dat iedere voedselproduct zich aan de regels houdt. Er is namelijk een strenge wet- en regelgeving met betrekking tot de informatie die de voedselproduct moet verstrekken.

De volgende informatie moet verplicht door de voedselproducten vermeld worden op het etiket:

  • Naam van het levensmiddel
  • Lijst met ingrediënten
  • Eventueel aanwezige allergenen
  • Hoeveelheid van de ingrediënten
  • Netto hoeveelheid van het product
  • Houdbaarheidsdatum
  • Bijzondere bewaarvoorschriften of gebruikersvoorwaarden
  • Naam en contactgegevens van de fabrikant of verkoper/importeur
  • Een gebruiksaanwijzing, indien het moeilijk zonder te gebruiken is
  • Land van oorsprong of plaats van herkomst
  • Alcoholpercentage, indien meer dan 1,2% alcohol
  • Voedingswaardevermelding

Nieuwe wet levensmiddelen

Sinds eind 2014 is er een nieuwe wet omtrent informatie levensmiddelen. In deze wet staan een aantal dingen voorgeschreven die veranderd moeten worden. De minimale lettergrote moet 1.2 millimeter zijn. Voorheen was dit vaak veel kleiner waardoor je er minder snel op let. Indien een verpakking heel klein is mag een kleine lettergrote nog wel.

Het is alleen verplicht om alles te vermelden op voorverpakt voedsel. Op een product als vers vlees bij de slager hoeft dit niet, omdat dit nog verpakt moet worden in de supermarkt. Ook maaltijden in een restaurant hebben geen verplichting.

Toevoeging E-nummers

Op het etiket kun je dus vinden welke ingrediënten er in een product verwerkt zijn. Meestal staat het ingrediënt waarvan het meeste erin zit bovenaan. Indien je veel ingrediënten ziet, zoals bepaalde stoffen of E-nummers, die je niet kent is het slim om het product te vermijden. Hoe meer natuurlijke ingrediënten in een product, hoe beter!

Doordat E-nummers tegenwoordig vaak negatief in het nieuws zijn proberen voedselproducten ze onder een andere naam te vermelden dan het E-nummer. Vaak vermelden ze dan de gehele naam. Hierdoor heb je niet door dat je toch een product met een E-nummer koopt.

Lijst met E-nummers

Er bestaan enorm veel E-nummers. Ze zijn er in veel soorten, zo is de een amper schadelijk en de ander juist heel erg. Voor een zo volledig mogelijke lijst, klik hier.

Er is ook veel geschreven over E-nummers. Klik hier voor een boek met een uitgebreide uitleg van E-nummers.

5 gevaarlijke E-nummers

Aspartaam, E951

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die bijna 200 keer zo zoet is als suiker. Het wordt vooral gebruikt in zoet lightproducten en frisdranken. Dit is een van de meest slechte E-nummers omdat het meer bijwerkingen op haar naam heeft staan dan alle voedingsmiddelen en toevoegingen bij elkaar. Het is een zenuwgif en kankerverwekkend. Hiernaast heeft het gevolgen tot talloze kwalen.

Monosodium Glutamaat, E621

Dit is een aminozuur die als smaakversterker wordt gebruikt in veel producten. Dit is een product die cellen overmatig stimuleert totdat ze beschadigd raken of vernietigd worden. Veel van deze stof consumeren kan leiden tot vermoeidheid, oogbeschadigingen, hoofdpijn en depressie. Ook schakelt het het seintje ‘ik zit vol’ uit waardoor je door blijft eten.

Blauw, E133

Dit is een kleurstof die kan zorgen voor chromosoombeschadiging. Vaak te vinden in snoep, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding.

BHA en BHT, E320

Dit zijn conserveringsmiddelen je vaak kan vinden in chips, kauwgom, bewerkte rijst, snoep en ontbijtgranen. Dit is een stof die ervoor zorgt dat voeding niet verandert van smaak, van kleur en behoudt de smaak. Het kan kanker veroorzaken, zorgt voor gedragsveranderingen en tast het neurologisch systeem van de hersenen aan.

Natriumsulfiet, E221

Dit is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt bij de wijnproduct en andere bewerkte voedingsstoffen. Ongeveer 1 op de 100 mensen zijn overgevoelig voor deze stof. Het schijnt een verband met astma te hebben. Als je overgevoelig bent voor dit stofje kan je hoofdpijn, uitslag en ademhalingsproblemen krijgen. In hele heftige gevallen kan het je luchtwegen afsluiten waardoor er kans op een hartstilstand is.

Conclusie

Dus, wil je zo gezond mogelijk eten? Kook dan zo veel mogelijk met natuurlijke producten, daar zitten de minste e-nummers in. Schrijf deze E-nummers op je boodschappenlijstje en houd er rekening mee bij het kopen van voedingsproducten. Probeer in de supermarkt zoveel mogelijk natuurlijke en biologische producten te kopen. Vaak is dit wat duurder, maar het is het waard!

Geef een reactie