Spierpijn is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn kunnen veroorzaken in je spieren. Het kan verschillende oorzaken hebben die niet allemaal schadelijk hoeven te zijn.

De meest voorkomende vorm is spierpijn die je krijgt nadat je een spiergroep belast die je normaal niet belast. Hierbij kun je denken aan je eerste training sinds tijden, urenlang schilderen of dozen sjouwen. Spierpijn kan voorkomen bij elke spiergroep in je lichaam, zoals je armen, rug, benen, schouders of buik.

Als je te veel van je lichaam hebt gevraagd zal je hier spierpijn aan overhouden. Zo’n 24 tot 48 uur na de inspanning zal je de spierpijn gaan voelen. Als je de spierpijn aan een bepaalde spiergroep voelt is het verstandig om een periode rust te houden. Als je de spiergroep weer belast kan dit ervoor zorgen dat je je spieren kapot maakt, wat voor langere blessures kan zorgen. Indien je een voor een langere periode last blijft houden van bepaalde spiergroepen raad ik het je aan om naar de huisarts te gaan. Mogelijk heb je een ontsteking.

Bij intensieve inspanning ontstaat melkzuur in de spieren. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar er wordt wel gedacht dat dit één van de oorzaken is van spierpijn. Tijdens de inspanning wordt er meer melkzuur geproduceerd in de spieren dan afgevoerd. Na de inspanning wordt de productie weer stop gezet, terwijl de afvoer weer verhoogd wordt. Dit zorgt ervoor dat het aanwezige melkzuur snel afgevoerd wordt. Feitelijk gezien zou dit eigenlijk geen spierpijn moeten veroorzaken omdat je melkzuurspiegel vrijwel direct weer genormaliseerd wordt.

Klik hier voor 6 fitness oefeningen die je thuis makkelijk uit kunt voeren.

Wat te doen tegen spierpijn?

Voordat je begint met de inspanning is het altijd verstandig om een warming-up te doen en achteraf een cooling-down.

Met de warming-up bereidt je je spieren voor op de inspanning. Je moet het zien als een soort opwarming. Een goede warming-up duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Het is wel belangrijk om ook echt de spieren die je gaat trainen op te warmen. Rek en strek oefeningen zijn hierbij altijd erg effectief. Hiermee verbeter je de doorbloeding waardoor je spieren meer zuurstof en brandstof aangeleverd krijgen. Je rekt je spieren ook alvast op, hierdoor kan je makkelijker bewegen waardoor je minder snel blessures op kan lopen.

Klik hier voor een aantal voorbeelden van goede oefeningen voor een warming-up.

Bij de cooling-down gaat het om de doorbloeding van je spieren. Een goede cooling-down duurt ongeveer 5-10 minuten. Na de inspanning kun je uitlopen of stretchen. Met een cooling-down verlaag je je hartslag, herstelt je bloedcirculatie zich en bevorder je de afvoer van afvalstoffen uit je spieren.

Spierpijn verhelpen of verzachten

Je kunt de pijn van spierpijn verzachten. Het lekkerste is om dat met iets warms te doen. Dit is ook heerlijk ontspannend. Ook kan je crèmes smeren op de plek, dit verzacht de pijn.

Indien de je de pijn verzacht wil dit niet zeggen dat de pijn volledig weg is. Je onderdrukt de pijn,  maar de spieren moeten nog steeds herstelt worden.

Geef een reactie